Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Prof. Dr. Sabahattin Zaim...

KADIR DIKBAS - ‘Hocalarin hocasi’ndan notlar
Zaman Gazetesi 11 Kasim  2005

Prof. Dr. Sabahattin Zaim hoca, sadece yurtiçinde degil yurtdisinda da taninan, Türkiye’nin yetistirdigi ender sahsiyetlerden, iktisatçilardan biri.


1926 yilinda Makedonya’nin Istip kasabasinda dünyaya gelen Prof. Dr. Zaim’in atalari, aslen Konyali. Balkanlar’in fethiyle birlikte Rumeli’ye geçmis ve Makedonya’ya yerlesmis. Bundan üç asir sonra, Yugoslavya’da “Türkler Asya’ya” kampanyasiyla baslayan zulüm üzerine, 1934 yilinda ailesiyle birlikte Istanbul’a göç eden Zaim, ögrenimini tamamlayarak kisa bir süre kaymakamlik yapmis. 1953’ te de Istanbul Üniversitesi Iktisat Fakültesi’ne asistan olarak girerek akademisyenlige yönelmis. Tam 40 yil bu üniversitede kaldiktan sonra, yeni kurulan Sakarya Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi’nin kurucu dekani olmus, bir süre YÖK üyeligi yapmis. 1998’de emekliye ayrilan Zaim, yarim asra yakin akademisyenligi süresince yurtdisinda da bazi üniversitelerde dersler vermis.

Yurtiçinde ve yurtdisinda binlerce ögrenci, uzman ve bilim adami yetistiren, çok sayida ünlü isme hocalik yapan Zaim, su anda da konferans ve sohbetlerle, bilgisini ve tecrübelerini toplumla paylasmaya devam ediyor.

Türkiye üniversitelerinde özellikle “çalisma ekonomisi” alaninda görev yapan hocalarin çogu, dogrudan ya da dolayli olarak onun ögrencisi olmus. Bu yüzden “Hocalarin hocasi” olarak biliniyor, öyle adlandiriliyor. Yazdigi kitaplar, alaninda temel referans kaynagi olmus, özellikle “Islam Ekonomisi” üzerine yaptigi teorik çalismalar sebebiyle pek çok ödül almis.

Sabahattin Zaim, sadece hocaligiyla, bilime yaptigi katkilarla degil, sosyal ve kültürel alanda yaptigi hizmetlerle de taninan bir isim. Basta, Türkiye Milli Kültür Vakfi, Ilim Yayma Vakfi, Aydinlar Ocagi, Islami Ilimler Arastirma Vakfi ve Uluslararasi Islam Iktisatçilari Cemiyeti olmak üzere çok sayida vakif ve dernegin kuruculari arasinda. Ayrica ekonominin pratiginde de yer alip bazi önemli sanayi kurulusunun yönetim kurulu üyeliklerinde bulunmus, danismanlik yapmis.

“Insanlarin en hayirlisi insanlara faydali olanidir” sözünü hayatina ilke edinmis olan Prof. Dr. Zaim, hocaligini bugüne de, simdiye kadar yazip Türkiye’nin istifadesine sundugu kitaplariyla devam ettiriyor. Bu hocaligini gelecekte de devam ettirebilecek çok sayida eseri var. Bunlarin bir kismi kitap halinde, bir kismi da kitaplastirilmamisti. Bir araya getirilmemis, farkli yerlerde daginik olarak nesredilmis pek çok makale ve tebligi vardi. Isaret Yayinlari, Türkçe olarak yayinlanmis bu makale ve tebligleri yayinlamaya karar vermis. Uzun ve titiz bir çalisma neticesinde toplam 1.700 sayfayi bulan üç ciltlik bir eser ortaya koymus: “Türkiye’nin Yirminci Yüzyili”. Isçi-isveren kavgalarindan vakiflara, faizsiz bankaciliktan yasanan ekonomik krizlerin analizine kadar 100’e yakin konu basligi var kitapta.

Eserde Sabahattin hocanin sadece iktisadi, sosyal ve siyasi konulara yorumu, tespit ve analizleri yok; ayni zamanda yaptigi bazi uluslararasi seyahatlerden, toplantilarda n aktardigi izlenimler, hatiralar da yer aliyor. Kisacasi “Hocalarin hocasi”nin Türk iktisadi, sosyal ve siyasi hayatina “düstügü notlar” var bu eserde. Buna yer yer, “verdigi notlar” da diyebiliriz. Kitap, hem bir canli sahidin, hem de ilim adaminin gözüyle 20. Yüzyil Türkiye’sine isik tutuyor. O dönemin hakkiyla anlasilabilmesi için okunmasi gereken eserlerden bir eser.

Sabahattin hocaya daha nice eserler vermesi dilegiyle saglikli ve huzurlu, uzun bir ömür diliyoruz.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net