Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 


H. Yıldırım AĞANOĞLU
Biyografisi

Cep. 0542 776 55 63
İş: 0212 440 31 06
e-posta: y_aganoglu@yahoo.com


İçindekiler:

*Özgeçmiş
*Eserlerim
*Katıldığım TV, Radyo Programları
*Katıldığım Sempozyum, Panel, Konferans,Ve Seminerler
*Gazete Ve Dergi Yazılarım
*Hakkımda Basında Çıkan Haberler
*Diğer Çalışmalarım
*Danışmanı Olduğum Belgeseller
*Dia Gösterileri
*Sergiler
*İmza Günleri

ÖZGEÇMİŞ

1968 yılında İstanbul – Fatih'te doğdum. Babam Asım Ağanoğlu Yugoslavya'nın Prijepolje (Sancak) şehrinde doğmuştur. Dedem Ahmet Ağanoğlu 1932 yılında İstanbul'a göçetmiştir. Dedemin Kardeşi Aliya Agınçiç, II. Dünya Savaşı sırasında Prijepolje şehrinin belediye başkanlığını yürütmekteydi. Aliya Agınçiç, savaş yıllarının olumsuz şartları esnasında Sırplar tarafından öldürülmüştür. 1999 yılında vefat eden babam Asım Ağanoğlu İstanbul Belediyesi'nde memur olarak görev yapmaktaydı.

Annem Leman Ağanoğlu Yugoslavya'nın Üsküp şehrinde 1934 yılında doğmuştur. Anneannem Havva hanım Üsküp'ün Blatza köyünden, Dedem Mecit Bey ise Üsküp'ün Kopanitza köyündendir. Annemlerin ailesi ise 1955 yılında İstanbul'a göç etmişlerdi. Annem ve babam 1967 yılında İstanbul'da evlendikten sonra, ailenin ilk çocuğu olarak ben ve daha sonra 1974 yılında kardeşim Yıldıray Ağanoğlu dünyaya gelmiştir. Kardeşim halen Türkçe öğretmenliği yapmaktadır.

İlkokul eğitimimi Süleyman Hüsnü Paşa İlkokulu'nda, orta okulu Karagümrük Ortaokulu'nda, Liseyi 'de Fatih Vatan Lisesi'nde bitirdim. 1985 yılında girdiğim İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden 1989 yılında mezun oldum. 1988 yılında T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı'nda resmi olarak göreve başladım. Çeşitli birimlerinde çalışmaktan gurur duyduğum kurumumda 2004 yılından itibaren Rumeli Araştırmaları Grup Başkanı olarak görev yapmaktayım.

1989-1991 yılları arasında askerlik vazifemi Piyade-Asteğmen olarak Tekirdağ'da tamamladım. 1991 yılında evlendim ve iki erkek iki kız dört çocuk sahibiyim .

1996 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalında Yüksek Lisansa başladım. “Türkiye'de Göç ve Göçmen Meselesi, Balkan Harbi Sonrası Örneği(1912-1914)” adlı tezimle yüksek lisansımı başarı ile bitirdim. Rumeli kökenli bir ailenin çocuğu olmam hasebiyle annem ve babamın anlattığı göç hatıraları daima ilgimi çekti. Bu olay tez konumu seçmemdeki en önemli sebeblerden birini teşkil etmiştir. 2000 yılında Marmara Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü Cumhuriyet Tarihi Anabilim Dalı'nda başladığım doktora eğitimime, ülkemizde ilimden ziyade, sadece halktan gelen insanların önünü kesmek üzere getirildiğini düşündüğüm yabancı dil şartı yüzünden ara vermek zorunda kaldım. Bu durum sosyal bilimlerin önündeki en büyük engeldir. Bu sayede üniversitelerimizin tarih bölümlerinde doktora yapanların sayısı %80 azalmıştır.

İlim ile uğraşmak için illa da akademik kariyer gerekmiyor düşüncesiyle, Balkanlar ve Göç ile ilgili kaleme aldığım tebliğlerim ile Ulusal ve Uluslar arası birçok panel ve sempozyuma katılmaya devam ediyorum. Balkanlar ile ilgili tarihten günümüze bir kültür köprüsü oluşturmak ana gayesiyle yazdığım yazılarım çeşitli dergi ve günlük gazetelerde yayınlanmıştır. Ayrıca çeşitli radyo ve tv programlarına katılarak Balkanlar'daki gelişmelerden Türkiye kamuoyunu haberdar etmeye çalışıyorum.

1996'dan itibaren genel merkezi İstanbul Fındıkzade'de bulunan Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği'nde aktif olarak sosyal ve kültürel faaliyetlerime devam etmekteyim. Derneğin kültürel aktivitelerinin yapılmasında elimden gelen gayreti göstermekteyim. Derneğimiz bünyesinde şahsım tarafından oluşturulan Rumeli Dokümantasyon Merkezi'ndeki kitap, makale, cd, kaset vs. dökümanların sayısı bakımından, Türkiye'deki Balkan kökenli dernekler arasında ilk sıradadır. Ayrıca mesleki olarak da İstanbul Sultanahmet'te bulunan Tüm Arşivciler Derneği'ne de üyeyim.

