Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Avrupa, Karadeniz bölgesine açılıyor

ABHaber
Eylül 2, 2008

Avrupa, Karadeniz bölgesine açılıyor

Avrupa Konseyi bünyesinde, kıtada entegrasyonu teşvik amacıyla kurulan "Avrupa Bölgesi" projesi, Balkan ülkelerinden sonra Karadeniz ülkelerine de uygulanıyor. DW Strasbourg'dan Kayhan Karaca'nın haberi…

Her geçen gün daha da bütünleşen Avrupa kıtasında yepyeni entegrasyon modelleri doğmakta. Bunlardan biri de Strasbourg merkezli Avrupa Konseyi bünyesinde oluşturulan Avrupa Bölgesi projeleri.

Bu projeler, sınırdaş ülkelerin, sınır kent ve bölgelerini, daha doğrusu yerel yönetimlerini, aralarında işbirliğine teşvik için planlanıyor.

Projelerin mimarlığı, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi tarafından gerçekleştirilmekte.

Kongre'nin Bölgesel Yönetimler Odası genel sekreteri Jean-Paul Chauvet, Deutsche Welle'ye yaptığı değerlendirmede, olası işbirliği alanlarını geniş bir yelpazede özetliyor: "Proje, yerel yönetimlerin ulusal sınırlar ötesinde, ortak çıkar sorunları üzerinde diyalog yürüterek, ulaşım, göç veya çevre gibi konularda işbirliği yapmalarını sağlamayı hedefliyor. Ancak işbirliği alanı bulunla sınırlı değil. Kültür örneğin çok önemli bir konu. Ayrıca, sınır ötesi yerel yönetimler birbirlerinin deneyimlerinden de faydalanabilirler."

Adriyatik havzasıyla başladı

Avrupa Konseyi'nin ilk Avrupa Bölgesi deneyimi 2006 yılında Adriyatik havzası ülkeleri arasında kurulan oluşumla hayat buldu.

Adriyatik Avrupa Bölgesi projesine, İtalya ve Hırvatistan'dan 7, Arnavutluk'tan 5, Slovenya, Karadağ ve Bosna-Hersek'ten 1'er bölge katılıyor. Bu bölgelerin toplam nüfusu 22 milyon.

Projeye katılan yerel yönetimler; doğal kaynakların korunması, tarım, balıkçılık, turizm ve ulaşım alanlarında ortak programlar ve kültürel işbirliği alanlarında ortak çalışmalar yürütüyorlar.

Jean-Paul Chauvet'ye göre, ilk Avrupa Bölgesi projesi için Adriyatik havzasının seçilmesi tesadüf değil: "Adriyatik havzasının seçilmiş olması, geçtiğimiz yıllarda Balkanlarda yaşanmış olan ihtilaflardan kaynaklanıyor. Avrupa Konseyi olarak, geçmişte aralarında anlaşmazlık ve silahlı çatışma olmuş ülkeler arasında işbirliği geliştirme amacıyla hareket ediyoruz."

Sıra şimdi de Karadeniz bölgesinde

Avrupa Konseyi, Adriyatik havzasındaki bu ilk deneyimi, şimdi de Karadeniz'e aktarmaya hazırlanıyor.

Karadeniz Avrupa Bölgesi projesi bu ay Bulgaristan'ın Varna kentinde düzenlenecek bir konferansla start alacak.

Proje için 2006 yılından bu yana Karadeniz'e kıyı 3 kentte, Köstence, Samsun ve Odessa'da hazırlık konferansları düzenlendi.

Projeye, sadece Karadeniz'de kıyısı olan ülkeler değil, Arnavutluk, Sırbistan, Ermenistan, Azerbaycan, Moldova ve Yunanistan gibi ülkeler de davet edildi.

Bu ülkelerin davet edilmeleri, aynı zamanda İstanbul merkezli Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütüne üye olmalarından kaynaklanıyor.

"KEİÖ'ye rakip değil"

Jean-Paul Chauvet, Karadeniz Avrupa Bölgesi'nin, bir hükümetlerarası organ olan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütüne rakip olmadığını ısrarla vurguluyor: "Biz Avrupa Bölgesi projemizle kesinlikle diğerine rakip olmuyoruz. Zira bizimki sadece yerel ve bölgesel yönetimler arasında bir diyalog platformu oluşturulmasını hedefliyor."

Varna'da düzenlenecek konferansa, yerel yönetimlerin yanı sıra, birçok Karadeniz ülkesinin Dışişleri veya İçişleri bakanlarının katılması da öngörülmekte.

Konferansa, Karadeniz'de kıyısı olan iki Avrupa Konseyi üyesi, Rusya ve Gürcistan'da da davetliler. Ancak, Güney Osetya krizi nedeniyle aralarında diplomatik ilişki kalmayan bu iki ülkelenin yerel yönetimlerinin Varna'da temsil edilip edilmeyeceği henüz netlik kazanmış değil.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net