Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Yunan bankalarinin Balkanlar'a yatirimlari 1 milyar dolari buldu

Yunan bankalarinin Balkanlar'a yatirimlari 1 milyar dolari buldu

11.12.2005 / Referans gazetesi

Bati Avrupa'dan umdugunu bulamayan Yunanli bankalar çareyi Avrupa'nin dogusuna açilmakta buldu. Balkan ülkelerine son bes yilda yapilan yatirim 1 milyar dolar civarinda. Sadece NBG bankasi bile önümüzdeki iki yil içinde Güneydogu Avrupa'da 100 sube açmayi düsünüyor.1990'li yillardan bu yana özellesme dalgasina kapilan Yunan bankalari, kendi pazarlarindan daha fazla büyüme potansiyeli vadeden Balkanlar'daki varligini saglamlastiriyor. Frankfurt, Paris ya da Amsterdam gibi finans merkezlerinde dev isimlerle mücadele edemeyen Yunan bankalari, Güneydogu Avrupa'da genisleme stratejisi izliyor. Yunanli bankalar 1990 ile 2002 yillari arasinda Balkanlar'da 550 milyon euroluk yatirim gerçeklestirdi. Yunan bankalarinin bir çok yabanci bankanin çekindigi Balkanlara son bes yil içinde yaptigi yatirimin boyutu ise 1 milyar dolari buldu. Balkan pazarinin Yunanli bankalarin bu kadar ilgisini çekmesinin nedenlerinin basinda, müsteri potansiyelinin 46 milyon ile Yunanistan'in dört kati olmasi ve perakende bankacilik anlayisinin bu bölgede henüz gelismemis olmasi geliyor. NBG, Alpha Bank, EFG Eurobank, Commercial Bank ve Bank of Piraeus özellikle Bulgaristan, Romanya, Arnavutluk, Sirbistan ve Makedonya'da elle tutulur bir varlik göstermeye basladi. Bu bankalar bu ülkelerin önde gelen kredi kuruluslarini da satin alarak bankacilik sektöründeki kontrol güçlerini artirmis durumdalar.

Balkanlar iki kat hizli büyüme vaad ediyorBu yil yüzde 3.3 büyüyerek euro bölgesindeki büyümeyi ikiye katlayan Yunan ekonomisi, tüketici kredileri ve is hayati borçlanmasinda da patlama yaratmis durumda. Yunan bankalarinin Güneydogu Avrupa'ya açilma stratejisinin sebeplerinden bir digeri ise Güneydogu Avrupa ekonomilerinin Yunanistan'dan iki kat daha hizli büyümesi. Yunanistan'in en büyük bankasi olan Alpha Bank, geçtigimiz Ocak ayinda Sirbistan'in Jubanka bankasina 190 milyon dolarlik yatirim yapacagini açiklamisti. Alpha, 2007 yilinin sonuna kadar karlarinin beste birini Balkanlarda olusturmayi planliyor. Bu oran Alpha'nin Balkanlarda elde ettigi karini yüzde 5 artirmasi anlamina geliyor. Yunanistan'in iki numarali bankasi olarak gösterilen Eurobank ise yüzde 48'lik pay sahip oldugu Bulgar bankasi Bulgarian Post Bank'i satin aldi. Bir Sirp bankasini da satin alma plani yapan banka, Balkanlar'daki karini 2009 yilina kadar yüzde 20 artirma hedefinde. Frankfurt, Paris ve Amsterdam'da is yapamayan subelerini kapatarak Bati Avrupa pazarindan çekilmeye baslayan NBG ise kendi ismi ile önümüzdeki iki ile üç yil içinde Güneydogu Avrupa'da 100 sube açmayi planliyor. NBG, Romanya'daki Banca Romanescu'yu da satin almisti.

Yunan bankalarinin kâri alti ayda yüzde 38.2 artti Yunan bankacilik sektöründe yilin ilk yarisinda elde edilen vergi öncesi karlar, 2004 yilinin ayni dönemine oranla yüzde 38.2 oraninda büyüdü. Sermaye yeterliligi yilin ilk yarisinda euro bölgesi ortalamasinin üzerinde olan Yunan bankacilik sektörünün en önemli gelir kapisi ise faizlerden sagladigi gelirler oldu. Bank of Greece'in verilerine göre yilin ilk yarisinda net faiz gelirlerindeki artis yüzde 17.7 oldu. Bankalarin toplam gelirlerinin yüzde 70.3'ünü ise bu faiz getirileri olusturdu. Yunanli bankalarin bu dönemde yaptiklari islemler karsiliginda aldiklari komisyonlar da toplam gelirlerinin yüzde 17.6'sini teskil etti.

Yunanistan'da yabanci banka sayisi azaliyor1997 ile 1999 yillari arasinda Yunan Borsasi'nda yasanan yükselisler mali sistemdeki kalkinmayi hizlandirdi. Devletin 1990'li yillarda Yunan bankacilik sektöründen çekilmeye baslamasi ise sektör adina önemli bir gelisme olarak gösteriliyor. Bu dönemde devlet kontrolündeki küçük ve orta boylu bankalar özel yatirimcilara satildi ve sektörün önde gelen bankalarindaki devlet hissesinin payi düsürüldü. Su anda Yunanistan'da 39 ticari banka faaliyet gösteriyor. 17'si yerli, 22'si ise yabancilardan olusan Yunan bankacilik pazarindaki en büyük payi ise yüzde 79 ile ülkenin önde gelen en büyük bes bankasi kapmis durumda. Bu oran 1997 yilina bakildiginda yüzde 60'larda bulunuyordu. Yunan bankacilik sektörünün en büyük dördü olarak ise NBG, Alpha, Emporiki Bank ve Piraeus Bank gösteriliyor. Yabancilarin Yunan bankacilik pazarindaki payi ise son yillarda düsüs gösteriyor. NBG ve Alpha Bank pazarin yüzde 29'u ile 16'sini kontrol ederken EFG Eurobank, Commercial Bank ve Agricultural Bank pazarin en fazla yüzde 14'ünü yönetiyor. Yunan bankacilik pazarinda yabancilarin sahip oldugu pay olarak ise yüzde 10 gösteriliyor.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net