Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Erdoğan’dan Bulgarlara ’Grevle Şişecam’ı ürkütmeyin’ uyarısı

Hürriyet, 29 Mart 2008

Erdoğan’dan Bulgarlara ’Grevle Şişecam’ı ürkütmeyin’ uyarısı  

Vahap MUNYAR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Targovishte’deki 400 milyon dolarlık yatırımını ikiye katlayacağını duyuran Şişecam Grubu için Bulgaristan Hükümeti’ne "Bu şirketimizi ’her an grev olabilir’ tehdidinden kurtarın" çağrısı yaptı. Erdoğan, Şişecam’ın haksız yere grev tehditleri yaşaması durumunda, Bulgaristan yatırımları için "kılı kırk yaracağı" mesajını verdi.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Şişecam Grubu’nun Bulgaristan’ın Targovishte kentindeki 400 milyon dolarlık yatırımının "resmi kurdele"sini kestikten sonra soruları yanıtlarken, Bulgar Hükümeti’ni "Grevlerle bu şirketimizi ürkütmeyin" uyarısı ve ricasında bulundu. Erdoğan, önce Sofya’daki görüşmeleri sırasında, "Grevi düzenleyen yasalarınızdaki bir madde Şişecam’ı tedirgin ediyor, bu tedirginliği ortadan kaldıracak adımları atsanız iyi olur" ricasını iletti. Erdoğan, önceki gün Targovishte’deki açılış sonrasında Bulgaristan Ekonomi ve Enerji Bakanı Petar Dimitrov’un önünde soruları yanıtlarken aynı yöndeki uyarısını yineledi.

KILI KIRK YARARLAR: Başbakan Erdoğan, bir yandan Şişecam’ın Targovishte’deki Trakya Glass Bulgaria bünyesindeki 4 tesisi çatısı altında toplayan kompleksin 415 milyon dolarlık ikinci faz yatırımla büyüyeceğine dikkat çekerken, diğer taraftan Bulgaristan yönetimine şu mesajı iletti: "Şişecam Fabrikaları’nın yatırımı, Targovishte kentini ayağa kaldırdı. 1500 kişi burada çalışıyor. Yeni yatırımla 500 kişi daha işe alınabilecek. Durum böyleyken, ’her an greve çıkılabilir’ ortamı, Şişecam’ı rahatsız ediyor. Şişecam’ın üzerindeki ’her an grev olabilir’ tehdidini kaldırmak lazım. Aksi halde Şişecam, Bulgaristan’daki ek ve yeni yatırım adımlarını atarken kılı kırk yaracaktır."

RAHATSIZ EDEN MADDE: Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kırman ile Genel Müdürü Doğan Arıkan, kendilerini rahatsız eden durumu şöyle özetledi: "Bulgaristan’da çalışanların grev hakkını düzenleyen yasada, ’toplu sözleşme imzalanmış olsa dahi, bir işyerinde çalışanların yüzde 51’i, yeni haklar istiyoruz, verilmezse greve çıkarız’ diyebiliyor. Nitekim geçen yıl, üstelik tesisleri yeni faaliyete almışken böyle bir grev olayı yaşadık. Sorun 1-1.5 ay kadar sürdü. Gerçi işçilerin bir bölümü dönüp çalıştı, bu yüzden fırınlarımızın tamamen sönmesi gibi bir tehlike yaşamadık ama bu uygulama bize sıkıntı çektirdi."

DAVAYI KAZANDIK AMA: Doğan Arıkan, Bulgaristan’da geçen yıl karşılaştıkları ’toplu sözleşmeye rağmen grev’ uygulamasını mahkemeye taşıdıklarını ifade ederek, şu bilgiyi verdi: "Biz sendikayla imzaladığımız iki yıllık toplu sözleşmeye rağmen, beklenmedik bir grevle karşılaşınca, konuyu hem yerel mahkemeye, hem de üst mahkemeye taşıdık. Her iki mahkeme de bizi haklı buldu. Böylece grev uygulaması ortadan kalktı. Ancak, biz Bulgaristan Hükümeti’nden her an tehdit gibi önümüzde duran söz konusu ’toplu sözleşmeye rağmen grev’ maddesini kaldırmasını bekliyoruz."

Dünya markaları yaratacaksak sadece içerde kalmakla olmaz

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Şişecam’ın Targovishte’deki yatırımının önümüzdeki 2-3 yılda 1 milyar dolara yükseleceğini değerlendirirken, şunları dile getirdi:

Eğer Türkiye’nin dünya markaları yaratmasını istiyorsak, bunu sadece içerde kalarak yapamayız.

Şişecam, Bulgaristan’da 175 milyon dolar ciro yapıyor, buradan 45 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. İhracat Bulgaristan’dan da gerçekleşse, yapan Şişecam.

Ülker, neden gidip Godiva’yı aldı?. İçerde gayet güzel çikolata üretiyordu. Ama Godiva’yı alarak dünyada önemli bir açılım yaptı.

Örneğin Beko, gidip Grundig’i aldı. Aslında Grundig, batmış bir şirketti. Beko gidip o markayı aldı. Ürettiği televizyonların üzerine Grundig markasını vurunca, Avrupa’da daha iyi pazarlama imkanına kavuştu.

Yani, Türk şirketlerinin yurt dışında yatırım yapmasını faydalı görüyoruz. Nitekim Şişecam’ın Targovishte’deki yatırımı, Bulgaristan’la Türkiye ilişkilerini daha da güçlendiriyor.

49 ilde iyi teşvik veriyoruz yatırımda artış bekliyoruz

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, "Şişecam Grubu, Bulgaristan’a cari fiyatlarla 400 milyon dolarlık yatırım yaptı. Şimdi 415 milyon dolarlık ikinci faz yatırımı yapacak. Bunda Bulgaristan’ın verdiği teşvikler de etkili oldu. Bu durum, ’Bu yatırım keşke Türkiye’de olsaydı’ gibi bir burukluk yaşıyor musunuz?" sorusunu, "Bizim 49 ilimizde verdiğimiz teşvikler, Bulgaristan’ın uyguladığı teşviklere oranla daha çekici. Ben yatırımcılarımızın teşvikli 49 ilimize daha fazla yatırım yapmasını bekliyorum" yanıtı verdi. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de, araya girip, "Şişecam, Bursa Yenişehir’de cari fiyatlarla 1 milyar doları bulan yatırımını bir süre önce tamamladı" hatırlatması yaptı.

Kırman artık sadece Şişecam’da olacak

TÜRKİYE Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Ahmet Kırman, 6 yıldır yürüttüğü Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı bıraktı. İş Bankası’ndaki 26 yıllık çalışma döneminin 9 yılını yönetim kurulunda geçiren Ahmet Kırman, Şişecam’da Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın yanısıra murahhas üyelik görevini de üstlendi. İş Bankası’ndan ayrılan Kırman, böylelikle tüm mesaisini İş Bankası’nın en güçlü iştiraki Şişecam’a ayıracak.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net