Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Bay Almunia Yunan hükümetini hizaya getiriyor

Bay Almunia Yunan hükümetini hizaya getiriyor
17.10.2005  /  Ariana Ferentinou  /  Haber  /Referans gazetesi    
   

Türkiye geçen hafta AB ’nin aday ülkelere nasil davrandigini birinci elden gördü. AB ’nin g enislemeden sorumlu komisyon üyesi Ollie Rehn, 3 Ekim ’de görüsmelerin baslamasindan hemen sonra buraya gelip, Türk yetkililerle yaptigi bir dizi toplantida kurallar, yönetmelikler, kosullar, kriterler gibi bir yigin can sikici konulardan söz ederek, sevinç içinde olan yöneticilerin ayaklarinin yere basmasini sagladi.
Ollie Rehn ’nin Türkiye’ye geldigi siralarda, Brüksel ’den bir baska basögretmen kilikli adam, AB Komisyonunun Ekonomik ve Parasal Islerden sorumlu üyesi, Bay Joaquin Almunia koltugunun altinda kabarik bir dosyayla Atina ’ya ayak basiyordu. Bay Almunia, soyadinin Yunanca ’da kadin anatomisinin belli bir organina denk gelen sözcükle ayni olmasi nedeniyle epeyce alaya alinsa bile, Karamanlis hükümetine, “Ya ortaligi düzene sokarsiniz, ya da fena olur, ” diyerek postasini koydu.
Almunia, muhatabi Ekonomi ve Maliye Bakani Yorgos Alogoskufis ’e bütçe açigini kapamasi için daha kalici kaynaklar bulmasi gerektigi direktifini verdi. Basögretmen edali Bay Almunia, bazi üyelerin AB kurallarini asmak için nasil hileler kullandiklarini da pek iyi bildiginden, daha Atina hava alanina iner inmez, Financial Times muhabirine, “Üye ülkelerin bütçe açiklarini oldugundan daha az göstermek için muhasebe oyunlarina basvurmalarinin önlenecegi, ” yolunda bir de demeç veriyordu. Bay Almunia'nin sözlerinin adresi hayli açikti dogal olarak.
Yunanistan hükümeti bu yil ve 2006 ’da bütçe hedeflerine kullanacagi yeni bir yöntemle ulasmayi umuyordu. Bu yöntem, vergi borçlarini tahvilata dönüstürüp, bilançoda varliklar arasinda göstermekten ibaret. Yunanli Bakan Alogoskufis bu arada onun da adi Türkçe ’de Beygirkülahi anlamina
geliyor Bay Almunia’dan bu bulusu için onay alabildi ama yalnizca bu yil için. Bay Almunia 2006 yilinda muhasebe numaralari yapilmasina izin vermeyecegini belirtti.
Yunanistan ’daki ekonomi basinina göre Alogoskufis ’in basi Almunia ile belada. Ekonominin bu yil beklenenden daha iyi bir performans göstermesine karsin, maliye yönetimi bu gelismeye ayak uyduramiyor. Yunanistan ’in GSMH ’si 2005 sonunda 180 milyar euro ya ulasmasi bekleniyor. Geçen yil 177 milyar olarak tahmin edilmesine karsin gerçeklesen GSMH 167 milyar euro ydu. Ama vergi gelirlerinin en iyi kosullarda 41,5 milyar euro olarak gerçeklesmesi bekleniyor. Oysa bütçede vergi gelirleri kaleminde 44 milyar euro yaziyor.
Yükselen petrol fiyatlari, düsük ücretler, issizlik ve üstüne üstlük ard arda patlayan yolsuzluk skandallari yüzünden Karamanlis hükümeti kemerleri daha da sikacak ekonomik önlemler almayi kendi siyasal gelecegi açisindan dogal olarak tehlikeli görüyor ve ayak sürüyor.
Ama bütün bunlar Bay Almunia gibi Brüksel bürokratlarini hiç mi hiç ilgilendirmiyor. Örnegin, Bay Almunia geçen yil imzalanan AB Istikrar Pakti'ni Yunanistan ’in ihlal ettigini ileri sürüp, AB destek fonlarinda kesinti yapilmasini isteyebilir.
Aslinda Yunan ekonomisi, geçen mart ayinda bütçe açiginin GSMH ’nin yüzde 6,6 ’si olarak açiklanmasindan beri AB ’nin gözetimi altinda. Gerçi, tahminlere göre Alogoskufis açigi bu yil yüzde 3,6 ’ya indirecek. Geçen yil da açigin bu kadar büyük olmasini Atina Olimpiyatlari'nin giderlerine baglayanlar çok. Bu yil da kamu yatirimlarinda ve harcamalarinda yapilan ciddi kesintilere karsin açik hala AB ölçüleri açisindan kabul edilebilir yüzde 3 sinirinin üzerinde.
Oysa, açigi AB ölçülerine düsürmek için Karamanlis hükümetinin halka daha fazla yüklenmesi gerekiyor. Son skandallar ve sert geçecek bir kista artan petrol fiyatlari dolayisiyla hükümeti sarsacagini uman muhalefet de pusuda bekliyor.
Iste bu nedenlerden ötürü Karamanlis hükümeti Brüksel ’den gelen “inatçi ” Bay Almunia’nin getirdigi “kötü mesaj” ile muhalefet ve halk arasinda sikismis durumda.


 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net