Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Yeni Kitaplar

Kül Kalesi/ Luan Starova/ Çeviren: Suat Engüllü/ Yapı Kredi Yayınları/ 254 s.

Luan Starova tarafından kaleme alınan 'Kül Kalesi' başlıklı romanın merkezinde Osmanlı kadı sicilleri bulunuyor. Osmanlı mahkeme sicillerinin Manastır kentinde ortaya çıkarılması, romanın kahramanı ve Cumhuriyet Türkiyesi'nin ilk başbakanlarından Fethi Okyar'ın kuzeni, babanın yaşamını derinden etkiler. Bunlar, Osmanlı'nın 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar olan dönemdeki mahkeme kayıtlarıdır. Dolayısıyla Balkan halklarının ortak kimlik belgeleridir. Bu belgeler üzerinde çalışmakla görevlendirilen Baba için siciller Balkan halklarının ortak hazinesidir. Luan Starova, yapıtında bu kimlik belgeleri ve ortak hazine üzerinde duruyor.

Tuna Boyunca/ Claudio Magris/ Çeviren: Leyla Tonguç Basmacı/ Turkuvaz Kitap/ 352 s.

Tuna nerede başlar nerede biter? Sadece Almanya'nın saklı bir köşesinde doğup Karadeniz'e dökülen bir nehir midir yoksa Avrupa'yı bir baştan bir başa geçen ve her geçtiği ülkeye damgasını vuran o nehir kısacık adında bütün Avrupa tarihini mi barındırır? Tuna kadar söylencelere konu olan, yazarları ve şairleri etkileyen, ülkelerin tarihinin bir parçası olan başka bir nehir var mıdır? Claudio Magris 'Tuna Boyunca' adlı araştırmasında, kaynağından başlayarak bu efsane nehri ve içinden geçtiği ülkeleri her yönüyle ve entelektüel bir bakış açısıyla inceliyor.

Greklerde Eğitim Düşüncesi/ Thomas Davidson/ Çev.: Ahmet Aydoğan/ Say Yay./ 256 s.

'Eğitimin amacı kültür mü, yoksa bizi hayatın işine gücüne uygun hale getirmek mi olmalıdır?' Bu soru, sanılanın aksine, bugünün değil, bundan iki bin beş yüzyıl öncesinin sorusudur ve o günün insanları bu soru üzerine düşünmüş, eğitimlerine bu soruyu temel alarak yön vermiştir. Bu sorunun açtığı aralıktan Greklerde eğitimin, buna bağlı olarak da toplum ve devlet hayatının nasıl şekillendiğini gördükten sonra, insanlık şu soruyu sorabilir; 'Biz nerede hata yaptık? ' Thomas Davidson, 'Greklerde Eğitim Düşüncesi' yapıtında, Eski Yunan'da eğitimin önemi ve amaçlarına yönelik inceleme yapıyor.

Filoktetes/ Sofokles/ Çev.: Şükran Yücel/ Mitos Boyut Tiyatro Yay./ 128 s.

Antik çağın tragedya yazarı Sofokles'in 'Filoktetes'te kahramanlıkları, zekâsı ve başarıları ile tanınan Odysseus'un, savaşı kazanmak için, Makyavelist bir tutumla, başkasının temel haklarına nasıl pervasızca müdahale ettiği anlatır. 'Filoktetes', bugün ve bütün çağlar boyunca, egemen güçlerin kendi çıkarları için türlü oyunlarla açtıkları savaşlarda, halkları ve bireyleri rahatça kurban edişlerinin 2500 yıl önce de var olduğunu gösteren bir temayı işliyor.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net