 

 

ESERLERİM

OSMANLI'DAN CUMHURİYET'E BALKANLARIN MAKUS TALİHİ: GÖÇ

İstanbul, 2001 (1. Baskı), İstanbul, 2003 (2. Baskı), İstanbul, 2005 (3. Baskı), Kum Saati Yayınları

Rumeli'den Anadolu'ya yönelik üçyüz yıldır devam eden göç süreci Avrupa Tarihi'ndeki nüfus hareketlerinin en önemlilerindendir. Boyun eğdirme, göç, şiddet kullanma ve savaş silsilesinin en haysiyetsiz merhalesi göçe zorlamadır. Şüphesiz göç hadisesi hangi millet ve din mensubunun başına gelirse gelsin bir insanlık dramıdır. Bu bağlamda Osmanlı'dan Türkiye Cumhuriyeti'ne zaman zaman kesilse de Balkanlar'dan sürekli olarak devam eden göç süreci, Balkanlar'daki soydaş ve dindaşlarımızın makûs talihidir. Araştırmamızda 1687'deki ilk göçlerden günümüze kadar olan göçler özet olarak verilmiştir Balkanlar'dan Göç konusu hakkında yazılmış eserlerin görece olarak azlığı bu konuyu seçmemizdeki en önemli sebeplerdendir. Kitabımızın temelini 1999'da İstanbul Üniversitesi Türkiye Cumhuriyeti Anabilim Dalı'nda yaptığımız yüksek lisans tezi oluşturmaktadır. Tezimizin başlığı ise Türkiye'de Göç ve Göçmen Meselesi, Balkan Harbi Sonrası Örneği (1912-1914)'dir. Daha sonra Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Tarihi doktora programında hazırladığımız seminer ödevi olan Cumhuriyet devrinde Rumeli'den Türk Göçleri bölümünü de kitabımıza ekledik. Gayemiz okuyucunun, Rumeli'den göç süreci hakkında genel çerçevesiyle konuya vakıf olabilmesiydi.

Araştırmamızda 1687'deki ilk göçlerden günümüze kadar olan göçler özet olarak verilmiştir. Balkan Harbi'nden I. Dünya Savaşı'na kadar olan mezalim, göç, iskân politikaları, iskândan sonra ortaya çıkan problemler ve muhacirlerle ilgili meselelerin, sosyal projeksiyonu ise arşiv belgeleri ve ayrıntılarıyla aydınlatılmaya çalışılmıştır. Ayrıca Cumhuriyet dönemindeki 1923 mübadelesi, Bulgaristan, Romanya, Yugoslavya ve Yunanistan'dan gerçekleşen göçlerin de fotoğraflar ve detaylı tablolarla genel bir çerçevesi çizilmiştir. Bu kitabımın 2003'te ikinci, 2005'de üçüncü baskısının yapılması beni ayrıca memnun eden bir gelişmedir. Birçok Rumeli göçmeni vatandaşımızın bulunduğu ülkemizde Göç konusunda yapılacak yeni çalışmalar şüphesiz konuyu daha iyi aydınlatacaktır.

650.YIL SEMPOZYUMU (TÜRKLERİN RUMELİ'YE ÇIKIŞI'NIN 650. YILDÖNÜMÜ),


Yay. Haz.: H. Yıldırım Ağanoğlu, Rumeli Türkleri Kül. Ve Day. Der. Yay.İstanbul 2002 .

31 Mayıs 9 Haziran tarihleri arasındaki kutlama haftası etkinlikleri içinde tertip edilen 650. Yıl Sempozyumu tebliğlerinde ayrılmıştır. Sempozyum, farklı konu başlıklarında beş gün sürmüştür. Bunlar; Rumeli Tarihi, Rumeli'de Sanat ve Mimari, Askeri ve Stratejik Açıdan Balkanlar'ın Yeri ve Önemi, Balkanlar'da Türk Siyaseti, Balkanlar'da Sosyal ve Ekonomik Durum adlı oturumlardır. Sempozyuma katılan değerli ilim ve fikir adamlarının sundukları tebliğler ve dia gösterilerinden seçme fotoğraflar kitapta yer almıştır. Ayrıca kitabın sonunda verilen fotoğraflar ise kutlama haftasındaki diğer etkinliklere aittir. Rumeli Dernek ve Vakıfları olarak, tarihe bir belge olarak bıraktığımız sempozyum kitabının, Balkanlar ile ilgili tüm araştırmalarda, bir müracaat kaynağı olacağı inancındayız.

