Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

TRAKYADA GÖÇ YOLLARI

Perşembe , 29 Mayıs 2008    
Önce Vatan Gazetesi
Ismail ISCAN

TRAKYADA GÖÇ YOLLARI

Harika bir güneş ve günlerden Pazar.Yolumuz Edirne nin Süloğlu ilçesi Ömeroba köyüne düştü. TEM Havsa çıkışından sonra sırasıyla Hasköy, Arpaç, Kükülü, Süloğlu, Taşlı Sekban, Sülecik , Doburcanlı ( Maliye Bakanı kemal Unakıtan’ın doğduğu köy)Sarı Danişment, Süleyman  Danişment üzerinden  Ömeroba’ya ulaştık.
Yol üzerinde Süloğlu Barajını ve kıyısında Süloğlu Belediyesinin tanzim ettiği Piknik alanında yüzlerce piknikçiyi gözlemledik.Güzel bir mekan, denize uzak olanların hafta sonu ağaç altında geçirebileceği göl manzaralı bir yer.Trakya’nın bu kısmında bir köy bir köye benzemiyor. Coğrafi yapı Hasköy ve Arpaç   düz ova   tarım arazilerinden Ömerobaya doğru  taşlık, tepelik  hayvancılığın yapıldığı yöne doğru değişiyor.
Ömeraoba köy kahvesinde çaylarımız yudumlarken , etrafımıza toplananlardan köyle ilgili bilgiler aldık. Köy 1960 yıllarda 200 hane  iken bugün 80 hane kaldığını,  30 yılda nasıl değiştiğini de da şaşkınlıkla dinledik.  Ömeroba köyü  dağlık bir arazide ve hayvancılığın yapıldığı bir köy imiş.  60 yıllarda meşe, palamut ağaçları ile kaplı ormanları ve etrafta meradan geçilmezmiş.Yok diyenin hanesinde en az 100 koyun beslenirmiş. Ta ki medeniyet gelene kadar. 1969 yılında Karayolları yol genişletme, asfalt çalışmalarına başlamış ve dinamitlerle  köy yolunu genişletmiş. Köy hayvanlarını daha kolay   pazarlar hale gelmiş.
Gel zaman git zaman ,1985 yılında Orman Bakanlığı ormandaki meşe ve palamut ağaçlarını keserek yerine sahil çamı dikmiş. Dikilen sahil çamları altında ot barındırmadığından zamanla otlayacak yeşillik bulamayan hayvan sayıları azalmaya köyden İstanbul’a göç artmaya başlamış. Devlet o günün politikasına istinaden  büyük şehirlerde nüfus artışını öngördüğünden , beslemeyin diyemeyeceğine göre , beslenemez hale getirmiş durumu.
Köylüler bu durumu o gün bugündür anlatırlarmış. O gün 200 hane olan hayvancılık yapan sayısı bugün 6 haneye düşmüş. Eti neden bu kadar vatandaş pahalıya yemek zorunda diye düşünmenin alemi yok. Devlet öyle istemiş öyle olmuş. Devlet o gün yaptığının şimdi tam tersini yapıyor. Göçü köye tersine çevirmek içinse projeler üretiyor. Teşvik veriyor.
Alternatif  tarımsal üretim için 715 dekar hazine arazisine köylülerin %40 devletin %60 sermaye katkısı ile  ceviz ekimi projesi var. Devlet 5 yıl süreyle bu araziye katılım sağlayıp ekimine dikimine,  ottan temizliğine  katkı  sağlayan köylülere paylarına düşen kısmını tapu olarak verecek. 5 yıl sonra ceviz ürün vermeye başlayacağından Ömeroba köylüleri artık hayvancılığın yanında alternatif tarımsal üretimden  de  gelir etmeye çalışacak.Projeyi başarılmış görmek herkesin en büyük dileği bu köyde.
Her bir köyde farklı alternatif uygulamalar görmek sevindirici. Beşer dönümlük alanlarda  ceviz, kiraz, kanole  ve hatta Dünyanın en hızlı büyüyen ağacı Pavlonya uygulamaları bile  var. Her köyde farklı bir girişimciyi görmek  ilerisi için umut verici. Öte yandan demek ki normal tarım ve hayvancılık karın doyurmuyor ki alternatif tarıma yönelenler var  sonucunu da teyit etmekte.
Trakya’da problemler bitmez. En önemlisi de sanayileşmenin getirdikleri.Trakya’ da , Çorlu- Çerkezköy  hattında sanayileşme neticesinde yer altı suları tükenmeye, dereler kurumaya, akan dereleri de  renkler bürümeye başladı. Sanayileşme  göçü , sağlık, eğitim, altyapı sorunlarını da beraberinde  getirdi. Güzelim topraklar sanayileşmeye yenik düştü, ziraatçı çareyi varsa  yoksa toprağını satıp savmakta buldu. Büyük tarım arazileri küçüldükçe de verim düştü . Alternatif tarım, katma değeri yüksek ürünlere doğru yönelim niyetlenilse de başaranlar, teşvik alanlar sayılı. Trakya Türkiye’nin aynası, en verimli toprakların olduğu bölge. Ama bitmek üzere, bitirilmek üzere.Yanlış politikalar Tüm Türkiye’de olduğu gibi rant sağlayanın emrinde.
Çorlu Başsavcısı’nın düzenin tekerleğine soktuğu çomak Trakya’da ne olup bittiğinin küçük bir örneği. Birkaç vatansever çırpınıyor, sayıları o kadar az ki, hangi birine yetişsinler. Emniyet Müdürüyle Tapu Müdürü Devleti temsil edenler. Ve onların oluşturduğu sözüm ona düzene karşı gelen yine Devletin Savcısı.
Trakya’ya yolunuz düşerse  bu topraklara artık eskisi gibi verimli topraklar olarak görmeyin, verimsizliğe sürüklendirilmiş, yer altı suları tüketilmiş, tarım ve hayvancılığı bitirilmiş, rantiyenin amansızca  kol gezdiği bir yer haline getirilmiş olarak görün.Son 30 yıldır yapılan bu Trakya’da.






 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net