Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

'Bosna'da piramit bulundu'

'Bosna'da piramit bulundu'
28 Ekim 2005  Hürriyet gazetesi
BBC

Bosnali arastirmaci Osmanagiç'in iddiasina göre, Avrupa'nin ilk piramidinin kalintilari, Saraybosna'nin hemen disinda bulundu.


Bosnali arastirmaci Semir Osmanagiç, bulunan yapinin sadece Avrupa'nin degil belki de dünyanin en eski piramidi olabilecegini öne sürdü. BBC'nin haberine göre, Saraybosna'nin yaklasik 20 kilometre kuzeyinde yer alan Visoko kasabasinda, 700 metre yüksekliginde bir tepe var. Tepede 700 yillik bir kentin izlerini hala görmek mümkün. Ama arastirmaci Semir Osmanagiç'e göre asil hazine, bu tepenin içinde yer alan ve belki 12 bin yasinda olan bir piramid.

Bosnali müslümanlarin belli basli gazetelerinden Dnevni Avaz, arastirmanin sonuçlarini, ''Avrupa'da kesfedilen ilk piramidin boyutlari, Misir'in meshur 'Sakkara' piramidiyle hemen hemen ayni'' diyerek duyurdu. Bosnali arastirmacinin iddiasina göre tepenin içinde yer alan yaklasik 100 metre yüksekligindeki piramid, içinde odalar ve koridorlar barindiriyor olabilir. Arkeolojik kazilarda, piramidin bir yüzeyi oldugu düsünülen bir duvara, ve merdiven kalintilarina ulasildigi öne sürüldü.

TEPE, DOGANIN ESERI DEGIL

Bosnali jeolog Nada Nukiç, iddialara destek vererek, ''Visoko tepesi su anki görünüsünü dogaya borçlu olamaz, insan müdahalesi olasi'' diyor. Tepe çevresinde kazi yapan Alman bir arastirma ekibinin, 7 bin yillik alet kalintilarina ulastigini söyleyen Bosnali arastirmaci Semir Osmanagiç, BBC'nin sorularini yanitlarken "Bosna piramidinin, dünya çapinda bir agin parçasi'' oldugunu savundu.

Semir Osmanagiç'e göre, Misir ve Peru'dakilerle birlikte Bosna'daki piramidi de, tarihin derinliklerinde kaybolmus güçlü bir medeniyet kurmus olabilir. Ama en basta da Semir Osmanagiç olmak üzere Bosnalilar baskalarini ikna etmekte zorlaniyor. Misir'in antik eserler konseyinin baskani olan arkeolog, Doktor Zahi Havas iddialara hararetle karsi çikiyor: Misirli yetkiliye göre, Bosna'daki harabenin yaninda 7 bin yillik alet kalintlarina rastlanmasi, yapinin eskiligine isaret eden bir bulgu olarak kabul edilemez. Zahi Havas, Misir'da Büyük Piramit'in bes bin yasinda oldugunu söyleyerek, Bosna'dan gelen iddialarin iyice incelenmeden ortaya atildigini söylüyor. Zahi Havas, 'eger bir talep gelirse bir piramit uzmani olarak seve seve Visoko'da inceleme yapabilecegini' söylüyor





 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net