Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

BNP, Balkan kuşatmasını TEB’e verdi, ilk üssü Kosova’ya kurdu

Hürriyet, 22 Mart 2008

BNP, Balkan kuşatmasını TEB’e verdi, ilk üssü Kosova’ya kurdu  

Nilgün KARATAŞ


Fransız ortağı BNP Paribas ile büyüme planlarında etnik ve dinsel bağlar nedeniyle Balkanlar ve Türki Cumhuriyetler’deki faaliyetleri üstlenen TEB, ilk adımı Kosova’da attı.

Geçen ay bağımsızlığını ilan eden Kosova’da kurulan ilk Türk bankası olan TEB Sh. A, iki şubeyle faaliyete geçti. TEB Genel Müdürü Varol Civil, hazirana kadar 10 şubeye çıkacaklarını açıkladı.

FRANSIZ BNP Paribas ile 3 yıl önce yüzde 50 ortaklık kuran Türk Ekonomi Bankası (TEB), Balkanlar ve Türkiye Cumhuriyetleri’nde büyümeyi hedefliyor. BNP’nin büyüme stratejisi içinde kültürel, sosyal, etnik ve dini nedenlerden dolayı bu ülkelerdeki büyümeyi TEB’in üstlendiğini dile getiren Genel Müdür Varol Civil, bağımsız Kosova’ya ilk gelen yatırımcılardan biri olmayı avantaj olarak gördüklerini vurguladı.

İLK TECRÜBE: TEB Genel Müdürü Varol Civil ve TEB Sh.A’nın CEO’su Patrick Rene Pitton Kosova’nın başkenti Piriştine’de bankanın açılışını birlikte gerçekleştirdi. Varol Civil, 80 yıllık bankacılık tecrübelerini dünyanın en genç cumhuriyeti Kosova’ya taşıyacaklarını söyledi. Türkiye ile Kosova arasında tarihi, kültürel ve beşeri bağlar bulunduğunu belirten Civil, son yıllarda buna ekonomik ilişkilerin de eklendiğini aktardı. Civil, bölgede ilk olarak Kosova’yı seçmelerinin sebeplerini şöyle açıkladı: "Ortağımız BNP Paribas yaklaşık 90 ülkede faaliyet gösteriyor ve gelişen pazarlarda büyümek istiyor. Zaten kendisinin büyümek istediği bazı yerler var ki bunu TEB’le yapmak istiyor. Kültürel, sosyal, etnik ve dinsel bağlarımızın olduğu Balkan ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri bunlar arasında. Bu bölgelerde TEB ile hareket etmek avantajlı olabilir. Yakın coğrafyada ilk tecrübesini nispeten küçük bir bölge olan Kosova’da yapmak istedik. Türkiye’ye yakın ve aslında bir Avrupa ülkesi. Parası Euro ve Avrupa ve ABD destekliyor. Türki Cumhuriyetler daha riskli. Buranın statüsü hálá tartışılabilir ancak bir gün AB’ye üye olacak ülkelerden biri."

AVANTAJLIYIZ: Operasyonu kısa zamanda faaliyete geçirdiklerini belirten Varol Civil, "İlk hareket edenlerden biri olarak önemli avantajımız olacak. Kosova’yı ilk fark eden yatırımcılardan biri olduk. TEB’in burada olması yabancı sermayenin dikkatini çekecek" dedi. Kosova’nın önümüzdeki yıllarda hızlı gelişme göstereceğini dile getiren Genel Müdür Civil, "Kosova ile birlikte biz de büyüyeceğiz. Bu ülkede yabancı sermaye ile önemli bir yatırım potansiyeli olacağını tahmin ediyoruz. Aldığımız karar çok önemlidir. TEB Sh.A bu ülkedeki bütün bankacılık lisanslarına sahip bir bankadır. Bu yatırımımızın bize ileride bölgede önemli bir tecrübe kazandıracağını düşünüyoruz" diye konuştu.

BÜYÜYECEĞİZ: Bankanın kuruluş sermayesinin 5 milyon Euro olduğunu belirten Civil, TEB Sh.A’nın bireysel, kurumsal ve ticari bankacılık alanlarında faaliyet göstereceğini söyledi. Şu anda iki şube ve 100 personelle yola çıktıkları bilgisini veren Varol Civil, bankanın haziran ayına kadar şube sayısını 10’a çıkaracaklarını kaydetti. Civil, ülke genelinde yaygın bankacılık yapmayı hedeflediklerini belirterek, "Biz buraya finans sektörünün en önemli oyuncularından biri olmaya geldik. İddialıyız. Pazara yeni ürün ve hizmetlerle gireceğiz" açıklamasını yaptı.

Sektör 1.3 milyar dolar, biz 7’nci banka olduk

TEB Sh.A Genel Müdürü Alp Yılmaz, Kosova’da bankacılık sektörünün büyüklüğünün 1.3 milyar Euro civarında olduğunu ve bu ülkedeki 7’nci banka olarak yola çıktıklarını söyledi. Yılmaz, bu ülkedeki en önemli iki rakiplerinin Alman ProCredit Bank ve Avusturyalı Raiffesien olduğunu belirtirken iki buçuk yıl içinde 30 şubeye ulaşmayı planladıklarını ifade etti. Yılmaz, Kosova’daki bankacılık pazarının potansiyeline ilişkin şöyle konuştu: "Bireysel bankacılık alanında önemli bir boşluk olduğunu gördük. Bu ülkede kişi başına gelir 1200 Euro. Kosovalıların yurtdışında çok sayıda yakını var. Buralardan gelen para da ekonomiye önemli bir katkı sağlıyor. Kosova’da nüfusun yüzde 70’i 35 yaşın altında. Yaş ortalaması 25. Avrupa’nın en genç ülkesi. Bunlar Kosova’yı çok cazip hale getiriyor. Biz de TEB olarak bu potansiyeli görerek geldik."

Kosovalı gazeteciler faizleri sordu

TEB yöneticileri bankanın açılışı sonrasında Kosovalı gazetecilerin en çok faiz oranlarıyla ilgili sorularıyla karşılaştı. Kosovalı gazeteciler TEB’in piyasaya hangi faiz oranlarıyla girip farklılık yaratacağını sordular. Faiz oranları hakkında bilgi vermekten kaçınan TEB Genel Müdürü Varol Civil, "Kaynak maliyetlerine göre faizler değişiklik gösterebilir. Burada en iyi hizmet ve en uygun şartlarda kredi veren banka olacağız. Buraya gelişimizle zaten rekabet ortamı oluştu ve faiz oranları düşmeye başladı. İyi biz başlangıç yaptık" dedi. Kosovalıların faiz konusundaki ısrarlı sorularına beklentileri doğrultusunda yanıt vermeyen Civil, "Beklentilerinizi anladık. Burada kredi faizleri çok önemli. Ekonomi büyüyüp rekabet arttıkça faiz Kosovalıların lehine gelişecektir" değerlendirmesinde bulundu.  

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net