Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Su ve ışığımız ortak

12 Haziran 2008  

Yalçın BAYER
ybayer@hurriyet.com.tr

Su ve ışığımız ortak


KALAMARI meşhurdu adanın. Bir tabak koydu ortaya Ceni Markari. Ardından kabak çiçeği dolması getirdi. Bir de peynirli biber dolması.

Bakışlarımızdaki şaşkınlığı görünce "Bunlar benden" dedi.

Bir ara ortadan kayboldu.

Nefes nefese geri geldi. Masadaki üç kişinin önüne birer paket bıraktı. Çarşıya çıkıp herkes için bir ’karafaki’ almıştı, üstü Fourni Adası desenli.

Halikarnas Balıkçısı, Ege adalarını Arşipel’in göğsünden fışkıran sütlerin deniz üzerinde donup kalmış haline benzetir. Yani bir anlamda adaların kökeninde bir dişilik vardır. Ceni’nin şahsında ada kadınlarını görünce, insan Cevat Şakir’e iyice inanıyor.

Gerçekten de Ege’nin görece olarak ıssız bir adasında yaşamı, üretim biçiminin doğal bir sonucu olarak kadınlar ele geçiriyor.

Acaba o yüzden mi yazılmıştı, "Adalardan bir yár gelir bizlere / Aman Allah gözlere bak gözlere" şarkısı.

BİZİM MİSAFİRİMİZSİNİZ

Masadakiler kalktı. Biraz da mahcuptular. Bir günlüğüne geldikleri bu ıssız Ege adasında yemek yedikleri mütevazı restorandan hediyelerle ve çok düşük bir hesapla uğurlanıyorlardı.

Gerçekten de içlerinden geldiği için "Çok arkadaşımız var sizi önereceğimiz, adresinizi, telefonunuzu verin" deyince biraz da kızgın baktı yüzlerine Ceni...

"Ben birisini gönderin diye size ilgi gösterip hediye getirmedim. Bizim misafirimizsiniz. Burada mutlu olmanız yeterli."

Fourni’ye Kuşadası’nın karşısındaki Samos Adası üzerinden beş saatte gidiliyor. Geçmişte denizciler, bir başka adayla oluşturduğu boğaz bölgesinde korsanlık yapıldığından ’Korsan Adası’ olarak da biliniyor. Belki bizim Bozcaada’dan küçük olabilir. Yaklaşık 1200 nüfus yaşıyor; Yunan milli gelirine göre yoksul kalıyorlar ama mutlu bir yaşamları olduğu dikkati çekiyor. Güçlü bir balıkçılık filosuna sahiplermiş eskiden. Ancak AB kararları sonucu trol avı yasaklandığından sadece ıstakoz avına kalmışlar bugün... Biraz üzüm, biraz da kekik ve kekikli bal üretimi varmış. Gençler gemilere gidiyorlarmış. PASOK’lu belediye de, bölgeyi turizme açmak için çabalıyormuş. Yeni küçük otellerle 500 yatağa ulaşmışlar; zaten konukseverliklerinden ötürü her ev bir pansiyon sayılabilir. Hava koşulları nedeniyle her gün düzenli gemi seferi yok. Bu arada Türk ve Yunan jetlerinin seslerinden hep ürkmüş ada halkı. Köyün yaşlıları bu konuyu açarken, Başbakan Erdoğan’ı beğeniyorlar ama türban meselesi için "Nedir o kadınların başlarını örtmek" diyorlar.

Bunu çok sayıda adalının sorduğunu belirtmek isteriz. Önceki akşam Yunanistan’ın İsveç’e yenilmesi herkesi üzdü; "Siz de biz de şanssız başladık" dediler.

KİMLER KATILDI

Türk-Yunan Defne Derneği’nin Aydın-Kuşadası etkinliklerinin karşı ayağındaki konser ve paneller burada yapıldı. Etkinliğe başta Türk-Defne Deneği Başkanı Erol Katırcıoğlu, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu ile iki ülkenin akademisyenleri, müzisyenleri, ressamları, kreatörleri ve yerel yöneticileri katıldı.

’Su temizler, ışık aydınlatır’ metaforundan yola çıkarak düzenlenen panelin konuşmacıları Gündüz Vassaf, Prof. Ali Akay (MSÜ), İsabella Bernardini d’Arnesano (İtalya Lecce Üniversitesi), Anestis Vasilakeris (Boğaziçi) ve ünlü Yunan televizyoncu Stelyos Koulouglu konuştular.. Yunan Devlet Televizyonu NET TV’de Yeni Demokrasi hükümetinin baskıları sonucu 10 yıldır yayınlamakta olduğu haftalık haber programlarında Amerika ve Çin’le ilgili değerlendirmeleri sansüre uğrayınca geçen hafta istifasını vermek zorunda kalmış. Ne yazık ki iktidarlar kendi görüşünde olmayanlara hayat hakkı tanımıyor!

Kuşadası’na dönünce, 2001 yılında Dışişleri Bakanı İsmail Cem’e Papandreu’nun "Kuşadası’nı beton yığınına çevirmişsiniz" sözünü hatırladık. Gerçekten de özellikle adalardan Kuşadası’na, hatta Marmaris’e, Bodrum’a, Didim’e dönünce insanın üzerine bir beton yığını çöküyor sanki.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net