Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Vejdi Raşidov: Abiciklerime, dayıcıklarıma acıdım da siyasete girdim

Abiciklerime, dayıcıklarıma acıdım da siyasete girdim      
18 Temmuz 2009

Yaşını sorduğumda “Genç 58” diyor. Elindeki, kollarındaki dövmelerle, Rumeli Türkçesiyle esirgemediği küfürleriyle müdanasız. Raşidov, dünya çapında bir sanatçı. Tipiyle Fikret Otyam’ın gençliğini, aksanıyla Ara Güler’i çağrıştırıyor.


Annesi, 1962’de 34 yaşındayken trafik kazasında ölen ünlü şarkıcı “Rodopların Bülbülü” Kadriye Latifova. Raşidov, Sofya Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü mezunu. Aynı okulda 10 yıl öğretim üyeliği yaptı. Ünü önce Batı Avrupa’da yürüdü sonra Bulgaristan’da keşfedildi. Heykelleri ABD’den Japonya’ya, İspanya, İtalya, Rusya, Türkiye ve Fransa’ya; müzelerde, devlet kurumlarında, meydan ve koleksiyonlarda yer alıyor. “Aklıma gelir miydi, Kırcaali’nin köylerinden gelip de Avrupa’nın bir numarası olacağım? Allah’ın hediyesi işte” diyor. Raşidov Kültür Bakanı olmaya hazırlanıyor.

Ahmet Doğan eski arkadaşınızdı. DPS’yi (Hak ve Özgürlükler Hareketi) neden terk ettiniz?
-Elinden tutup 20 yıl önce DPS’ye ben lanse ettim. Evimi açtım. Ama Doğan, Türkleri korkutarak bugünlere geldi. Bu seçimde de isimlerimizi değiştirecekler diye oy almaya çalıştı. 21’inci yüzyıldayız. Avrupa’ya girmişiz. Yapılır mı bu, günahtır. Tertemiz sayfa açalım yahu!
Borisov’la seçim öncesi Türklerin acil ihtiyaçlarıyla ilgili neler konuştunuz?
-Fıstık gibi adam. Milliyetçilik yok. Bak Boyko, dedim. Senin partin kapısını açıp da Türklere şans vermezse, sana Vejdi’nin yardımı olmaz kardeşim. Hükümet kuralım birlikte, dedim. Kusura bakmayın, bizim Türkleri zaten Türkler ezmiş. Parayı götüren Türkler. Şu ana kadar Avrupa’dan akan milyar Euro’yu yediler. Ben zavallı Türkler için siyasete girdim.
Fonları kendilerine nasıl aktardılar?
-Tarım Bakanlığı DPS’nindi. AB’den 80 milyon Euro geldi. Bizim Kırcaali’de Lütfü Mestan vardır, Ahmet Doğan’ın birinci yardımcısı. Şirketleri halkı çembere aldı. Bir para geçmedi halkın eline. Bunun için Avrupa bizi cezalandırdı, 800 milyon Euro’yu vermedi. Şimdi hükümet olarak Avrupa’nın bu yolsuzluklar yüzünden kapattığı muslukları açmamız lazım. Parayı kestik mi Ahmet Doğan kalmaz. Abiciklerime, dayıcıklarıma acıdım da siyasete girdim.
Hükümet olduğunuzda kayıp paraları bulup alacak mısınız?
-Bu paralar bulunacak mı bilmem. Hükümetin karar alması lazım. Avrupa’dan akan fonlarla oteller satın aldılar. Mesela biri Antalya’dadır. Bulgaristan’da en pahalı ev, Ahmet Doğan’ın Sofya’daki sarayıdır.
En çok oyu Bulgarlar mı yoksa Türklerden mi aldınız?
-DPS’nin kalesi Kırcaali’ye gittim, ömrümde ilk defa oy istedim. Oyların yarısını Türklerden, yarısını Bulgarlardan aldım.
Ne oldu da Kırcaalililer sizi tercih ettiler?
-Türklere gidelim, görelim. 20 senedir Ahmet Doğan korkutmuş. Kendi halkını nasıl böyle ezersin? Acıdım halkıma. O yüzden seçime girdim. Rahatım yerindeydi benim. İsmim, param, her şeyim var. Bu nedenle beni satın alamazlar. Ahmet Doğan’a, senin elini ısıracağım dedim. Isırdım da. Köyden köye, evden eve gittim. Abiciklerimi, dayıcıklarımı gördüm. Konuştum, tartıştım. Korkmayın, Türklere kimse bir şey yapamaz, Avrupalıyız, dedim. Benden başka kim Ahmet Doğan’dan 9 bin oy alır?

TÜRKİYE’NİN ERBAKAN DERSİ

Ahmet Doğan’ın Bulgaristan Türkleri’ne hiç mi hizmeti olmadı?
-15 yaşındaki kızlarımıza feraceleri giydirmişler, ellerine Kuran, rahle vermişler. Hiç yakışır mı 21’inci asırda. Kızlarımız gitsin üniversite okusun, dünyayı görsün, yaşasınlar. Matematik sempozyumlarına katılsınlar, ödüller kazansınlar. Türkiye Erbakan’ı indirerek ders verdi bize. Halkımı seven adamım. Gittim gördüm, bizim DPS, okullara bilgisayar istememiş. Neden? Kendisine cahillik lazım.
Kültür Bakanı olarak Türkler için neler yapacaksınız?
-Başbakanımızla konuştum, sadece bakanlık yaparsam halkımı aldatırım. Gidip Kırcaali’ye çalışmam lazım. Halkımız alnını kaldırsın, rahatlasın. Korku içinde yaşamasın. DPS onlara “Bize oy vermezsen bu kış sana odun vermeyiz” diyemesin.