Rumeli coğrafyasının dört bir yanından anavatana göç etmiş bulunan insanlarımızın kurduğu, dernek ve vakıfların bu faaliyeti düzenlemekteki maksadı, atalarımızın Rumeli'ye çıkışının 650. Yılını kutlamak, ecdadımızı hayırla ve minnetle bir kez daha anmak vesilesiyle birlikte hareket etmek isteğidir. Rumeli insanı, bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da anavatanına sahip çıkarak Türkiye ile Balkan ülkeleri arasında bir barış, dostluk, işbirliği ve kültür köprüsü oluşturma yolunda hizmet edecektir

1896(HİCRİ 1314) KOSOVA VİLAYETİ SALNAMESİ ( Üsküp, Priştine, Prizren, İpek, Yenipazar, Taşlıca)

Yay. Haz.: H. Yıldırım Ağanoğlu, Rumeli Türkleri Kül. Ve Day. Der. Yay.İstanbul 2000

Salnameler son dönem Osmanlı Devleti'nin sosyo-kültürel ve sosyo ekonomik mirasını aydınlatması bakımından en önemli kaynaklarındandır. Salname bir senelik hadiseleri topluca göstermek üzere düzenlenmiş eserler için kullanılmış bir tabir olup, Türkçe'ye Tanizmat'tan sonra girmiştir. Farsçe bir kelime olan Salname, sene manasına gelen sal ile mektup, kitap manasına gelen name kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur. Salnamenin günümzdeki karşılığı yıllıktır. Salname Fransızca'da Annuaire, İngilice'de Year Book, almanca'da Almanak tabirleri ile ifade edilmektedir. Salname kısaca yıllık demektir. Salnameler dönemin askeri, iktisadi, sınai, ticari, eğitim, nüfus, tarım ve toplumsal yapısı hakkında bizlere önemli bilgiler vermektedirler. Kosova vilayeti 1877 senesinde teşkil olunmuştur. İlk valisi Halil Rıfat Paşa'dır. Bilindiği üzere son dönem Osmanlı idari teşkilatında vilayetler eyalet manasıyla kullanılmıştır. Yöneticisi validir. Vilayete bağlı sancaklar (liva) kaymakam tarafından yönetilir ve günümüz idari terminolojisinde ilin karşılığıdır. Sancaklara bağlı kazalarda (günümüzde ilçe) mutasarrıflar, nahiyelerlerde ise nahiye müdürleri en büyük mülki amirlerdir. Vilayetin merkez sancağı 1879 - 1893 tarihleri arasında Priştine, 1893 tarihinde itibaren ise Üsküp şehri olmuştur. Kosova Vilayeti'nin nüfusu 1893 tarihi itibariyle 847.419'dır. Bunun 507.080'i Müslüman, 340.339'ı Hristiyandır. Vilayet 1896 yılında 6 sancağa ayrılmıştı. Bunlar Üsküp(Merkez) Priştine, Prizren, İpek, Yenipazar ve Taşlıca sancaklarıydı. Vilayette Türk, Arnavut, Boşnak gibi Müslüman unsurlar ve Bulgar, Makedon, Sırp, Rum, Ulah gibi Hristiyan birçok etnik unsur birarada yaşamaktaydı. Kosova Vilayet Salnamesi toplam sekiz kere yayınlanmıştır.

 

OSMANLI YÖNETİMİNDE MAKEDONYA,

TC. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Md., Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı Yay., İstanbul 2005

Hazırlayanlar: H.Yıldırım Ağanoğlu, Sebahattin Bayram, Yılmaz Karaca, Ahmet Semih Torun, Mümin Yıldıztaş, Görsel Tasarım ve Uygulama: Yakup Yıldırım. Makedonya Arşivi Proje Koordinatörü ve özetlerin Makedonca'ya tercümesi Adnan Şerif.

Kitap TC. Başbakanlık Osmanlı Arşivi ve Makedonya Devlet Arşivi arasındaki işbirliğiyle ortaklaşa hazırlanmıştır. Her iki ülke 50 belge tespit etmiş, ve kitap 1512-1918 tarihleri arasındaki 100 belgeden oluşmuştur. Eser İdari ve Mülki Düzenlemeler, Siyasi Hayat, İmar Faaliyetleri, İktisadi Hayat, Askeri Konular, Sosyal Hayat, Din, Eğitim ve Vakıf konu başlıklarında tematik olarak hazırlanmıştır. Ayrıca çalışmaya birçok fotoğraf, harita ve planların konması eseri görsel açıdan da zenginleştirmektedir.

Bu kıymetli eser grup başkanlığını yaptığım yukarıda adları geçen değerli çalışma arkadaşlarımdan oluşan bir heyet tarafından hazırlanmıştır.

 


II. DÜNYA SAVAŞI'NDA YUGOSLAVYA'DA BİR DİRENİŞ MÜCADELESİ YÜCEL TEŞKİLATI

Rumeli Türkleri Kül. Day. Der. Yayınları, İstanbul 2003 (1. Baskı), 2006 (2. Baskı)

Evlad-ı Fatihan olarak gittiğimiz barışı, adaleti insanlığı ve medeniyeti götürdüğümüz Rumeli'deki 520 yıllık hakimiyetten sonra Üsküp ve diğer şehirlerimizi 1912 Balkan Harbi ile terketmek zorunda kalmıştık. Osmanlılar zamanında Balkanlar'da rahatça yaşayan Slavlar ise, yönetim kendilerine geçince Balkanlar'daki Türkleri kendi potalarında yok etmeğe çalışmışlardı.

II. Dünya Savaşı'nın karışık ve belirsiz günlerinde Bulgarların Üsküp'ü işgali üzerine Düşmanın haksız baskılarına karşı, milliyetçi Türk gençleri 1941 yılında bir araya gelerek teşkilatın nüvesini oluşturmuşlardı. Türklerin benliğini Komünizmden korumak ve demokratik haklarını elde etmek ana gayesiyle kurulan ve zaman geçtikçe genişleyen teşkilatın başkanı Şuayb Aziz 1945'te teşkilata Yücel ismini verdi.

