Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

TOBB'dan Balkan işadamlarına 'yatırımda sinerji' çağrısı

Referans Gazetesi
Mart 27, 2008  

TOBB'dan Balkan işadamlarına 'yatırımda sinerji' çağrısı

Balkan ülkeleri arasında ticareti geliştirmenin formülü İstanbul'da arandı. Balkan Odalar Birliği'ne üye 10 ülkenin iş dünyasının temsilcisi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) ev sahipliğinde dün İstanbul'da bir araya geldi. Aralarında Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın da bulunduğu ülkelerin işadamları, turizm başta olmak üzere birçok alanda sinerji yaratmak için görüşme yaptı. Aynı zamanda Balkan Odalar Birliği Başkanı olan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Balkan ülkeleri ile işadamları tarafından oluşturulacak sinerjinin sadece bu ülkelerde değil, yakın bölgelere de etkisinin olacağını söyledi. Balkan Odaları Birliği'nin 1. Genel Kurul toplantısının açılışında konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin Balkan ülkelerindeki toplam yatırımlarının 1.5 milyar dolara ulaştığını, üçüncü ülkeler üzerinden gelen Türk sermayesi de dahil edildiğinde bu tutarın 1.9 milyar dolar olduğunu söyledi.

Birliğin ağı güçlenecek

Hisarcıklıoğlu, şu anda yaklaşık 15 bin Türk firması ve 20 bin işadamının Balkanlar'da faaliyet gösterdiğini belirterek "Türk müteahhitleri tarafından Balkanlar'da üstlenilen toplam proje bedeli ise 4.5 milyar dolardır. Bu veriler, dostluk ilişkilerimizin ötesinde Balkanlar'la olan güçlü ekonomik bağlarımızı da pekiştirdiğimizi göstermektedir" dedi.

Son yıllarda Balkanlar'da sürdürülebilir kalkınmanın temellerinin atılmaya başlandığını ve bölgesel işbirliklerinin ivme kazandığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Orta Avrupa Serbest Ticaret Anlaşması'nın (CEFTA) işlerlik kazanması ve Balkan Odalar Birliği bunun örneği. Balkan Odaları Birliği olarak Eurochambers, Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği (BSEC) ile işbirliğini destekliyoruz" dedi. Hisarcıklıoğlu, bu çerçevede ASCAME ile bir işbirliği anlaşması imzalayarak birliğin ağını güçlendirmeyi istediklerini söyledi.

44 ülkeden Antalya çıkarması

Akdeniz havzasının dünya ekonomisinin göz bebeği olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, 15-18 Mayıs 2008 tarihlerinde Antalya'da düzenlenecek Akdeniz İş Görüşmeleri'nin bölgesel işbirliği yönünde önemli bir platform oluşturacağına işaret etti. Hisarcıklıoğlu, 10 sektör ve 44 ülkeden 300 alıcının Antalya'da üreticiyle buluşmak üzere Türkiye'ye geleceğini ve KOBİ'ler için ekonominin ve pazarın gelişmesini amaçladığını söyledi.

Yunanistan Odalar Birliği Başkanı ve Eurochambers Başkanvekili George Kassimatis de turizm sektörünün yıllık yüzde 3-4 büyüme kaydettiğini belirterek turizmin Balkanlar'ı sadece Avrupa'da değil tüm dünyada liderliğe taşıyabileceğine işaret etti. Turizmin gelişmesi için belli koşulların yerine getirilmesi gerektiğini anlatan Kassimatis, "Birbirimize karşı daha açık, birlikte çalışmaya hazır olarak, bölgemizi tek bir sosyal kültürel alan olarak görebilmemiz gerekir" dedi. Genel kurula, ülke ticaret ve sanayi odaları başkanlarının yanı sıra ASCAME dönem başkanlığını yürüten İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş da katıldı.

-HİSARCIKLIOĞLU'DAN BALKAN ÜLKELERİ İŞADAMLARINA GÜÇBİRLİĞİ ÇAĞRISI



-Balkan Odaları Birliğinin 1. Genel Kurul toplantısı, Türkiye, Romanya, Bulgaristan, Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Bosna Hersek, Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan ve Arnavutluk ticaret ve sanayi odaları başkanlarının katılımıyla İstanbul’da başladı.

İSTANBUL (ANKA)- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Balkan ülkelerinin sanayici, tüccar ve girişimcilerine "güçbirliği" çağrısında bulundu.

