Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Yeni Kitaplar

Cumhuriyet Kitap
5 Haziran 2008  

Grek Felsefesi Tarihi/ Eduard Zeller/ Çev.: Ahmet Aydoğan/ Say Yay./ 416 s.


Eduard Zeller (1814-1908), teoloji yazılarının yanında, Yeni Kantçılık ve Yeni Eleştiri bağlamındaki tezleriyle dikkat çekmiş, Hegel ve Kant çalışmalarıyla döneminin kültür hayatını etkilemiş bir Alman filozoftur. Ancak asıl ününü, felsefe tarihi alanında yaptığı çalışmalarla elde etmiştir. Zeller, bu yapıtında, Sokrates öncesinden Roma dönemine değin tüm düşünürleri, bu düşünürlerin çalışmalarını, belirli bir yaygınlığa ulaşmış akımları ele alıyor.


Platon İle Kahve/ Donald R. Moor/ Çeviren: Ayşe Tunca/ Epsilon Yayıncılık/ 182 s.


“Platon İle Kahve”, biyografik gerçeklere dayanmasına rağmen hayal ürünü olan kurmaca Platon ile görüşmeci arasında geçiyor. Kitabın başındaki bölümde ise Platon’un kısa, olaylara dayalı biyografisine yer veriliyor. Aynı diziden çıkan Joan Duncan Oliver’in yapıtı “Buda İle Kahve”; James Hall’un yapıtı “Michelangelo İle Kahve” ve Julian Rushton’un yapıtı “Mozart İle Kahve” de okurla buluşuyor.

Giritli Türklerin Mutfağından Ot ve Sebze Yemekleri/ Şerife Tunçgeç, Mustafa Tunçgeç/ Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları/ 124 s.


Şerife Tunçgeç’in, Girit’ten göçen bir ailenin kızı olarak kendi mutfağında uyguladığı tarifleri ve kullanılan otlar hakkındaki özgün bilgileri Mustafa Tunçgeç derleyerek okura sunuyor. Ot salataları, etli-etsiz ot ve sebze yemekleri, Giritli Türkler’ce kullanılan, ama Türkiye’de az tanınan otlar ve sebzeler hakkında bilgiler yer alıyor bu kitapta.



Odysseus Adaları, Bir Akdeniz Yolculuğu/ Bora Ercan/ Paloma Yayıncılık/ 224 s.


Bora Ercan, ikinci kitabı “Odysseus Adaları, Bir Akdeniz Yolculuğu”nda, yolun çağrısına uyuyor, sırt çantasını yüklenip yollara düşüyor. Odysseus’un eve dönüş yolunu zamansal ve mekânsal sapmalarla takip ediyor. Okur, onunla beraber Girit, Mykonos, Santorini, Midilli, Rodos, Kıbrıs gibi adaların yanında Kefalonya, Korfu, Thasos, İthaka, Meis ve daha birçok küçük büyük adaya, oralardaki köylere, kasabalara, kentlere ve başka denizlere gidiyor.


Balkan Türklerinin Kökleri/ Ercan Çokbankir/ Etki Yayınları/ 240 s.


Arkeolog-araştırmacı Ercan Çokbankir, “Balkan Türklerinin Kökleri” kitabında, Balkan topraklarındaki karmaşayı ve bu karmaşanın tarihsel nedenlerini, bugüne dek uzanıp gelen sonuçlarını gözler önüne seriyor. Çokbankir, bu temelde yeni tartışmalar da açarak, Arnavutların, Pomakların ve Boşnakların tarihsel köklerine yeni yaklaşımlar getiriyor.


Barbaros/ Yorgos Leonardos/ Çeviren: İro Kaplangı/ İnkılâp Kitabevi/ 208 s.


Kithira Adası’nda, ıssız bir manastırın gizli bir yerinde asırlarca saklı kalmış bir elyazması, “Barbaros” diye bilinen korsan kardeşlerin kanlı kariyerini ortaya çıkarıyor. Midilli Adası’ndaki basit bir balıkçı köyünden İstanbul Sultanı’nın hizmetine, Venedik’in karanlık devlet binalarından aydınlık Cezayir saraylarına geçerken, tarihi gerçeklerin sırları ortaya çıkıyor. Yunanlılarla Türkler, Hıristiyanlarla Müslümanlar, Venediklilerle Cenevizliler, İspanyollarla Fransızlar, hep birlikte yağma, cinayet ve esir ticaretinin içinde çatışıyorlar.

 

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net