Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Türk kimdir? (1)

Türk kimdir? (1)
Hasan Pulur, 08-12-2005


BIR konuyu ne kadar anlatmaya çalissaniz, dileyip yazsaniz, yeteri kadar gerçekçi olamayabilirsiniz; çünkü ancak yasayan gerçegi anlatir.
Eger anlattiklari abartilmamissa, uydurulmamissa gerçektir.
***
SON günlerde alt kimlik-üst kimlik tartismasiyla "Türk kime denir?" sorusu ortaya atildi:
"Türk kimdir?"
Bu sorunun cevabini iki okurumuzun mektubunu yayimlayarak düsünelim dedik.
Birinci mektup Derya Gemici'den:
"Kösenizde 30. 11. 2005 tarihli "Alt kimlik, üst kimlik... Ya 66. madde?.." baslikli yazinizi okuduktan sonra, ailemle ilgili bu animi size aktarma ihtiyaci hissettim.
Anneannem ve dedem Yugoslav göçmenidir hatta annem ve teyzem de Üsküp dogumludur. Babam ise Bulgaristan dogumlu göçmen bir ailenin çocugudur. Küçükken anneannem ve dedemlere bu göçmenlik meselesiyle ilgili çok soru sorardim. Anneanne siz Arnavut musunuz? Anneanne siz eskiden de Müslüman miydiniz? vs... Her seferinde aynisini aldigim o yanit o kadar güzel olurdu ki:
-Yavrucum deden, ben, annen ve teyzen Arnavut olarak dogdu; ama sonra devletimiz bizi yeterince koruyamadi ve isterseniz gidin, dedi. Iste devletimiz bize isterseniz gidin dediginde de Türkiye bize kucak açti ve biz de buraya geldik, yerlestik. Bizler de Türk olduk, yani bizler Türk'üz. Evet, Türk olarak dogmadik ama Türk olmayi seçtik. Zor sartlar altinda vatandaslarina gidin demek yerine, kalin ve savasin diyen milletin mensubu olmayi seçtik. Ama yavrucum, bu seni yaniltmasin, benim ve senin köklerimizi inkâr edemeyiz. Evet, Arnavut kökümüz var ama bizler su anda Türkiye Cumhuriyeti vatandasi olan Türkleriz. Müslümanlik konusuna gelince de, evet, bizler Müslümaniz ve bildigim kadariyla ailem de öyle; ama Müslümanliktan önceki köklerimizi bilmiyorum. Bir de yavrucum, sakin ha Türklerin hepsi Müslümandir diye bir yanilgiya kapilma; çünkü degildir. Bu topraklarda yalnizca Müslümanlar yasamaz. Bunlari büyüdükçe daha da iyi anlayacaksin.
***
BU yanit, anneanneme de sorsam, dedeme de sorsam degismezdi. Bana her zaman için dinlemeyi sevdigim, muhtemelen o yaslarda pek iyi anlayamadigim, ama su günkü durumuma da bir o kadar iyi uydugunu düsündügüm bu uzun yaniti verirlerdi. Onlar yalnizca agiz birligi ettikleri için bu yaniti vermezlerdi. Bu yanit onlarin kalbindeydi çünkü. Isin ilginç yani da anneannemin okuryazar olmamasi, dedemin ise ilkokul mezunu olmasina -yani bazilarina göre cahil sayilmasina ragmen- bu yaniti vermeleriydi. Son günlerde tartisilan alt kimlik-üst kimlik konularina çok uygun oldugunu düsündüm bu olayin."
***
DERYA Gemici'nin anlattiklari saniriz "Türk kimdir?" sorusuna açiklik getiriyor.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net