Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Balkanlar Türk işadamlarının yatırımlarını bekliyor

Referans Gazetesi
Nisan 4, 2008

Balkan çıkarması

Türkiye'de sivil toplum örgütlerinin ülkedeki gerilimi azaltmak için "geri adım" atılmasını tartıştığı günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir haftalık Balkan gezisindeydi. Türk yatırımlarının son dönemde arttığı Arnavutluk'ta Başbakan Erdoğan meslektaşı Sali Berişa ile iki ülkenin işadamlarına seslenirken ihracatın artırılmasını hedef koydu. Arnavutluk dış ticaretinde İtalya ve Yunanistan'ın ardından Türkiye üçüncü sırada yer alıyor. Tiran'da Türk özel sektörünün yaptığı özel hastaneyi açan başbakan, ilişkilerin geliştirilmesine katkı için Arnavutlara NATO'ya girmeleri için destek ve doğalgaz sözü verdi. Başbakan Erdoğan'ın son durağı ise Bulgaristan oldu. Türk-Bulgar İşadamları Konseyi'nden sonra Şişecam'ın 4 yıl önce temelini attığı tesisin açılışını yaptı. Bulgar makamlarının kolaylık sağlaması durumunda Şişecam'ın 415 milyon dolarlık bir yatırım hazırlığı içinde olduğunu da açıkladı.

'Anavatan iyi gidiyor'

Balkan gezisine Trakyalı sanayici ve işadamları turistik gezi gibi baktı. Türk-Bulgar İş Konseyi toplantısı için yola çıkanlar Bulgar partnerleri ile önceden buluşup, yeni pazarlar bulma çabası yerine Edirne Ticaret ve Sanayi Odası başkan ve üyeleri Filibe'de casinoda eğlenmeyi yeğledi. Türkiye'de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi ile AKP'nin kapatılması tartışılırken başbakan, Balkanlar'a yaptığı ziyaretin son gününde Kırcaali'de soydaşlarla buluştu. Erdoğan soydaşlara uzun uzun Türkiye ekonomisinin nereden nereye geldiğini anlattı. Hükümetin "fellik fellik" gezip dış ticareti artırmaya çalıştığını, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olduğunu soydaşlara uzun uzun anlattı.

Soydaşlara "Merak etmeyin anavatanınız hızla gelişiyor, güçleniyor" mesajı verdi. Erdoğan soydaşlara bulundukları ülkenin gelişmesine katkı sağlamalarını tavsiye ederken kendi dil ve geleneklerine de sahip çıkmaları isteğinde bulundu.

Gostivar'da bir gece

Balkanlar yıllarca kan, barut ve gözyaşının merkezi oldu. Türkiye'den Balkanlar'a gidince oradaki soydaşların Türkiye'ye nasıl özlemle baktığını, ülkemizde ekonomik, sosyal, siyasal gelişmeleri nasıl yakından takip ettiğini daha iyi gözlüyorsunuz. Dayanışmanın en güzel ve duygulandıran örneklerini burada yaşıyorsunuz.

Tiran'dan yola çıkıp Başbakan Erdoğan'ın bir gün sonra Sofya'daki programına karayoluyla yetişmek isterken Makedonya'nın Gostivar dağlarında gece yarısı yolda kalınca burada yaşayan Türklerin o sıcak elini omzunuzda hissediyorsunuz. Eski bir UÇK komutanı olan Mihdat'ın sabahın ilk ışıklarına kadar sizi yolda bırakan aracınızı tamir etmek için nasıl canla başla çalıştığına ve omzunuzdaki o sıcak elin verdiği güvenle Sofya'ya zamanında yetiştirmek için çırpınışına tanık oluyorsunuz.

Türkiye'den anavatandan gelmiş insanlara yardım eli uzatmak için Balkanlar'ın her köşesinde bu tür sıcak ve samimi dost elini bulmak mümkün. Bu nedenle Başbakan Erdoğan'ın Balkan ülkelerine yaptığı gezi çok önemli. Türk özel sektörünün bölgeye daha fazla yatırım götürmesi ve soydaşların doğdukları toprakları terk etmemesi, göç yollarına düşmemesi için, işsiz ve aşsız kalmaması gerekiyor. Balkanlar Türk işadamlarının yatırımlarını bekliyor. Balkanlar'daki soydaşlar bekliyor.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net