Bu kitapçıkta Yücel Teşkilatı'nın kurulduğu II. Dünya Savaşı öncesinden başlayarak dönemin tarihi yapısını, teşkilatın faaliyetlerini, mensuplarını hapis ve idam cezalarından sonra gerçekleşen göç sürecine ait bilgileri bulacaksınız.

1996'dan itibaren ömürlerinin son yıllarında tanıma şerefine erdiğim bu insanları kısa bilgiler ve fotoğrafları eşliğinde yeni nesillere aktarmaktan büyük memnuniyet duymaktayım. Ruhları şad olsun.

 

ÜSKÜP PLANI (1890),

Haz.: H.Yıldırım Ağanoğlu, Rumeli Türkleri Kül. Day. Der. Yayınları, İstanbul 2003

Bir Alman mühendisin planından (Miladi 1890) ve Hicri 1310 (Miladi 1892) tarihli ve aslı Osmanlıca olan Kosova Vilayeti Salnamesi'nden yararlanılarak hazırlanan bu planda Üsküp şehrinin mahalleleri, önemli mimari eserleri, cadde ve sokakları görülmektedir. Plan renkli ve örnek fotoğraflardan oluşmaktadır..

 

GÖKKUBBE ALTINDA BİRLİKTE YAŞAMAK (LIVING TOGETHER UNDER THE SAME SKY)

TC. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı Yay., Ankara 2006, Yay. Hazırlayanlar: Cevat Ekici, Ali Kaya, ... H. Yıldırım Ağanoğlu ve diğerleri.

Osmanlı Devleti'nin yaklaşık 600 yüzyıllık bir dönemde Afrika'dan Arabistan'a, Balkanlar'a kadar olan büyük bir coğrafyada birlikte yaşadığı farklı dil, din, ve ırktaki insanları birarada barış içinde yönetmesi ve kendisine sığınan mülteciler ile ilgili hoşgörülü yaklaşımı ile ilgili mükemmel belgelerin bulunduğu bir eserdir.

Eser Hoşgörü başlığı altında 35, Mülteciler 28, Batı Dünyası 17, İslam Dünyası başlığı altında ise 10 belgeyi içermekte ve 368 sayfadan oluşmaktadır.

Kitap alanında hepsi birer uzman olan ve içinde benim de bulunduğum değerli Osmanlı Arşivi personeli bir heyet tarafından hazırlanmıştır.


İSTANBUL ESNAF TARİHİ I,

Transkripsiyon: ...H. Yıldırım Ağanoğlu, Yılmaz Karakaya, Yusuf İhsan Genç ve diğerleri.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı yayınları İstanbul Araştırmaları Merkezi

İstanbul Külliyatı adıyla yayınlanan çalışmalar Osmanlı Arşivlerinden faydalanılarak oluşturulan İstanbul'la ilgili tarihi belge ve bilgileri ihtiva etmektedir. İçinde şahsımın da yer aldığı konusunda uzman bir grup tarafından hazırlanan eser İstanbul tarihine büyük katkılar sağlamaktadır. Belgeler, ilk safhada, başbakanlık Osmanlı Arşivi'nden ve İstanbul Şer'iyye Sicilleri arşivinden derlenmiştir. İkinci safhada İstanbul'la ilgili olan ve sözü, edilen arşivlerde yer alan muhasebe, sayım, antlaşma, vs. defterleri yayınlanmıştır. Bütün belge ve müstakil defterler umumi bir yaklaşımla Tanzimat'a kadar ve Tanzimat sonrası olarak iki grup halinde ele alınmaktadır...
Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde ilk safhada öncelikle kullanılan defter ve belge tasnifleri şunlardır. İstabul Ahkam Defterleri, Atik Şikayet Defterleri, Mühimme Defterleri, Kamil Kepeci Tasnifi, Maliye'den Müdevver Defterleri, Ali Emiri Tasnifi, Hatt-ı Hümayün Tasnifi, İbnülemin Tasnifi, Muallim Cevdet Tasnifi, Divan-ı Hümayun ve Bab-ı Asafi vs.....

Sonuç olarak İstanbul Külliyatı Osmanlı döneminden kalan ve arşivlerimizde saklanan İstanbul'la ilgili bütün vesikaları ve defterleri günümüze aktarma amacındadır. Yayın ilk safhada iki yönlü tasnifle gerçekleşecektir. Tasnifin ilk yönü İstanbul Ahkam Defterleri, Mühimme Defterleri, Şer'iyye sicilleri gibi arşiv tasniflerini aksettirecektir. İkinci yönü bu tasniflerin kendi içlerinde, tarım, ticaret, maliye, sanayi, şehircilik gibi alt tasniflere tabi tutulmasıdır. İçinde şahsımın da yer aldığı konusunda uzman bir grup tarafından hazırlanan eser İstanbul tarihine büyük katkılar sağlamaktadır.

