Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Başbakan Erdoğan Bulgaristan’da neyi merak etti?

Serpil Yılmaz
29 Mart 2008
Sobe
syilmaz@milliyet.com.tr
Başbakan Erdoğan Bulgaristan’da neyi merak etti?

Bulgaristan’ın Targovişte kentinde, Şişecam Grubu bünyesindeki Trakya Cam’ın yüzde 70 oranında ortak olduğu Trakya Cam Investment B.V.’nin, Trakya Glass Bulgaria EAD şirketi bünyesindeki düz cam, cam ev eşyası, ayna ve işlenmiş camlar olmak üzere 4 tesisi, önceki gün Başbakan Tayyip Erdoğan ve Bulgaristan Enerji ve Ekonomi Bakanı Peter Dimitrov’un katılımıyla hizmete açıldı.
Erdoğan açılışta Trakya Glass’ın 2010 yılında devreye girecek 410 milyon dolarlık 2’nci faz yatırımını müjdeledi.

En büyük yatırım
Tesisin 2004 yılında temelini de atan Erdoğan törende, “Sıfırdan yapılan en büyük yatırım“ diyordu.
Dimitrov “Bugün bayram“ diye başlayan konuşmasını “Bulgaristan bütün dünyada işadamlarının yatırım odağı oldu. Bu yatırım sayesinde Targovişte halkının yaşam standardı yükseldi, işsizlik azaldı“ sözleriyle sürdürüyordu.
Erdoğan ile tören sonrası bir araya gelme fırsatı bulduk ve kendisine “Bu yatırımın Türkiye’de olmamasından dolayı burukluk duydunuz mu?” diye sorduk.

Ülker ve Beko örneği
“Gönül arzu eder“ diyen Erdoğan, Targovişte’nin Türkiye’deki 49 teşvikli ilden daha gelişmiş olmadığını anlattı ve markalaşmanın önemini, küresel ekonominin gereklerini vurguladı:
“AB ülkelerinde marka yaratılması önemli. Olayı dar düşünmeyeceksiniz. Türkiye’de çok iyi çikolata üretiliyor ama Ülker gitti dünya markası Godiva’yı, Beko zor duruma düşen Grundig’i satın aldı.”
Aynı konuda bir soru daha sormuştuk ki yanıt süreci biraz ilginç geçti.
Başbakan’ın yüz ifadesi sanki bize “Sadece dinleyin“ diyor! Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen şaşkınlığımızı gidermek için  “Masada yalnız değiliz“ diyerek Dimitrov’un varlığını hatırlattı. Bize de Başbakan’ın, Bulgaristan’daki çalışma yasasında değişiklik öneren konuşmasını dinlemek kaldı.
Şişecam Genel Müdürü Doğan Arıkan’dan, Erdoğan’ın sorularımızın arasına Dimitrov’a mesaj sıkıştırmasının nedenini öğrendik.
Trakya Glass açıldıktan 15 gün sonra, bu fabrikada çalışma yasasındaki bir “haksız uygulamadan“ dolayı 35 günlük grev ilan edilmiş. Arıkan benzer tehdidin halen sürdüğünü söylüyor.

Erdoğan: Neyimiz eksik?
Erdoğan’ın “Türkiye’den yurtdışına yapılan yatırımlar“ konusundaki açıklamasının da arka planı vardı.
Erdoğan fabrikayı gezerken bir ara durdu ve merakını gidermek istedi.
Şişecam Düz Cam Grubu Başkanı Gülsüm Azeri’ye “49 ile verdiğimiz teşviklerde bir eksiklik bulduğunuz için mi ikinci yatırımınızı da buraya yapıyorsunuz? Size cazip gelen ne?” diye sordu.
Azeri, “Doğu Avrupa’nın gelişen inşaat ve otomotiv sektörünün düz cama olan talep artacak, bu nedenle pazarın içinde olmak gerekiyor. Eğer biz gelmezsek başka firmalar bu boşluğu doldurur. Biz tüm komşu ülkelerde yatırımlarımızı sürdürüyoruz” açıklamasını yaptı.
Erdoğan Balkan gezisiyle birlikte Türkiye’nin gündemini umarım AB sürecine doğru kaydırır.



 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net