Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Tarihi Karar

28 Mart 2008  

Yalçın BAYER
ybayer@hurriyet.com.tr

Tarihi karar

BATI Trakya Türklerinin çeşitli örgüt temsilcileri, dün Strasbourg’dan gelen bir haber üzerine sevinç içindeydi; AİHM yılların bir sorununu Türklerin lehine çözmüştü. Artık Türkler, derneklerinde ’Türk’ sözcüğünü kullanabilecekler.

Yaklaşık 150 bin Türk’ün yaşadığı Batı Trakya’da, 1927’lerde kurulmuş İskeçe Türk Birliği ile Gümülcine Türk Gençlerbirliği adlı dernekler vardı. Türk-Yunan ilişkilerinin gergin olduğu dönemlerde Yunanistan ’Türk’ sözcüğünün kullanılmamasını istiyordu. Türkleri ’Müslüman azınlık’ sayıyordu.

Bu yüzden 1983’ten itibaren gerginlikler yaşanıyor ve Yunan yargısı Türk sözcüğü bulunan iki derneği hukuki olarak kapatıyor; lokallerindeki ’Türk’ sözcüğü polis tarafından sökülüyordu.

Hukuki varlıkları olmadan sadece hizmet verdiler bugüne kadar.

Türkler, Yunanistan’da yargıya gittiler ama hiçbir sonuç alamadılar. Bu konuda baskı altında tutuldular; uzun yıllar mahkemeden karar çıkmaması sıkıntı yarattı hep.

Yunanistan, AB’ye girmesine karşın ’Türk’ sözcüğünün kullanılmasına engel oluyordu.

Gündem Gazetesi sahibi Hülya Emin ve 6 arkadaşı, 2001’de Gümülcine’de ’Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği’ni kurdular. Yunanistan, buna da izin vermedi. İç hukuk yolları tükenince AİHM’ye gidildi. Aynı şekilde, eski milletvekili Galip Galip ve 7 arkadaşı da ’İskeçe Türk Birliği’ için ikinci bir dava açtı.

Strasbourg’daki AİHM’den dün çıkan kararın gerekçesinde "Derneklerin, kendi etnik kültürlerini geliştirmeye çalışmasının, kesinlikle demokratik bir topluma tehdit oluşturmayacağı, farklı kültürlerden gelen azınlıkların, tarihin bir gerçeği olduğu ve bunu uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde demokratik toplumun hoşgörüyle karşılaması ve koruması gerektiği" vurgulandı.

(Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Babacan’ın son gezilerinde ziyaret ettikleri Gümülcine Türk Gençlerbirliği ise zamanaşımı ile ilgili hukuki bir süreci kaçırdığı için AİHM’ye böyle bir başvuruda bulunamadı. Aynı şekilde Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği de kapalı durumunu sürdürüyor. Onların da başvurarak AİHM’den Türk sözcüğü için bu kararı almaları gerekiyor.)

KARAR OYBİRLİĞİYLE ALINDI

AİHS’nin örgütlenme hakkıyla ilgili 11. ve 14. maddelerine göre alınan kararın oybirliğiyle çıktığı bildirildi. Hırvat üyenin başkanlığındaki 7 kişilik mahkeme heyeti; Azerbaycan, Lüksemburg, Norveç, İsviçre, Rum ve Yunanistan üyelerinden oluşuyor. En önemlisi de Yunan ve Rum üyelerin de, Yunanistan’ın örgütlenme özgürlüğünü ihlal ettiği yönündeki kararları dikkat çekti.

Gazeteci Hülya Emin, "AİHM’nin, Batı Trakya Türklerinin örgütlenme özgürlüğü ve milli kimlik mücadelesi alanında önemli iki davayı sonuçlandırması tarihi bir karardır. İki karar da azınlığımız lehinedir. AİHM, Yunanistan’ı mahkûm etmiştir. İfade özgürlüğünün olduğu bir AB ülkesinin böyle bir kararını bekliyorduk" dedi.

İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, "haklılıklarının AİHM’nin kararı ile ortaya çıktığını" belirtirken, merkezi İstanbul’da bulunan Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Erol Kaşifoğlu, "AİHM’nin bizleri mutlu eden bu kararına, Yunanistan’ın saygı göstererek kurumlarımızın gerçek isimlerini içeren tabelalarımızı da boş bulunan yerlerine hep beraber asmamız gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Arınç ve ters şemsiye

"BEN size şahdamarınızdan daha yakınım" diyen yüce Mevla’nın gazabından hiç korkmuyorlar mı? Bir yıl kadar önce sizin köşenizden aldığım; anılan kişinin (Bülent Arınç) 4.5 yılda 37 ülkeye gittiğini, 5 aydan fazla yurtdışında kaldığını, heyetiyle 65 bin YTL aldığını hatırlatmak isterim.

Bugün bana, herkes bir gün ölecek ayetini okuyana ben de "Kıblegáh-ı kibriyadır, kırma kalbin kimsenin" diyorum ve yiyin efendiler bu iştah sizin.

Dinime kasteden bari Müslüman olsa...

Bu ülke, mesir şenliklerinde şemsiyeyi ters çevirip daha çok macun kapmak isteyen, hakkı hukuku sadece kendileri için isteyenlerin imamlığına müstahak mı diye sual ediyorum.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net