 

İSTANBUL'DA SOSYAL HAYAT I,

Transkripsiyon: ...H. Yıldırım Ağanoğlu, Yılmaz Karakaya, Yusuf İhsan Genç ve diğerleri. ..
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı yayınları İstanbul Araştırmaları Merkezi

İstanbul'da Sosyal Hayat-1 adı altında topladığımız belgeler, Başbakanlık Osmanlı Arşivi İstanbul Ahkam Defterleri sersinden kronolojik ve konu tasnifli olarak belileyip seçtiğimiz belgelerden oluşmaktadır. Sosyal hayat ile ilgili görülerek belirlenen seçilen belgeler, İstanbul Ahkam Defterleri serisinin ilk üç defteri taranarak elde edilen 658 adet belgedir. Ana konular şunlardır; Aile, Miras, Yol izni, Din, Şehircilik, İmar, Mimari, Mahalle, Çevre, Yaşam, Cürüm ve Ceza, Görevi Suistimal ve genel.

İçinde şahsımın da yer aldığı konusunda uzman bir grup tarafından hazırlanan eser İstanbul tarihine büyük katkılar sağlamaktadır


TELEVİZYON, RADYO PROGRAMLARI

 

Televizyon Programları:

 

29 Kasım 2004, TRT INT Televizyonu, " Memleketten Haber V ar" Programı

Yapımcı: Hilkat Akçalı

Konuk: H. Yıldırım Ağanoğlu

 

Davetli olduğum bu canlı yayında Osmanlı'dan Cumhuriyete Balkanların Makus Talihi GÖÇ adlı kitabım anlattım.

 

24 Mayıs 2006 Haber 7 Televizyonu, " Doğu-Batı " Haber Programı:

Yapımcı ve Sunucu: Sefer Turan,

Konuklar: Mete Çubukçu ve H. Yıldırım Ağanoğlu

Katıldığım bu programda, 2006 Mayısında yapılan referandumda Karadağ'ın bağımsızlığını kazanması ve bunun üzücü bir sonucu olarak Sancak'ın tarihte 3. defa Sırbistan ve Karadağ arasında bölünmesi gerçeğini anlatmaya çalıştım.

 

29 Mayıs 2006 Haber 7 Televizyonu, Beyza Hakan ile Güne Bakış

Hazırlayan: Beyza Hakan

Konuk: H. Yıldırım Ağanoğlu

Katıldığım bu canlı yayın tv programında eserlerim tanıtıldıktan sonra, Balkanlar'daki güncel gelişmeler Kosova, Karadağ Referandumu, Sancak'ın parçalanması, Makedonya'daki Türklerin durumu vs. konular hakkında bilgiler vermeye çalıştım.

 

Radyo Programları

19 Temmuz 1997, Makedonya Üsküp Radyosu Türkçe Yayınlar Servisi

Hazırlayan ve Sunan: Avni Engüllü

Konuklar: Bilgin Vural ve H. Yıldırım Ağanoğlu

Makedonya Türkiye ilişkilerinde sivil toplum kuruluşlarının rolü ve etkisi üzerine bir program gerçekleşti.

 

28/02/2002, Moral FM Radyosu, Aşiyan programı

Hazırlayan ve Sunan: Ekrem Kaftan

Konuk: H.Yıldırım Ağanoğlu

Göç kitabım üzerine gerçekleşen son derece düzeyli ve kaliteli bir program oldu. Ayrıca telefon bağlantıları ile izleyicilerin sorularına cevap verilmeye çalışıldı.

 

11/03/2002, TGRT FM Radyosu, Urumeli programı

Hazırlayan ve Sunan: Halil Delice

Konuk: H.Yıldırım Ağanoğlu

Rumeli üzerine program yapan yapımcı ile Balkanlar'da Türk Varlığı ve Göçler üzerine konuşuldu.

 

22.03.2004, TRT 1 Radyosu Ortak Yayını, Konuşa Konuşa radyo programı

Konu: Kosova Olayları

Konuklar: H.Yıldırım Ağanoğlu, Mehmet Bütüç, Vedat Yenerer, Dr. Ahmet Kasım Han

2004 yılında Kosova'da gerçekleşen üzücü olaylar neticesinde Sırplar ve Arnavutlar arasında çıkan olaylarda birçok ev, kilise tahrip edilmişti. Bu olayları ve neticelerinin oradaki Türkleri nasıl etkilediğine dair olan programda Kosova'nın tarihçesini anlatmaya ve çıkan olayları yorumlamaya çalıştım.


KATILDIĞIM SEMPOZYUM, PANEL ve SEMİNERLER

 

SEMPOZYUMLAR:

 

* 650. YIL SEMPOZYUMU (Türklerin Rumeli'ye Çıkışının 650. Yıldönümü), 3 Haziran 2002, İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu/İstanbul.

