Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

28. AB üyesi Hırvatistan

Türkiye ile aynı tarihte görüşmelere başlayan Balkan ülkesi, 2010'da tam üye olacak

28. AB üyesi Hırvatistan

Cumhuriyet 14.03.2008
Zagreb'le AB arasındaki üyelik görüşmelerinin 2009 sonuna kadar tamamlanacağı resmen açıklanırken İtalya Başbakanı da Türkiye'den önce Balkan ülkelerinin üyeliğe alınması gerektiğini söyledi. AB zirvesinin gündeminde Türkiye'nin üyeliğine alternatif olarak gösterilen "Akdeniz İçin Birlik" projesi yer alıyor.

Dış Haberler Servisi - AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso , üyelik görüşmeleri sürecine Türkiye ile birlikte 2005'te başlayan Hırvatistan'ın 2010 yılında birliğe katılacağını resmen açıkladı.

Hırvatistan Başbakanı İvo Sanader 'le Brüksel'de ortak basın toplantısı düzenleyen Barroso, Zagreb hükümetinin üyelik şartlarını yerine getireceğine inandığını belirterek "teknik görüşmeleri, 2009 sonuna kadar tamamlamanın mümkün olduğunu" kaydetti. Barroso, Hırvatistan'la görüşmeleri hızlandırmak için AB Komisyonu'nun kasım ayında yayımlayacağı ilerleme raporunda yeni bir yol haritası sunacağını da sözlerine ekledi.

AB'nin 28. üyesi olacaklarına inandığını belirten Sanader de "Hırvatistan bir başarı öyküsü ve bölgedeki diğer ülkeler için model ülke olabilir" dedi.

Avrupa Parlamentosu'nun en büyük grubu Hıristiyan Demokratlar Hırvatistan'ın 2009'un ilk yarısında birliğe kabul edilmesini önerdi. Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkan Hıristiyan demokratların Hırvatistan sözcüsü Alman Bernd Posselt , "2009 baharında olsun ki AP seçimleri öncesine denk gelsin. Bu hedefe ulaşmak için AB Komisyonu'nun bizi desteklemesini istiyoruz" dedi.

İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema , Türkiye'den önce Balkan ülkelerinin AB üyesi olması gerektiğini savundu. Önceki akşam İtalyan Sky televizyonundaki bir programa katılan D'Alema, örgütlü suçlar, insan ve uyuşturucu ticareti açısından Balkanlar'ın sorunlu bir bölge olduğuna işaret ederek "Genişleme sürecinde, öncelik Balkan ülkelerinin olmalı. Batı Balkan ülkelerini AB'ye taşımamız gerekiyor" dedi. Kosova'nın bağımsızlık ilanına değinen İtalyan bakan, "Balkan ülkelerinin Avrupa'ya alınmaları, Belgrad ile Priştine arasında anlaşma sağlanmasından geçecektir" diye konuştu.

Akdeniz Birliği pazarlığı

Bu arada, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından ortaya atılan ve Türkiye'nin AB tam üyeliğine alternatif olarak sunulan "Akdeniz İçin Birlik" projesi dün başlayan AB liderler zirvesinde gündeme taşındı. Sarkozy ve onun gibi Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan Almanya Başbakanı Angela Merkel geçen hafta, projenin, Fransa'nın dönem başkanlığını devralacağı temmuz ayında hayata geçirilmesi konusunda anlaşmıştı. Fransa'nın, Almanya'nın itirazlarının önünü almak için tüm AB üyesi ülkelerin yeni kurulacak birlikte yer almasını kabul etmesine karşın, İngiltere başta olmak üzere kuzey ülkelerinin projeye muhalefet edebileceği belirtiliyor.

AB Komisyonu Başkanı Barroso, tüm AB üyelerinin içinde yer alacağı projeyi desteklediklerini belirterek "Halen bazı kurumsal yönlerini tartışmamız gerekiyor, ama bu fikri gerçekten destekliyoruz" dedi.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net