Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Yunanistan ile ticarette oranlar Türkiye lehine dönüyor

Yunanistan ile ticarette oranlar Türkiye lehine dönüyor
03.10.2005  /  Ariana Ferentinou  /  Yorum    Referans gazetesi  
   

Sonuçlari dün yayimlanan ve Hürriyet ile Yunanistan'in To Vima gazetesinin ortaklasa yaptiklari bir ankete göre, Kibris konusu disinda Türklerle Yunanlilar ayni görüsü paylasiyorlar. Bu dogru olabilir. Ama karsilikli ticaret istatistiklerine baktigimizda arada azimsanmayacak bir farkin bulundugunu görüyoruz.
Ilkin, Yunanlilar Türkiye'de yatirim yapmak konusunda hala çekingen davraniyorlar. Politikacilar ile Türk-Yunan Ticaret Odalari iki ülke arasindaki is iliskilerinin son derece iyi bir biçimde gelistigine inanmamizi istiyor olabilirler. Ancak, Yunan medyasinda yer alan son resmi istatistiklere göre, Türkiye'de sube açan Yunan sirketlerinin sayisi yalnizca 21. Yunanistan Disisleri Bakanligi'nin verilerine göre, Türkiye'de yatirim yapan yabanci sirketler arasinda Yunan sirketleri 22'nci sirada yer aliyorlar. Türkiye'de is yapmak için gelen Yunan sirketlerinin faaliyet gösterdikleri baslica alanlar ise hizmet sektörü, madencilik ve plastik. Yunanli isadamlarina göre sorun hala iki ülke arasindaki iliskilerin nasil gelisecegi yolunda duyulan güvensizlik. Buna karsilik Yunanli isadamlarinin çogu, ücretlerin düsük olmasi ve ülkenin çok genis pazar olanaklari saglamasindan ötürü Türkiye'nin iyi bir yatirim alternatifi oldugu kanisindalar.
Türkiye'de faaliyet gösteren Yunan sirketlerinin sayisinin aldatici olabilecegine de deginmek gerek. Çünkü, bir çok Yunan sirketi off-shore yapilanmalari ve Türklerle kurduklari ortakliklar yoluyla arka kapidan Türkiye'ye girmis durumda.
Iki ülkenin AB Gümrük Birligi bölgesine yaptiklari ihracat söz konusu oldugunda, dengenin giderek Türkiye'den yana dönmekte oldugu görünmekte. Özellikle tarim, tekstil ve beyaz esya alanlarinda Türkiye'nin rekabet gücü de artmakta.
Bu durumda Yunanistan'in ihraç mallari için gelecek pek parlak görünmüyor. Yapilan tahminlere göre 2025 yilina kadar Türkiye'nin Gümrük Birligi'ne üye ülkelere yapacagi tekstil ihracati yüzde 17,8, hazir giyim ihracati ise yüzde 14,6 oranlarinda artacak. Bu da, Yunanistan'in oldugu kadar diger Akdeniz ve Dogu Avrupa ülkelerinin bu kategori ihraç mallarini AB pazarlarindan söküp atacak.
Diger ihracat kalemlerinde de baskinin artmasi bekleniyor. Avrupa pazarlarinda gida, tütün, metal ve makine sanayi ürünleri ve otomotiv sektörlerinde de Yunanistan ile Türkiye'nin kiran kirana rekabete girmeleri bekleniyor.
Yunanistan'in Türkiye'ye ihraç ettigi en önemli kalem ise islenmemis pamuk. Halbuki, Türkiye'nin Yunanistan hazir giyim ve tekstil olaran önemli hacimde ihracati var.
Bugün Türkiye Yunanistan ihracat sektörünün alicilari arasinda 7'inci sirada geliyor. Yunanistan toplam ihracati içinde Türkiye'nin payi yüzde 4,5. Türkiye ise Yunanistan'in ithalat yaptigi ülkeler arasinda 15'inci sirada yer aliyor. Buna karsilik Yunanistan Türkiye'nin ithalat yaptigi ülkeler siralamasinda 34'üncü. Yunan ihraç mallarinin Türkiye'nin toplam ithalati içindeki payi sadece binde 6.
Üstelik her yil durum Yunanistan aleyhine degisiyor. Baslangiç olarak dis ticarette Yunanistan lehine fazla gösteren 2000 yilini alirsak, o zamandan beri rakamlarin hep Yunanistan aleyhine döndügünü görüyoruz. 2003 yilinda Yunanistan'in Türkiye ile dis ticaret açigi 344 milyon dolarken bu rakam 2004 yilinda 528 milyon dolara çikmis.
Yunanistan'in Türkiye'ye ihraç ettigi mallarin asagi yukari dörtte birini islenmemis pamuk olustururken, Türkiye'nin Yunanistan'a sattigi ürünler endüstriyel ürünler, motorlu tasit araçlari, elektrikli ev aletleri, hazir giyim, mobilya, gida maddeleri ve son olarak Yabanci Damat gibi çok genis bir yelpazeye sahip.




 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
, 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net