H.Yıldırım Ağanoğlu, “Osmanlı Döneminde Rumeli'den Türk Göçlerinin Genel Değerlendirilmesi”

 

* 1. ULUSLARARASI BALKANLARDA TÜRK VARLIĞI SEMPOZYUMU (20 Haziran 2006, Celal Bayar Üniversitesi/Manisa)

H.Yıldırım Ağanoğlu, “Osmanlı Döneminde Rumeli'den Türk Göçlerinin Genel Değerlendirilmesi”

 

* ULUSLARARASI 1. BALKANLAR'DA KÜLTÜR VE KİMLİK SEMPOZYUMU (Proceedings Of the “Conference on Culture and Identity İn The Balkans), Beykent Üniversitesi-Boğaziçi Üniversitesi, 23 Mayıs 2002. İstanbul

H. Yıldırım Ağanoğlu, “Cumhuriyet Döneminde Balkanlar'dan Gerçekleşen Göçlerin Genel Değerlendirilmesi”,

 

* GÖÇLER VE LÜLEBURGAZ ULUSAL SEMPOZYUMU , Lüleburgaz/Kırklareli 25 Mart 2006

H.Yıldırım Ağanoğlu, “Balkan Savaşlarından 1. Dünya Savaşı'na Kadar Rumeli'den Türk Göçleri”

 

* ULUSLARARASI 3. BALKANLAR'DA KİMLİĞİN YENİDEN İNŞASI SEMPOZYUMU (3 rd Conference On Reinventions Of İdentity in the Balkans) Beykent Üniversitesi Taksim kampusü 11 mayıs 2006/ İstanbul.

H. Yıldırım Ağanoğlu, “II. Dünya Savaşı Sonrasında Makedonya Türkleri'nin Demokratik Hak Mücadelesi: Yücel Teşkilatı”

  PANELLER

* RUMELİ TÜRKLERİ VE GÖÇLER PANELİ , (5 Nisan 2003, Frankfurt/ ALMANYA,

H.Yıldırım Ağanoğlu, “1687'den Günümüze Rumeli'den Türk Göçleri”

* YÜCEL ŞEHİTLERİNİ ANMA PANELİ (26 Şubat 2005, Bursa Osmangazi Belediyesi, Elmasbahçeler Kültür Merkezi)

H. Yıldırım Ağanoğlu, “Yücel Teşkilatı”

SEMİNER

RUMELİ EĞİTİM SEMİNERİ (12 Mart 2005, Rumeli Türkleri Kül. Day. Der. Fındıkzade/İstanbul)

H. Yıldırım Ağanoğlu, “Rumeli: Manası, İdeali, Tarihi, Kültürü” Eğitim Semineri,

GAZETE VE DERGİ YAZILARIM

* “ Büyük Sırbistan İdealinin Geçmişi ”, 12 Mart 1995, Yeni Şafak Gazetesi. İstanbul

* “ Bosna'da Tarihin Tekrarı ”, 13 Mart 1995, Yeni Şafak Gazetesi. İstanbul

* “ İleri Karakol Bosna ”, (Yazı Dizisi, 6 Bölüm 15 Eylül 1995 - 1 Ocak 1996) Yüce Devlet Dergisi Sayı: 1-6. İstanbul

* “ Düşen Bosna ve Medya ”, 31 Temmuz 1995, Yeni Şafak Gazetesi. İstanbul

* “ Sancak Müslümanları Milli Konseyi Başkanı ile Röportaj: Uğurlar Olsun Uglanin ”, 4 Ekim 1996, Yeni Şafak Gazetesi. İstanbul

* “ 1564'te Üsküp ”, Rumeli'nin Sesi Dergisi Sayı: 3, Aralık 1996, İstanbul

* “ Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği'nin Ramazan ve Kurban Faaliyetleri ”, Rumeli'nin Sesi Dergisi Sayı: 4, Haziran 1997, İstanbul.

*“ 1896'da Üsküp ”,18 Ekim 1997, Birlik Gazetesi, Üsküp-Makedonya.

*” Devlet Bakanı Güneş Taner İle Röportaj ” Rumeli'nin Sesi Dergisi, Sayı: 5, Kasım 1997, İstanbul

*” Avcılar Belediye Başkanı Tahsin Salihoğlu İle Röportaj ” Rumeli'nin Sesi Dergisi, Sayı: 5, Kasım 1997, İstanbul

* “ Kitap Tanıtımı: Kim Hangi Yaşta Ne Yaptı? ”, Rumeli'nin Sesi Dergisi, Sayı: 7, Mart 2004, İstanbul.

* “ Kitap Tanıtımı: Balkanlara Veda? ”, Rumeli'nin Sesi Dergisi, Sayı: 8, Mayıs 2005, İstanbul.

* " Kitap Tanıtımı: Arşivlerarası İşbirliğiyle Gerçekleşen İlk Ortak Kitabımız Yayınlandı; Osmanlı Yönetiminde Makedonya ", Arşiv Dünyası Dergisi Sayı 6, Ocak 2006

* “ Karadağ Referandumu Sancak'ı 3. Kez Böldü ”, 24 Mayıs 2006, Yeni Şafak Gazetesi, İstanbul.

* “ Karadağ Referandumunun Sancak Boşnakları ve Bölge Ülkelerine Etkisi ”, Dünya Gündemi (Haftalık Dış politika gazetesi), Yazı Dizisi 2 Bölüm, 28 Mayıs-11 Haziran 2006, İstanbul

* “ Karadağ Referandumu Sancak Boşnaklarını 3. Kez Birbirinden Ayırdı ”, Yeni Zamanlar Dergisi Sayı: 1, Ağustos-Eylül-Ekim 2006, İstanbul.

