Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Mehmet Akif, baba toprağı Balkanlar'da

Mehmet Akif, baba toprağı Balkanlar'da  


İstiklal Marşı'nın müellifi ve Türk fikir hayatının önemli ismi Mehmet Akif Ersoy, baba ocağı Balkanlar'da anıldı. Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen sempozyum, Sırbistan'ın sancak bölgesi Novi Pazar şehrinde başladı.  

ZAMAN

SELAHATTİN SEVİ, NECATİ KOLA NOVİ PAZAR
27 Mayıs 2009, Çarşamba


Etkinliğe aralarında Türkiye, Sırbistan, Karadağ, Bosna-Hersek, Makedonya, Arnavutluk, Hırvatistan ve Kosova'nın bulunduğu Balkan ülkeleri ile Almanya'dan 80'e yakın bilim adamı, yazar ve sanatçı katıldı. Türkiye'nin 18 üniversitesinden bilim adamı ve akademisyenin tebliğ sunduğu sempozyum, Milli Şair'i babasının doğduğu topraklara taşıdı.

Novi Pazar Üniversitesi'nin ev sahipliği yaptığı sempozyumun açılış konuşmasını yapan Vakıf Başkanı Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, "Sanatı kadar hayatıyla da önemli olan, entelektüel ahlak sahibi Akif, maalesef Balkanlar'da yeterince tanınmıyor." dedi. Balkan topluluklarının onu mutlaka bilmesi gerektiğine işaret eden Çiftçigüzeli, "Müslüman-Türk topluluklarının kimliklerini devam ettirmesi ve geliştirmesi, Mehmet Akif Ersoy'un öneminin anlatılması ile gerçekleşebilir." diye konuştu.

Sancak'ta yaşayan ünlü Boşnak yazar Bisera Suljic-Boskailo da ünlü şairi Almanca tercümesinden okuduğunu söyleyerek Kültür Bakanlığı'nı Mehmet Akif'in eserlerini Boşnakçaya çevirmesi için girişimde bulunmaya çağırdı.

Sempozyumda Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ile Uluslararası Novi Pazar Üniversitesi'nin kardeş üniversite olmasının ilk adımları atıldı. Ayrıca, Novi Pazar'da büyük bir Mehmet Akif Ersoy kütüphanesinin kurulması kararlaştırıldı. Türkiye'den getirilen 1.000 kitap ise üniversite kütüphanesine bağışlandı. Bu çerçevede Kültür Bakanlığı'nın TEDA Projesi kapsamında Akif'in eserleri başta olmak üzere Türkçenin önemli eserlerinin bölge dillerine çevrilmesi gündeme geldi. YÖK'ün Uluslararası Novi Pazar Üniversitesi ile birlikte diğer Balkan üniversitelerinin denkliğini tanıması gerektiğinin vurgulandığı programda, öğrenci değişim projeleri değerlendirildi. Burdur ve Novi Pazar, kardeş şehir ilan edildi.

Fikir adamı Akif, baba

ocağında bilinmiyor

Novi Pazar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Görevlisi Almira Sulgeviç: Mehmet Akif, bu bölgenin, yani Balkanlar'ın insanı olmasına rağmen maalesef hakkında hiçbir bilimsel araştırma ve çalışma yok. Kitapları Balkan dillerine çevrilmediği gibi az sayıda çevrilen şiirleri yeterli değil. Balkan dillerinden sadece Arnavutça Akif çevirisi var. Komşu coğrafyadan gelen bilim adamlarına bu konuda önemli görevler düşüyor.

Türkiye, bizim

için bir anne

Novi Pazar Üniversitesi Rektörü Prof. Mevlüt Dudiç: Türk akademisyenler ilk kez ilmi bir faaliyet için Sancak'a geldi. Türkiye bizim için bir anne. Uzun yıllar anne ile çocuk ayrı kaldı. Sempozyumu biz, annesinin çocuğunu görmeye gelmesi gibi görüyoruz. 2002 yılında kurulan üniversitenin tapu işlemlerini yaptırırken büyük bir memnuniyetle öğrendik ki üniversitemiz Fatih Sultan Mehmet'in vakıf arazisi üzerinde kurulmuş. Bu manevi mirasın üzerinde yapacağımız ilmi faaliyetlerde her zaman Türkiye'yi ve Türkiye'nin eğitim kurumlarını yanımızda görmek istiyoruz.

Akif'i konuşmak umudu konuşmaktır

Yazar Mehmet Çetin: Türkiye geç de olsa Akif'i keşfetti. Şimdi Balkanların da keşif zamanı. Bu sempozyum, Akif'in baba topraklarında yapılan ilk bilimsel toplantı. Mehmet Akif'i konuşmak, umudu konuşmaktır.

ZAMAN

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net