Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

'İstanbul kedi Trakya ciğer'

25 Kasım 2008  
Yalçın BAYER  ybayer@hurriyet.com.tr

'İstanbul kedi Trakya ciğer'

TRAKYA topraklarına endüstriyel atık bertaraf tesisi yapılmasına karşı çıkan Kırklarelililer, "Topraklarımızın ve geleceğimizin kirletilmesini istemiyoruz" diye bağırırken, TBMM Çevre Komisyonu üyeleri de hafta sonu Trakya'da 'çevresel' inceleme ve araştırmada bulunmuşlar ve Edirne'deki toplantıda vali ve belediye başkanlarını dinlemişler.

İkisinin ayın zamana rastlaması hayli ilginç... Geçen cumartesi günü köylülerin tepkisini köşemizden duyurmuştuk... Köy meydanında 3 bin kişinin toplanması, köylülerin toprakları için ne kadar duyarlı olduğunu gösteriyor.      

Ankaralı Kandur Enerji firması tarafından 312 dönümlük arazi üzerine 300 milyon Euro'luk bir yatırımla kurulması düşünülen yıllık kapasitesi 420 bin ton olan tesisin, başta Almanya olmak üzere bazı ülkelerin katı atığını Türkiye'ye getirerek işleyeceği belirtiliyor. (İzmit'teki İzaydaş katı atık fabrikasının yıllık kapasitesinin 42 bin ton olduğu düşünülürse, projenin boyutunun ne kadar büyük olduğu kendiliğinden ortaya çıkıyor.)

1. sınıf tarım arazisi, 15 yıl kadar önce bankalardan bağ ve cevizcilik yapmak üzere kredi alan kişilerin borçlarını ödeyememesi üzerine TMSF'ye geçmişti. TMSF de bu yeri bundan bir süre önce Kandur Enerji'ye satmıştı.  

TOPRAK ANA ŞÖLENİ
Adı geçen firmanın daha önce Silivri ve Çatalca köylerinde de aynı girişimde bulundukları, ancak köylülerin tepkisi üzerine bu mekánlardan vazgeçtikleri ortaya çıktı.

Pazar günkü tepki toplantısına, valiliğin izin vermemesi, afiş ve pankartı yasaklaması üzerine 'Toprak Ana Şöleni' adını verdiklerini belirten Kavakdere Köyü Muhtarı Vedat Dengiz, "Bize hiç kimse bilgi vermiyor. Ne yapılmak istendiğini etraftan duyuyoruz. Biz bu projenin iptal edilmesini istiyoruz. Ne olur bütün basın bize yardımcı olsun. Biz sanayiye karşı değiliz; gelsinler yem, un, yağ fabrikasını yapsınlar, hayvan çiftliği kursunlar, bağcılık, meyvecilik yapsınlar... Tek istemediğimiz, bu kimyasal atığın çevreye yayacağı kanserojen maddeler... Hangi akıl, 1.5 km. uzaklıkta göletin yanında böyle bir tesise izin verebilir ki? Ne olur bize yardım edin; bütün basın etsin. Bütün Trakya toprakları koruma altına alınmalıdır. Biz topraklarımızın kirletilmesine izin vermeyeceğiz."

İLGİNÇ BENZETME
'Şölen'e CHP Kırklareli Milletvekili Barış Tansel, Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, çevredeki belde belediye başkanları ve 25 muhtar ile TEMA gönüllüleri katılmış.

TBMM Çevre Komisyonu üyelerinin Edirne toplantısında ise Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, İstanbul'un kirli sanayisinin Trakya'ya kaydırılmasına karşı çıkarak şöyle konuşmuş:

"Edirne ciğer, İstanbul kedi. Biz bundan rahatsızız. İstanbul sanayisini, Trakya'ya kaydırmak için uğraşıyor. Edirne için sorun yok ama Trakya için sorun var. Hep birlikte el ele verip ciğeri kediye yedirmemeliyiz."

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net