Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Karadziç'i yakalatan bakan Fener maçında


29 Ağustos 2008  
Yalçın DOĞAN  

Karadziç'i yakalatan bakan Fener maçında

"Ben yaptım, ben çözdüm, ben gittim, ben geldim" gibi, kendini sürekli afişe eden, sürekli kendini vurgulayan politikacılara benzemiyor.

Oysa, Sırbistan'da yeni kurulan kabinede görev alan Boşnak bakan Rasim Layiç tarihi bir olaya imza atıyor. Sessiz, sedasız. Üç gündür İstanbul'da yürüttüğü görüşmeler gibi.

Önceki akşam Fenerbahçe-Partizan maçı. Partizan Sırp takımı. Layiç de, maça gidiyor. Tribünde o da var.

Layiç Sırp kabinesinde Çalışma Bakanı. Ama, önemli bir görevi daha var. Resmi adı biraz çetrefil. Eski Yugoslavya Savaş Suçluları Uluslararası Ceza Mahkemesi İle İşbirliği Konseyi Başkanı. Yani, savaş suçlularını yakalamakla görevli konseyin başkanı.

Sırbistan'da yeni hükümet kurulduktan kısa süre sonra, yıllardır aranan savaş suçlusu Karadziç yakalanıyor. Yakalamayı dünya basını, AB'den vize almak, diye yorumluyor. Oysa, yakalamada inatçı bir takip var.

SÜHA UMAR'IN ROLÜ

Perde arkasında ise, Sırbistan'daki kabinenin kuruluşuna çok ciddi katkıda bulunan başka biri var.

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Süha Umar.

Umar Belgrad'da görevine bir kaç ay önce başlıyor. O sırada Sırbistan'da seçim var. Seçim sonuçları çok parçalı. Radikaller, liberaller, sosyalistler ve bu arada Boşnaklar. Her gurup kendi içinde parçalı. Koalisyon olacak ama, tarafları bir araya getirmek çok güç.

Cumhurbaşkanı Tadiç'in hükümeti kurmak için 126 oya ihtiyacı var.

Boşnakların altı milletvekili var. Ama, iki ayrı partide. Dördü Rasim Layiç'in başkanlığını yaptığı partide, ikisi Süleyman Uglanin başkanlığında öteki Boşnak partisinde.

Layiç ve Uglanin Boşnak ve aynı yerden, ama birbirlerinin can düşmanı. İki taraf onbeş yıldır birbirlerinin adamlarını öldürüyor. Siyasi olarak da, farklı çizgideler.

KABİNEDE ÜÇ BOŞNAK

Hükümeti kurmak için Tadiç'in Boşnakların oylarına ihtiyacı var. Eğer, Boşnaklar bir araya gelebilir ve Tadiç'i desteklerse, aylardır kurulamayan hükümet kurulma şansı elde edecek.

Büyükelçi Süha Umar burada devreye giriyor.

Umar, önce iki Boşnak lideri barıştırıyor. Sonra, Tadiç'le aralarındaki siyasal farklılıkları gideriyor. Günler süren ikna turları sonrasında Rasim Layiç ile Süleyman Uglanin, Tadiç'i destekleme kararı alıyor, ikisi de yeni hükümette bakan oluyor.

Rasim Layiç işe, "önce Karadziç'i yakalamak" diye başlıyor. Fenerbahçe-Partizan maçını tribünden o da izliyor, yine sessiz, sedasız.

Süha Umar ise, Belgrad'da şu anda en merak edilen büyükelçi.



 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net