Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Yeni Kitaplar: Osmanlı Kadı Sicillerine Dayanan Bir Balkan Hikayesi: Kül Kalesi

Osmanlı Kadı Sicillerine Dayanan Bir Balkan Hikayesi: Kül Kalesi  


Kül Kalesi, merkezinde Osmanlı kadı sicillerinin bulunduğu bir roman. Osmanlı mahkeme sicillerinin Manastır kentinde ortaya çıkarılması, romanın kahramanı -ve cumhuriyet Türkiye'sinin ilk başbakanlarından Fethi Okyar'ın kuzeni- Baba'nın yaşamını derinden etkiler. Bunlar Osmanlının 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar olan dönemdeki mahkeme kayıtlarıdır. Dolayısıyla Balkan halklarının kimlik belgeleridir.

Bu belgeler üzerinde çalışmakla görevlendirilen Baba için siciller Balkan halklarının ortak hazinesidir. "Bu siciller olmadan, tarihimiz tam değildir. Bunların elimizde bulunmaması, yüzyılların eksik olması demektir. Geçmişsiz, en azından da şimdisiz, gelecek yoktur. Bu gerçeğin en iyi tanıkları sicillerdir." Siciller olmadan her Balkan ulusunun kimliği büyük bir muamma olarak kalmaktadır. "Osmanlı devrinde Balkanlar'da yaşayan ulusların kimliklerinin zorunlu olmayan vasiyetnameleri" olan siciller Balkan uluslarının aralarında ne kadar karışmış olduklarına tanıklık da etmektedir.

Luan Starova anadili Arnavutça, eğitim dili Makedonca olan Balkanlı bir yazar. Kül Kalesi onun Balkan Destanı'nın 6., YKY'de çıkan 4. kitabı.

“Siciller biziz oğlum; biz hepimiz. Biz lanetli Balkanlılar. Karışmış, ama bir potada eriyememişler. Göç etmişler, ama yurt tutamamışlar. Din değiştirmiş, ama yeni dinlerini tamamen benimseyememişler. Köklerinden edilmişler, ama köklerinden tamamen kopamamışlar. Sınırlarla bölünmüşler ama sınırlara sığamamışlar… Bu siciller olmadan tarihimiz tam değildir. Bunların elimizde bulunması, yüzyılların eksik olması demektir. Geçmişsiz, en azından da şimdisiz, gelecek yoktur, oğlum. Bu gerçeğin en iyi tanıkları sicillerdir. Her Balkan ulusunun kimliği büyük bir muamma olarak kalmaktadır. Siciller, Balkan uluslarının, aralarında ne kadar karışmış olduklarına tanıklık etmektedir.”  
 
Yazar : Luan Starova
Yayınevi : Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı : 254
ISBN : 9789750814648
Basım Tarihi : Eylül 2008


 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net