Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Kosova bagimsizliga gidiyor

Ferai TINÇ  ftinc@hurriyet.com.tr , Hürriyet, 10 Ekim 2005

Kosova bagimsizliga gidiyor

Avrupa Birligi, Balkanlar’daki savas suçlulari konusundaki sert tavrini yumusatiyor.

Brüksel’in, Carla del Ponte’nin son raporunu Hirvatistan ile müzakerelerin baslamasi için yeterli görmesi, bu degisikligin habercisi.

Türkiye ile müzakerelerin baslamasinin da yolunu açan bu degisikligin altinda Balkan sorununun hálá çözülememis olmasi yatiyor.

Avrupa, Balkan ülkelerini AB semsiyesi altina alarak uzlasma iklimi yaratabilecegini hesapliyor.

Washington ise farkli. Savas suçlularinin tesliminde israrci. Amerikan Disislerinin 3 numarali ismi Nicholas Burns, birkaç gün önce Ante Gotovina teslim edilmedikçe Hirvatistan’in NATO’ya girmesine izin vermeyeceklerini yineledi.

Bu gelismeler bizi çok yakindan ilgilendiriyor.

AB Müzakere çerçeve belgesinin meshur 7’inci maddesi sadece Kibris’in OECD üyeligi ile ilgili degil. Yarin öbür gün örnegin Hirvatistan’in NATO üyeligi gündeme gelebilir. Türkiye ne yapacak?

Bundan daha önemlisi ise Kosova meselesi.

Önümüzdeki dönemin en çok bas agritacak konusu, hem Arnavut çogunluk, hem de Türk azinlik ile kan bagimiz olan Kosova’nin bagimsizligi.

***

KOSOVA bagimsizliga gidiyor.

Avrupa Birligi çok yakin bir zamana kadar, Kosovali Arnavutlarin bagimsizlik isteklerini duymazdan gelirken, sonunda Washington’un Kosova’yi bagimsizlastirma politikasi ile uzlasti. Kosova da yakinda, bagimsiz ülke olarak AB kuyruguna girecek.

BM Genel Sekreteri Annan, Kosova’nin statüsünü belirleyecek olan görüsmelerin bu yil sonundan önce baslayacagini açikladi. Su anda hálá Sirbistan topragi sayilan Kosova’ya Arnavut özerk yönetimi hakim. Görüsmeler de Belgrad ile Pristina arasinda geçecek.

Sirplar Kosova’nin bagimsizligina karsi. Arnavutlar için ise bagimsizliktan geri dönüs mümkün degil. Basbakan Bayram Kosumi, birkaç gün önce yaptigi açiklamada, ‘Amacimiz devletimizi kurup Birlesik Avrupa’daki yerimizi almaktir’ diyordu.

Gelen haberlere göre, eski kurtulus ordusu UÇK’yi animsatan yeni bir gizli Arnavutluk Bagimsizlik Ordusu kurulmus. Bagimsizligin yani sira Sirplari Kosova’dan kaçirtmak için silahlanan UÇK’nin hapisteki liderlerinin serbest birakilmasini istiyorlar.

***

BALKANLAR hálá istikrarsiz.

Kosova’nin bagimsizliginin, büyük Arnavutluk hayallerinin pesindeki Makedonya Arnavutlarina da ilham vereceginden kimsenin süphesi olmasin.

Sirplar ise simdiden, ‘Kosova bagimsiz olursa Bosna’daki Sirp Cumhuriyeti’nin ayrilmasini kimse engelleyemez’ diyorlar.

Bütün bu tartismalarda adi bile geçmeyen birileri var. Kosovali Türkler.

Onlarla hálá ilgilenen birileri var mi bilmiyorum. Bir hatirlatayim dedim.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net