Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Sabaha Göknen'in Balkan Turu

Barisçi ülkenin barisçi kizini anlat
HÜRRIYET, 29 KASIM 2005


ATATÜRK, Balkan Pakti kurullarina Çankaya’da bir çay ziyafeti verir. Üyeler, çaya havaci üniformasiyla katilmis olan Sabiha Gökçen’i uçagiyla Balkan baskentlerini ziyaret etmeye davet ederler.

Atatürk, Sabiha Gökçen’e, ‘Ne dersin bu ise Gökçen?’ diye sorar. ‘Uçaginla bir Balkan turu yapar misin? Basarabilir misin bu çok güç isi? Iyi düsün. Erkeklerin bile kolay kolay evet diyemeyecekleri bir sey bu.’

VOLTI MARKA

Sabiha Gökçen hiç düsünmeden, ‘Çalisirsam Balkan turunu basarabilirim pasam’ der.

Volti marka uçakla bir ay çalisir.

16 Haziran 1938 günü Balkan turuna baslayacaktir. Veda için Atatürk’ü ziyaret eder. Atatürk der ki:

‘Gittigin her yerde gazeteciler etrafini alacak, sorular soracak. Sorduklari her soruya açik açik cevap ver. Barisçi bir ülkenin barisçi kizi oldugunu söylemeyi unutma. Türk kadinini, yeni Türk toplumunu ve toplumda kadinimizin yüceldigi yeri, noktayi bir bir anlat. Daha da ilerleyecegimizi, daha da uygar bir ülke olacagimizi ifade et.’

TÜRK MUCIZESI

Hastaligi oldukça ilerlemis olan Atatürk, Savarona’da kalmaktadir. Gökçen Istanbul’dan uçagiyla Savarona yatinin üzerinde bir kavis çizerek ayrilir.

Önce Atina’ya uçar. Oradan Sofya’ya. Sofya’dan Belgrad’a. Belgrad’dan Bükres’e. Her gittigi yerde coskuyla ve hayranlikla karsilanir. Avrupa basininda birinci konu olur. ‘Türk mucizesi’ni temsil eder.

TARIHE GEÇTI

Gökçen, Bükres’ten Istanbul’a döner. Savarona’nin üzerinde birkaç daire çizerek Atatürk’e tekmil verir ve karsilamak için meydani dolduran binlerce Istanbullunun alkislari arasinda Yesilköy’e iner.

Sabiha Gökçen, Balkan turu yapmayi göze alan ve basaran ilk kadin pilot olarak havacilik tarihine geçmistir. (S.Gökçen-O.Verel, Atatürk’le Bir Ömür)

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net