Balkan Odaları Birliğinin 1. Genel Kurul toplantısı, Çırağan Sarayı’nda başladı. Açılış konuşmalarının ardından basına kapalı devam eden Genel Kurul toplantısına, Türkiye, Romanya, Bulgaristan, Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Bosna Hersek, Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan ve Arnavutluk ticaret ve sanayi odaları başkanlarının yanı sıra ASCAME dönem başkanlığını yürüten İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş ve KKTC'den de katılım oldu.



-HİSARCIKLIOĞLU’DAN GÜÇ BİRLİĞİ ÇAĞRISI-



Hisarcıklıoğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, TOBB'un Balkan Odaları Birliği dönem başkanlığını ikinci kez yürüttüğünü söyledi. Hisarcıklıoğlu, ekonomik bağları, ortak tarihi ve kültürü ile Balkanların ayrılmaz bir parçası olan Türkiye'nin, Balkan ülkeleri ile ikili ilişkilerine ayrıcalıklı bir önem verdiğini ifade etti. Türkiye'nin Balkan ülkelerindeki toplam yatırımlarının 1.5 milyar dolara ulaştığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, üçüncü ülkeler üzerinden gelen Türk sermayesi de dahil edildiğinde bu tutarın 1.9 milyar dolar ulaştığını kaydetti. Halihazırda yaklaşık 15 bin Türk firması ve 20 bin işadamının Balkanlarda faaliyet gösterdiğini söyleyen Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk müteahhitleri tarafından Balkanlarda üstlenilen toplam proje bedeli ise 4.5 milyar dolar olduğunu ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, gelişmiş ülkelerin dünya ekonomisinde söz sahibi olabilmek için güç birliği yaparak, bölgesel işbirliği girişimlerine ağırlık verdiğini dile getirirken, bölgesel işbirliğinin gelişmesinin ekonomik ilişkileri ve ticareti artırarak ulusal refah düzeyini yükseltmenin yanı sıra ülkelerin çevresinde doğal bir güvenlik halkası oluşturarak barış ve istikrarın ön plana çıkmasına katkıda bulunacağını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, Balkan Odaları Birliği olarak Eurochambers, ASCAME ve BSEC ile işbirliğini desteklediklerini, bu çerçevede ASCAME ile bir işbirliği anlaşması imzalayarak Birliğin ağını güçlendirmeyi istediklerini ifade etti.

Balkan ülkelerinin hızlı kalkınmaları, yetişmiş insan gücü, mal ve hizmet üretimi ve zengin kaynakları ile tüm dünyanın ilgisini çektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, “AB'ye entegrasyon paralelinde, birlikte oluşturacağımız sinerji ile yalnız Balkanlarda değil, çevremizdeki yakın bölgeleri de kapsayacak güçlü bir işbirliği platformu yaratmak, işadamları olarak bizim elimizdedir” diye konuştu.



-KASSİMATİS: “TURİZM ÜRÜNLERİ ÇEŞİTLENDİRİLMELİ”-



Yunanistan Odalar Birliği Başkanı George Kassimatis de turizm sektörünün yıllık yüzde 3-4 büyüme kaydettiğini ve ülkelerin ödemeler dengesine olumlu katkıda bulunduğunu söyledi. Avrupa'da GSMH'nın yüzde 5.5'inin turizm gelirlerinden sağlandığının tahmin edildiğini ifade eden Kassimatis, turizmin Balkanları sadece Avrupa'da değil bütün dünyada liderliğe taşıyabileceğini kaydetti. 'Turizmin gelişmesi için belli koşulların yerine getirilmesi gerektiğinin altını çizen Kassimatis, “Birbirimize karşı daha açık, birlikte çalışmaya hazır olarak, bölgemizi tek bir sosyal kültürel alan olarak görebilmemiz gerekir” diye konuştu.

Balkan Odaları Birliğinin temel hedeflerinden birinin de Balkan ülkeleri arasındaki turist ziyaretlerinin artırılması olduğunu vurgulayan Kassimatis, bunun için turizm ürünlerinin çeşitlendirilmesi ve turizm odaklı faaliyetlerin artırılması gerektiğini ifade etti. Kassimatis, ''Turizmde ekonomik, sosyal ve estetik ihtiyaçları aynı anda karşılayacak kaynak yönetim sistemleri benimsenmeli. Dolayısıyla adım adım gelişime ihtiyaç var. Balkanlarda turizmin gelişmesine ilişkin bütünleşik bir strateji oluşturulmalı” dedi.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net