Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Moldova'nın ilk alışveriş merkezini açtı, Romanya için 'ışık' bekliyor

15 Kasım 2008 Hürriyet

Moldova'nın ilk alışveriş merkezini açtı, Romanya için 'ışık' bekliyor  

Ceyhun KUBURLU

Romanya pazarına ilk giren firmalardan biri olan Fiba Holding'in gayrimenkul şirketi Anchor Grup, bölgedeki faaliyetlerini hızlandırıyor. Moldova'nın ilk alışveriş merkezini açan Anchor Grup'un Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Çapa, "Kriz var diye beklemek doğru değil. Romanya'ya yeni yatırımlar yapmak için ışık bekliyoruz. Hazırda bekleyen projelerin toplam tutarı 750 milyon Euro'ya ulaşıyor" dedi.

FİNANSBANK'ı sattıktan sonra Çin ve Romanya gibi ülkelerde yaptığı alışveriş merkezi ve konut yatırımlarıyla uluslararası alanda Türkiye'nin gayrimenkul markası olma yolunda ilerleyen Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin önemli bir virajı daha döndü. Romanya'nın en büyük inşaat yatırımcısı konumuna gelen Özyeğin, bu ülkenin komşusu Moldova'nın ilk alışveriş merkezi olan 50 milyon Euro'luk Mall Dova'nın açılışını yaptı. Fiba Holding'in çatısı altındaki Anchor Grup'un sadece Romanya'da 400 milyon Euro'luk yatırım tamamladığına işaret eden Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Çapa, "Hayat devam ediyor. Kriz var diye oturup bekleyemeyiz. Romanya'da projeleri hazır rezidans, plaza ve alışveriş merkezleri yapmaya hazırlanıyoruz. Bunun toplam tutarı 750 milyon Euro'ya ulaşıyor. Önümüzdeki ışığı görmeye bekliyoruz" dedi.

400 milyon Euro

Anchor Grup olarak Doğu Avrupa ülkelerinde aktif bir rol üstlendiklerini vurgulayan Tunç Çapa, şu bilgileri verdi: "Romanya'nın Başkenti Bükreş'te önemli yatırımlar yapıyoruz. Bunların toplam tutarı 400 milyon Euro'ya ulaştı. Alışveriş merkezleri ve rezidans projelerimiz bulunuyor. Ayrıca 6-7 ay sonra tamamlanması planlanan plaza projemiz de bizim için çok önemli. Bunun dışında 90 bin metrekare üzerinde 4 bloktan oluşan 507 dairelik bir rezidans projesi de var. Bu dairelerin metrekaresi 1600 ve 1800 Euro arasında değişiyor. Toplam yatırım 65 milyon Euro'yu buluyor. Bu da Romanya'nın ilk lüks rezidans projesi oluyor."

Outlet yapmak gerekiyor

Türkiye'nin alışveriş merkezi kapasitesini doldurduğunu belirten Tunç Çapa, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu noktadan sonra Türkiye'de outletlere ihtiyaç var. Çünkü alışveriş merkezleri yeterince doldu ve arz fazlası var. Amerika'daki gibi Türkiye'de de outlet yapmak gerekiyor. Çünkü bu yerlerde indirimler tüketiciyi memnun ediyor. Yüzde 27'den yüzde 50'ye kadar varan indirim fırsatları sunan yerler ilgi görüyor. Bizimde bu tür çalışmalar yapmamız lazım. Dünyada en zor şey küçük alışveriş merkezi yapmak. Bunların başarısızlık oranı yüzde 80'i buluyor."

Mağazaların yüzde 94'ü kiralandı

TOPLAM 70 bin metrekare alan üzerine kurulan Mall Dova alışveriş merkezinde 100'den fazla mağaza yer alıyor. Alışveriş merkezinin yüzde 94'ü ilk kez mağaza açan Lacoste, Polo Garage, Swarovski, Calvin Klein, Koton, Swatch gibi markalara kiralandı. Geri kalan yüzde 6'lık kısım ise daha yüksek fiyatlarla kiralanmak için bekletiliyor. Alışveriş merkezinin içinde ayrıca 2 bin 300 metrekarelik süper market, 6 sinema salonu ve 750 araçlık otopark bulunuyor. Merkezin toplam yatırımı ise 50 milyon Euro'ya ulaşıyor.

Bükreş'teki alışveriş merkezinde, Zara cirosu ile Avrupa'nın ilk 3'üne girdi

ROMANYA'da Anchor Grup'a ait alışveriş merkezinde krizden etkilenmediklerini belirten Tunç Çapa, şöyle konuştu: "Şu an için krizden çok fazla etkilendiğimiz söylenemez. Bu merkezde 1800 metrekare mağazası bulunan Zara, metrekare başına 9 bin Euro ciro yaparak Avrupa'nın ilk üç mağazası arasına girdi. Romanya'da alışveriş merkezlerimiz çok büyük ilgi görüyor. Biz de bu ilgi sonrasında otoparklarımızı bile paralı yapmak zorunda kaldık."

Kiracıyı küstürmemeli 3 ay ciro üzerinden kira almalı

SON dönemlerde Türkiye'deki alışveriş merkezlerinde kiracılarla yaşanan sıkıntılar hakkında da değerlendirme yapan Tunç Çapa şöyle konuştu: "Alışveriş merkezlerinin sabit kiraları kaldırıp en az üç ay ciro üzerinden kira alması gerekiyor. Bu süreçte bir takım kampanyalar ve etkinlikler düzenlenerek insanları merkezlere çekmek lazım. Çünkü alım düşünce insanlar mağazalara uğramıyor. Bu tür çalışmalarla alışveriş merkezlerini canlı tutmak zorundasınız. Kiracıları küstürmemek lazım. Bu konuda çalışmalara bir an önce başlanmalı."

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net