ÖZAL’IN OĞLUM DEYİŞİNİ KALBİMDE TAŞIYORUM

Anneciğim köy köy gezip şarkı söyler, Zeki Müren’le mektuplaşıp dertleşirdi. Fakirdik ama canımız şendi, rahattık. Şarkımızı söylerdik. Ben kökümü, soyumu bilen tertemiz bir Türk’üm. Rahmetli Özal beni bir baba gibi sevdi. Cep Herkülü’nü (Naim Süleymanoğlu) aldığım gibi keşke seni de alsaydım, derdi. Oğlum, derdi bana. Ben de onu baba gibi saydım. Oğlum, deyişini kalbimde taşıdım, hayatım boyunca taşırım. Vefatından bir gün önce, 15 Nisan 1993’te Azerbaycan’dan gelip Ankara’daki sergime yetişmişti. Nefes nefeseydi. Pazar günü kahvaltıya gel, dedi. Göremedim bir daha, vefat etti (gözleri doluyor). Büstünü yaptım. Büyük adamdı, çok büyük.

DPS GENÇLİK KOLLARI BAŞKANI VE MİLLETVEKİLİ KORMAN İSMAİLOF

10 bin genç çalışanımız için endişeleniyoruz

Bulgaristan AB’ye üye olduktan sonra idari kapasiteyi oluşturma ve AB fonunu en verimli şekilde kullanmada birtakım sıkıntılar yaşadı. Ama zaman geçtikçe durum iyileşiyor. Milliyetçilik duygularının artması, azınlıkların suçlanması, geçmişten bildiğimiz politikalar. Bunlara karşı biz, yapıcı muhalefet olarak ayırımcı politikalar uygulanmaması için çalışacağız. DPS’nin belediyelerde, valilikler ve yürütmede 10 bin civarında kadrosu var. Bunların yüzde 70’i genç. Bunlara ayrımcı politika uygulanmasından endişe ediyoruz. Her ne kadar muhalefette de olsak, yapıcı politikaları destekleyeceğiz. Borisov karizmatik bir lider. Halkın karşısına kurtarıcı gibi çıktı. Bulgarlar ya çok sever ya nefret eder. Bundan önce Kral Simeon’u çok sevdiler sonra nefretle terk ettiler. Partisinde kaliteli insanlar var. Fakat Borisov’u, kapasite ve siyasi tecrübe olarak yetersiz görüyorum. İnşallah kendini yetiştirir. Radikal reformlar yapmak niyetinde. Ne kadarını gerçekleştirir, zaman gösterecek. Kriz Bulgaristan’ı asıl sonbahar ve kış aylarında vuracak. Birtakım yolsuzluklardan dolayı Avrupa Komisyonu’nun  durdurduğu fonların açılması ciddi bir sorun.

Türk bölgelerinde yaşlılar karamsar gençler umutlu

Rodop Dağları’ndaki Yeni Mahalle Köyü, Selçukluların son döneminde Karaman’dan gelen Türkler tarafından kurulmuş. Nüfusu 3 bin 500. Yaşlılar, çifte vatandaşlığın kaldırılacağına, Türkçe yayınların ve camilerdeki ezanın susacağına inanıyor. En büyük korkuları, yeni doğan bebeklere Bulgar adının verilmesi. Orta yaş grubu ise, “Boyko da Ahmet Doğan gibi okulumuzu, camimizi, yolumuzu yapsın, ona da oy veririz” diyor. Vejdi Raşidov’un milletvekili olmasına seviniyorlar ama “Sadece bir Türk var GERB’de” diyorlar. Yine de “Hele hükümet kurulsun. Eski korkumuz yok artık. Arkamızda hem Türkiye var, hem de AB” görüşü hâkim. DPS’nin kalesi Kırcaali’deki Türkler ise, Ahmet Doğan’nın hükümete giremeyişine üzülüyor ama Rodoplar’daki gibi etnik ayrım yapılır korkusuna kapılmamışlar. AB’ye üyelik, Türklere de özgüven kazandırmış.

TÜRK İŞADAMI ZEKİ BAYRAM

Reçeteler Brüksel’den geliyor, Türk yatırımcıya bir şey olmaz

Bulgaristan’ın 41 noktasına günde 4 bin yolcu taşıyoruz. 20 yıldır buradayım, Sofya Otogarı’na ortağız, çok büyük kapasitede mineral su fabrikamız var. Ülkeyi idare edecek partilerin başarılı işadamlarına köstek olacağını sanmıyorum. Çünkü AB üyesi Bulgaristan’ın sosyal ve ekonomik reçeteleri Brüksel’den geliyor. Bu nedenle Türk yatırımcıların da önü açık. Yeni hükümet eksilerde bir bütçe devralacak ama 2017’ye kadar AB’den gelecek fonlara güveniyor. Bulgaristan AB’nin son sınırı ve en ucuz, bakir ve doğurgan toprakları var. Avrupalı emeklilerin yeni cenneti. Arap yatırımcılar da Bulgaristan’a göz dikti. Borisov, ekibini doğru kurarsa, eski hükümetten kalan doğru bürokratları yerinde bırakırsa başarılı olacağına inanıyorum.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net