HAKKIMDA BASINDA ÇIKAN HABERLER

  Zaman Makedonya, 1 Temmuz 1996

 

Almanya Rumeli Türkleri Derneği'nde Verdiğim Konferansın Hessen Güncel gazetesindeki duyurusu


Okumuş Adam Dergisi Şubat-Mart 2002'de kitabım hakkındaki yazı.

 

Büyük Kurultay Gazetesi, 26 Mart 2001.

 

 

 

Hürriyet Gazetesi, 7 Nisan 2003.

Hessen Güncel Gazetesi (Frankfurt) Nisan 2003.

 

Hessen Toplum Gazetesi (Frankfurt) Nisan 2003.

Hessen Post Gazetesi (Frankfurt), Nisan 2003

Zaman Makedonya, 12 Ekim 2005

Boşnakça bir kitapta eserimin tanıtımı.


DİĞER ÇALIŞMALARIM

Danışmanı Olduğum Belgeseller

1- Balkanlar ve Göç Belgeseli (TRT, 14 Bölüm)

TRT Televizyonu tarafından Yapımcı Yönetmen Metin Edirneli Tarafından hazırlanmıştır. İçinde danışman olarak yer aldığım bu belgesel şimdiye kadar konusunda hazırlanan en kapsamlı belgeseldi.

1989'da Bulgaristan'dan Anadolu'ya yönelik Türk göçü, insanlık tarihinin gördüğü en  büyük dramlardan, ayrılıklardan biridir. Fakat bu, bölgeden Türkiye'ye yaşanan ilk göç değildir. Çünkü, Balkanlardan Türkiye'ye yönelik göçlerin ve acıların tarihi 17. yüzyıla kadar gitmektedir. Asıl yoğun muhaceret ise 18. yüzyılın başından itibaren yaşanmıştır. Hatta 1927 yılına gelindiğinde, 11 milyona ulaşan Türkiye Cumhuriyeti nüfusunun, 7 milyonunun göç sonucunda Anadolu'ya geldiği saptanmıştır. Doğal olarak bu denli yoğun göç hareketi, pek çok araştırmacının da dikkatini çekmiştir.  Bunlardan biri olan Amerikalı tarihçi Justin McCarthy , son iki yüzyıldır Balkanlardan Türkiye'ye yönelik  göçlerle ve sonuçlarıyla  ilgili olarak şu değerlendirmeyi yapmaktadır: “Balkanlardaki Müslümanların çoğu gitmiştir. Ya ölmüşler ya da göç etmek zorunda bırakılmışlardır. Kalanlar Yunanistan'da, Bulgaristan'da, Yugoslavya'da adacık durumundaki yerleşim bölgelerinde yaşamaktadırlar. Ayaklanmalar, savaşlar sırasında İmparatorluğun çeşitli bölgelerinde çoğu Türk olan milyonlarca Müslüman ölmüş; milyonlarcası da Türkiye'ye sığınmıştır. 1821 ile 1922 yılları arasında Müslümanların yaklaşık 5.5 milyonu kimi savaşlarda açlıktan ve hastalıktan canını yitirerek ölmüş, 5 milyondan fazlası ise ülkelerinden sürülüp atılmıştır. Balkanlarda olsun diğer bölgelerde olsun, kurulan her yeni devlet, ayrılıp gitmiş, göç etmiş bulunan sakinlerinin çilesi üzerine kurulmuştur.”

Osmanlı nüfusu konusundaki çalışmalarıyla tanınan Wisconsin Üniversitesi öğretim üyesi araştırmacı Prof. Dr. Kemal Karpat ise, günümüze kadarki süreci ele alan demografik çalışmasında, göç ettirilen Türklerin ve Müslümanların sayısı ile ilgili olarak 9 milyon rakamını vermektedir. Bunun 7 milyonunu, Girit ve Ege Adalarını da içine alan Balkanlardan gelenlerin, 2 milyonunu ise Kırım, Kafkasya ve  Arabistan Yarımadasından göç edenlerin oluşturduğunu belirtmektedir.

Bu süreçte yaşanan en büyük kitlesel göç, 93 Harbi olarak bilinen 1877-78 Osmanlı-Rus savaşında yaşanır. Justin McCarthy'ye yaşanan katliam ve tehcir sonucu göç edenlerin sayısı 1 milyon 253 bindir. Bu rakam araştırmacı Doç. Dr. Nedim İpek'e göre ise 1 milyon 243 bindir. Balkan savaşında da göç ve nedenleri konusunda yaşananlar 93 Harbinden pek farklı değildir. Yine yüz binler kurtuluşu, geleceği Anadolu'da aramak zorunda kalmıştır. Göçler Cumhuriyet döneminde de sürer. Fakat bu sefer daha insancıl olarak ikili anlaşmalarla bir kurala bağlanarak. Ancak göçlerin nedeni bu dönemde de değişmemiştir.  Hala tek ulus tek devlet yaratmak amacı ve dolayısıyla baskılar da sürmektedir. Fakat Cumhuriyet döneminde göçlerin bir nedeni de, en azından 1950'lere kadar, Türkiye'nin nüfus açığını kapatma isteğidir.

