Ne, nerede, ne zaman | Arşiv |
MUAMMER KETENCOĞLU VE KADIN SESLERİ TOPLULUĞU KONSERİ
MUAMMER KETENCOĞLU VE KADIN SESLERİ TOPLULUĞU KONSERİ
Etkinlik : Müzik - Konser
Yer : Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi
Adres: Kordonboyu Mh. Ankara Cad. No: 142 Kartal
Tel: 0216 353 00 21
Tarih : 14 Mart 2008 Cuma Saat: 20:00
"Anadolu'dan Kadın Ağzı Türküler"
Düzenleyen : Muammer Ketencoğlu
Etkinlik ücretsizdir.
1964 yılında, İzmir'in Tire ilçesinde doğan Muammer Ketencoğlu’nun müzik eğitiminin temelleri ilk ve ortaokul yıllarında körler okulunda atıldı. Çalgılar içinde en duyarak ve severek çaldığı akordeonu seçti.
1983 yılında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde başladığı eğitimi sırasında değişik ülkelerin halk müziklerine ilgi duydu. Başlangıçta, çağdaş Yunan müziği; Laika ve Rebetika ile tomurcuklanan bu ilgi, yıllar içinde genişleyerek Balkan ve Batı Anadolu müziği ağırlıklı bir temele oturdu.
Muammer Ketencoğlu, özellikle 1989'dan sonra folklor araştırmaları üzerine yoğunlaştı. Akademik nitelikli olmaktan çok, dikkatli bir araştırmacı duyarlılığıyla yürüttüğü bu çalışmalar, hem kendi repertuvarını zenginleştirdi, hem de dünyanın dört bir yanından müzik ve belge içeren çok kapsamlı bir arşivin temellerini oluşturdu. Sanatçının yirmi yıldır tüm dünyadan geleneksel müzikleri içeren özel LP’ler, kitaplar ve CD’ler toplayarak oluşturduğu özel ve büyük bir kütüphanesi vardır.
Yayınladığı Albümler: “Sevdalı Kıyılar/ Latremena Akrogalia” (1993),
“Karanfilin Moruna/Anadolu Zeybekleri” (2001), “Ayde Mori”(2001),
“Balkan Yolculuğu/ The Balkan Journey” (2007), “İzmir Hatırası/ Smyrna Recollections” Eski İzmir’den Türk, Rum ve Yahudi Türküleri (2007).
Yayınladığı Seçkiler: “Rebetika” (1994), “Klezmer Müziğinin Öncüleri” (1995),
“Halklardan Ezgiler” (1995), “Rebetika II; İzmir ve İstanbul'dan Yıllanmış Şarkılar” (1996), “Belleklerdeki Güzellik: Mübadele Türküleri” (2007).
MUAMMER KETENCOĞLU VE KADIN SESLERİ TOPLULUĞU
Uzun süredir kurduğu bir düşü gerçekleştiren sanatçı, Anadolu’dan kadınlarca yakılmış türküleri seslendirmek üzere 17 kadın sesini biraraya getirdi. 2005 sonundan bu yana, “Kadın Sesleri Topluluğu” adını verdiği koro ile Ketencoğlu, kadınlara özgü çoğu zaman göz ardı edilmiş toplumsal kültürü yansıtan kadın ağzı türküleri ustalıkla sahneye taşıyor.
Topluluğun repertuarı, Anadolu’nun çeşitli yörelerinden kına havaları, ninniler ve hüzünlü türkülerle birlikte kaşıklar ve ziller eşliğinde söylenen eğlenceli düğün havalarını içeriyor.
Topluluk, kadınlarca söylenmiş iş ve ev yaşamını anlatan türkülerle kadın duyarlılığını yansıtan sevda türkülerini yöresel şive ve ağızları da koruyarak seslendiriyor. Bazı türküler yalın bir düzenleme anlayışıyla iki sesli olarak yorumlanıyor. Topluluk, kadın ağzı türküleri seslendirirken geleneğe saygıyı temel alıyor. Bugüne dek çeşitli televizyon programlarına katılan ve önemli konserler veren toplulukta yer alan koristler arasında mimar, avukat, biyolog, mühendis, öğretmen ve öğrenciler bulunuyor.
Anadolu’da kadınlardan türkü derlemenin halk müziğinde karşılaşılan en önemli zorluklardan biri olmasından yola çıkan Muammer Ketencoğlu ve Kadın Sesleri Topluluğu, türkülerin aynasında Anadolu kadınının kültürünü ve gerçekliğini günümüze taşıyor.
14.3.2008
|
|
..... sayfa başına dön |