Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Çalik'in kazandigi Albtelecom ihalesi mecliste iptal edildi

Çalik'in kazandigi Albtelecom ihalesi mecliste iptal edildi
17.10.2005  /  Enis Senerdem  /  Haber /Referans gazetesi    
   

Arnavutluk'ta, telekom özellestirmesi dördüncü kez iptal edildi. Çalik Grubu ve Türk Telekom konsorsiyumunun kazandigi ihale, seçimle basa gelen Demokratik Parti engeline takildi.

Çalik Enerji ve Türk Telekom konsorsiyumunun mayis ayinda kazandigi, Arnavutluk'un milli telekom sirketi Albtelecom'un ihalesi seçimleri kazanarak basa gelen Demokratik Parti tarafindan iptal edildi. Seçimlerden önce, Sosyalist Parti tarafindan açilan ihale ile ilgili olarak Arnavutluk'un yeni Ekonomi Bakani Genc Ruli parlamentoda yaptigi açiklamada, bu özellestirmenin su anki haliyle kabul edilmesi durumunda Arnavutluk'a hiçbir sey kazandirmayacagini söyledi. Ruli sözlerine su sekilde devam etti: "Bu anlasma yeterince seffaf degildi ve bazi kuskularimiz vardi. Türk alici, tanimadigimiz bir sirket ve biraz süpheli, ayrica telekomünikasyon sektöründe de hiçbir deneyimi yok. Bu nedenle bu sirketin stratejik bir yatirimi hedeflediginden emin degiliz". Bu görüse itiraz eden Sosyalist Parti üyeleri ise ihale sürecinin Dünya Bankasi ve Italyan danismanlar tarafindan gözlendigini belirtti. Albtelecom özellestirmesiyle 12 grubun ilgilenmesine ragmen sadece Çalik ve Türk Telekom konsorsiyumunun ihaleye katilmasi yolsuzluk iddialarinin temel nedeni olarak gösteriliyor. Türk konsorsiyumu Albtelecom hisselerinin yüzde 76'lik bölümü için 120 milyon euro önermisti ve bes yil içerisinde de toplam 100 milyon euroluk yatirim taahüdünde bulunmustu. Seçimlerden önce iktidarda olan Sosyalist Parti lideri Fatos Nano, bu anlasmayi 1997 yilindan beri iktidarda olan Sosyalist Parti'nin en büyük basarilarindan birisi olarak kabul ediyordu. Yeni hükümet lideri Basbakan Sali Berisa ise anlasmaya basindan beri karsi çikmaktaydi.
Arnavutluk için büyük önem tasiyan ve daha önce 4 kez açilip yolsuzluk süpheleri yüzünden iptal edilen Albtelecom ihalesinin tekrar açilmasindan önce kapsamli bir sorusturmanin açilmasi gündemde. Ekonomi Bakani Genc Ruli bu arastirma için itibarli bir uluslararasi sirket tutulana kadar ihalenin askiya alinmasini istedi. Yetkililerse gelismelerin Arnavutluk için olumsuz oldugu yorumunu yapiyor ve özellestirmelerin gecikmesinin uluslararasi kuruluslari ve sirketleri düsündürdügünü söylüyor. Arnavutluk'un tek sabit hat operatörü olan Albtelecom'un özellestirilmesi sayesinde ülkeye tek seferde en büyük sermaye girisinin saglanmasi bekleniyordu. Albtelecomun 2004 rakamlarina göre 235 bin üyesi bulunuyor ve sirketin yillik geliri de 17 milyon euroyu buluyor. Bu özellestirmeyle birlikte Arnavutluk hükümeti yeni kurulmus ve henüz faaliyete geçmemis olan GSM operatörü Eagle Mobile sirketini de satmayi planliyordu. Uzmanlarin görüsüne göre bu ihaleye yabanci gruplarin temkinli yaklasmasinin esas nedeni ise hükümet politikalarinin yeterince seffaf olmamasi ve ülkedeki yolsuzluk oranlarinin çok yüksek olmasi.
Yaklasik iki yildir bu ihale için hazirlanan Çalik Enerji daha önce Türk Telekom'un özellestirilmesinde de teklif veren gruplar arasindaydi. Ancak o ihalede de Türk Telekom'un yüzde 55'lik hissesini Saudi Oger grubuna kaptirmisti. Çalik Grubu CEO'su Erdal Çelik, Arnavutluk seçimlerinde ihaleye karsi olan Demokratik Parti'nin basa geçmesine ragmen hisse devri sürecinin sorunsuz isledigini belirtmis ve ekim ayi içerisinde Albtelecom'un Çalik Grubuna devrinin tamamlanmasini beklediklerini söylemisti. Ancak Arnavutluk Parlamentosu'nun persembe günkü oturumunda ihalenin iptali için oylama karari alinmis ve 130 kisilik parlamentoda 62 milletvekili ihalenin iptali yönünde oy kullanmisti.


 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net