Tabi ki, kurtuluşu ve geleceği Anadolu'da arayanlar sadece Türkler ve Müslümanlar değildir. Aynı zamanda çok sayıda gayrimüslim de benzer duygu ve niyetlerle bu coğrafyaya akın etmiştir. Başta Rumlar olmak üzere Bulgarları da içine alan gayrimüslim göçlerinin nedeni  ekonomik nitelikli olup, dolayısıyla isteğe bağlıdır. Yani Türklerin ve Müslümanların göçü gibi saldırılar, katliamlar sonucu ortaya çıkmış zorunlu göçler değildir. Bunlar arasında göç nedeni Türkler ve Müslümanlarla aynı olan tek gayrimüslim grup Yahudilerdir.

Gerçekler bu olduğu halde Türklerin ve Müslümanların yaşadığı ders kitaplarında, tarih kitaplarında pek yer verilmez.

Konuyla ilgili olarak McCarthy şu değerlendirmeyi yapmaktadır: “Bulgarların, Ermenilerin, Rumların uğradığı kıyımları anlatan ders kitapları, tarih kitapları, Türklerin uğradığı aynı tür kıyımları anmazlar. Çünkü böyle bir yaklaşım tedirgin edici bir tarih yaklaşımıdır. Çünkü bu yaklaşım, Türkleri kurban olarak göstererek öyküyü anlatmaktadır. Oysa, emperyalizmin tarih anlayışında Türklere biçilen rol bu değildir. Emperyalizmin Türklere biçtiği rol barbarlıktır, çağdışılılıktır . Belki de günümüzde uluslararası barışın önündeki en büyük engel batının, doğu halklarına bakışındaki bu çarpıklıktır.”

Belgesel 16 Nisan 2005 cumartesi günü saat 19.30'da TRT 2'de yayına girmiştir. Daha sonra Mayıs 2005 tarihinden itibaren de TRT INT'te tekrar yayınlanmıştır.

14 bölümden oluşan belgeselin Yapım ve Yönetmenliği ile metin yazarlığını BALGÖÇ'ün de üyesi olan Metin Edirneli, Yapım ve Yönetim yardımcılığını Tolga Yener, avid kurgusunu Tuncay Günal, kameramanlığını ise Volkan Çınar ile Ali İhsan Açıkgözoğlu yapmaktadır. Belgeselin danışmanları, Prof. Dr. Hüseyin Memişoğlu, Doç. Dr. Levent Kayapınar, Doç. Dr. Ayşe Kayapınar, Dr. Nurcan Özgür ve H. Yıldırım Ağanoğlu'ndan oluşmaktadır.

2-) Zeytinburnu ve Göçler Belgesel Projesi

Zeytinburnu Belediyesi'nin sponsor olduğu ve Yönetmenliğini Ahmet Okur'un üstlendiği belgesel ve belgesel sinema filmi şeklinde tasarlanan ve halen çalışmaları devam eden projenin 2005 yılından beri danışmanlığını yürütmekteyim.  

DİA GÖSTERİLERİ

*Makedonya'da Osmanlı İzleri (4 Kasım 1997, Büyükşehir Belediyesi Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi/İstanbul)

Hazırlayan ve Sunan: H. Yıldırım Ağanoğlu,

Makedonya'da 530 yıllık Osmanlı hâkimiyeti süresince birçok mimari eser bırakıldı. Birçoğu günümüze intikal etmese bile Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden olan cami, medrese, köprü, tekke, han, hamam, saat kulesi vb. eserleri günümüzde görmek mümkündür. Bu eserlerden çektiğim dialardan oluşan bir gösteriydi

*Makedonya'da Osmanlı İzleri (6 Mart 1997, İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi/İstanbul)

Hazırlayan ve Sunan: H. Yıldırım Ağanoğlu,

Balkanlar'da Osmanlı İzleri (30 Mart 2003, Ticaret ve Sanayi Odası/ Edirne)

Hazırlayan ve Sunan: H. Yıldırım Ağanoğlu

Balkanlar'daki 550 yıllık Osmanlı hakimiyetinden günümüze intikal eden güzide mimari eserlerin şeçme örnek dialarından oluşan bir gösteriydi

 

Yücel Teşkilatı Mensupları Dia Gösterisi (27 Şubat 2005, İstanbul'da düzenlenen Yücel Mevlidi)

1944 yılında Makedonya'da kurulan Yücel Teşkilatı'nın mensuplarını tanıtan bir dia gösterisidir.

 

SERGİLER

*Tarihi Kartpostallarda Rumeli Sergisi (Kasım 1998) Atatürk Kültür Merkezi Sergi Salonu

*Tarihi Fotoğraflarda Rumeli Sergisi (Haziran 2002 Cemal Reşit Rey Sergi Salonu)

 

İMZA GÜNLERİ:

* 16 Ocak 2002, Cemal Reşit Rey Fuayesi/İstanbul.

* 21 Şubat 2004, Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği/Frankfurt-Almanya

* 26 Şubat 2005, Osmangazi Belediyesi, Elmasbahçeler Kültür Merkezi/Bursa.

* 2005 Tüyap Kitap Fuarı, Beylikdüzü Kongre ve Fuar Merkezi/İstanbul

 

 


 


 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Nisan , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net