Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Koç'tan Üsküp Ramstore'a 20 milyon dolarlik yatirim

 
Koç'tan Üsküp Ramstore'a 20 milyon dolarlik yatirim
03.10.2005  /  Ufuk Korcan  /  Haber  , Referans Gazetesi    
   

20 milyon dolara malolan Üsküp Ramstore Alisveris Merkezi'nin resmi açilis törenini yapan Migros, bu yatirimla yilda 10 milyon dolarlik ciro elde etmeyi planliyor. Yeni Ramstore'lar için ilk hedef Ukrayna ve Suriye.

Migros, Rusya, Azerbaycan, Kazakistan ve Bulgaristan’dan sonra 5. ülke olan Makedonya’nin baskenti Üsküp’te Ramstore Alisveris Merkezi’nin resmi açilis törenini yapti. Böylece Migros'un bu yil Rusya’da açtigi 10 Ramstore’la yurt disindaki toplam Ramstore sayisi 54’e ulasti. Sezon nedeniyle haziran ayinda ön açilisi yapilan Ramstore magazasi ve Ramstore Alisveris Merkezi Üsküp’ün resmi açilis törenine Üsküp Belediye Baskani Trifun Kostovski, Türk Büyükelçisi Mehmet Taser ve Koç Holding Seref Baskani Rahmi M. Koç katildi. Açilista bir konusma yapan Rahmi M. Koç, tarihten gelen kültür baglari olan Makedonya’ya Koç Grubu olarak bir yatirim yapmayi hep arzu ettiklerini, bugün bu arzularinin gerçeklestigini gördükleri için çok mutlu olduklarini, bu Alisveris Merkezi ile Makedonya tüketim ve distribüsyon sistemine yeni bir boyut getirdiklerini, Makedonya’nin diger bölgelerinde de yeni Ramstore’larin açilmasini dilediklerini belirtti. 25.000 metrekare kapali sahasi olan Ramstore’a 20 milyon dolar yatirim yaptiklarini söyleyen Koç, 20.000 çesit mal satisa sunduklarini ve 1000 kisiye istihdam saglandigini ve yerel mallarin, baska Ramstore’larda satilabilmesi için çalismalarin baslandigini ifade etti.
Üsküp Ramstore yatirimi bugüne kadar Makedonya'ya yapilan en büyük tamamlanmis yabanci sermaye yatirimi durumunda. 91 magaza bulunan Ramstore Alisveris Merkezi’nde, toplam 5 sinema salonu bulunuyor. Alisveris Merkezi içerisinde 2.500 metrekare alanda hizmet vermeye baslayan Ramstore'un Üsküp'teki en önemli rakipleri Yunanlilara ait Vero ve Tinex. Tinex'in Migros'un Sok magazalari boyutunda 25 magazasi, Vero'nun ise 7 magazasi bulunuyor. Ramstore Alisveris Merkezi'ndeki 91 magazanin yüzde 75'inin doldugunu kaydedilirken Makedonya'daki organize perakende pazarinin büyüklügünün 100 milyon euro oldugu söyleniyor.

Sirada Ukrayna ve Suriye var
Üsküp Ramstore'dan yillik 10 milyon dolarlik ciro elde etmeyi hedeflediklerini söyleyen Migros Genel Müdürü Aziz Bulgu, sirada Ukrayna ve Suriye'nin oldugunu kaydetti. Bulgu, "Ukrayna'da açmayi planladigimiz Ramstore için çalismalarimiz son asamaya geldi. Önümüzdeki 2 yil içerisinde buradaki magazamiz faaliyete geçecek. Ayrica Suriye pazari ile de yakindan ilgileniyoruz. Arkadaslarimiz önümüzdeki günlerde Arnavutluk'ta da pazar arastirmasi yapacak. " dedi.
Türk Büyükelçisi Mehmet Taser ise Ramstore Alisveris Merkezi’ni Makedonya halkinin begeniyle karsiladigini belirterek Makedonya’daki Türk sermayesinin 100 milyon dolar seviyesinde oldugunu ve Türk firmalarinin Makedonya’ya ilgisinin büyük çapli yatirimlarla artacagina inandigini sözlerine ekledi.
Üsküp Belediye Baskani Trifun Kostovski açilista yaptigi konusmada Ramstore Alisveris Merkezi Üsküp açilisinda olmaktan mutluluk duydugunu, Koç Holding’in sadece Üsküp’te degil, Makedonya’nin diger sehirlerinde de yatirim yapmasini istediklerini belirtti.

Yilsonu hedefi 569 magaza
Bu arada Migros, Rusya Petersburg’da da Ramstore yatiriminin ön açilisini yapti. Resmi törenle aralik ayinda açilmasi beklenen Ramstore Alisveris Merkezi Petersburg’un yanisira, Moskova’da çalismalari süren yine Alisveris Merkezi formatinda olan Ramstore Sevastopolsky bu yil hizmete girecek. 2005 sonuna kadar Rusya‘da 10 Ramstore daha açilmasi planlaniyor. Ramstore’larin yil sonunda magaza ve AVM sayisini 64’e çikarmasi bekleniyor. 2005 sonunda Ramstore’larin 600 milyon dolar ciroya ulasmasi beklenirken, Kafkaslar ve Ortadogu’da yeni pazarlar için çalismalar yapiliyor.
2005 yilinda eylül sonuna kadar Migros, yurtiçinde açtigi 13 Migros, 22 Sok ve yurtdisinda açtigi 11 Ramstore’la birlikte toplam 46 yeni magaza açti. Magaza sayisini 550’ye çikaran Migros, yurt içindeki 496 magaza sayisini yil sonuna kadar 9 magaza daha açarak 505’e çikarmayi ve yil sonunda yurtdisi dahil 569 magaza ve 500.000 metrekare satis alanina sahip olmayi hedefliyor. Rekabet Kurulu izninden sonra Tansas ile magaza sayisi 788’e, net satis alani 630.000 m2’ye çikarken, yurt disi dahil kombine cirosunun 3.1 milyar dolar olmasi bekleniyor.


 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net