Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Çinli Turistler Türkiye ile Yunanistan’a isbirligi yaptiriyor

KOMSU EKONOMILER    
   
Çinli Turistler Türkiye ile Yunanistan’a isbirligi yaptiriyor
08.08.2005  /  Ariana Ferentinou      


Dimitris Avramopulos Türkiye’ye sik sik gelen Yunanli yetkililerden birisi. Eskiden Atina belediye baskani olan ve yeni hükümette de Turizm Bakanligi görevini üstlenen Avromopulos Türkiye ile ortak turizm projeleri ile yeni açilimlar yapmak için çok çaba harciyor. Son projesi Çinliler ile ilgili. Simdi artik cepleri para gören ve dünyayi tanimak isteyen Çinli turistlerin harcayacaklari paralardan, dünyanin en önemli turizm bölgelerinden birisi olan Akdeniz’deki hangi ülke aslan payini alacak? Bu konuda Yunanistan, Italya, Ispanya, Tunus, Fas, Misir ve Türkiye arasinda hizli bir yaris var.
Turizm piyasasinin en eski oyuncularindan olan Yunanistan, son zamanlarda Türkiye gibi yeni oyuncularin ciddi bir rekabet içine girdigini görünce yabanci turistleri ülkeye çekmek için yeni yöntemler bulmaya çalisiyor. Eski bir diplomat ve belediye baskani olan Yunanistan Turizm Bakani Avromopulos, Çinli turistlerin Akdeniz’e “giris kapisi” olarak Istanbul’u kullanmalarini öneriyor. Öyle ya, Istanbul Çin’den gelen yol üzerinde Yunanistan’a Avrupa’da en yakin nokta. Iste bu yüzden Istanbul ile Atina ve Yunanistan’daki diger bölgeler arasinda hava, kara ve deniz trafigini yogunlastirmaya çalisiyor Avromopulos. Zaten Türkiye’deki turizm bakanligi ve Istanbul Belediyesi ile eskiden beri siki iliskileri olan Avramopulos’un planlari karsisinda önemli bir engel Istanbul-Atina uçak biletlerinin asiri derecede pahali olmasi. THY ile Olympic Hava Yollari Istanbul ve Atina arasinda haftada 28 sefer yapiyor. Ama bu 55 dakikalik uçak yolculugu için ödenen para 300 euro civarinda! Bu kisa yolculuk için ödenen yüksek bilet ücretine karsin uçak yolcularinin sayisinda oldukça önemli bir artis görülüyor. Bu yilin ilk alti ayinda Atina-Istanbul uçak yolculugunu yapanlarin sayisinda tam yüzde 50 artis var. Bu artis, Türk ve Yunan yatirimcilari, Atina-Istanbul arasinda tarifesiz “Charter” uçuslarina baslamak konusunda giderek daha kararli olmaya yöneltiyor. Yunanistan’in özel hava yolu sirketlerinden Aegean, izin verildigi anda Atina Istanbul uçuslarina hem de çok daha ucuz bir tarife ile baslamaya hazir görünüyor.
Istanbul-Atina uçuslarinin baslica müsterilerinin Çinli turistler olmasi muhtemel. Yunanistan’daki finans basinina göre, bazi büyük Türk turizm acentalari Atina’da ortak aramaya basladilar bile. Bu tur operatörleri Çinli turistlere, Türkiye ve Yunanistan’i kapsayacak turlar satmayi planliyorlar. Yunanistan’daki tur operatörleri de benzer bir yol izliyor ve Istanbul’u da kapsayan turlari Çinli turistler için ilginç bir hale getirmeye çalisiyorlar. Gene ayni amaçla, Atina’yi Izmir’e ve Antalya’ya hava yoluyla dogrudan baglamak için planlar var. Izmir ve Pire arasinda gemi seferleri de söz konusu. Pekin’de yapilacak Olimpiyat oyunlarinin da Çin’e gidecek turist sayisinda artisa yol açmasi bekleniyor.
Dolayisiyla Avromopulos dogru yolda ve Türk yetkililerin de Çinli turist potansiyelini görüp, pastayi bölüsmek için kendisiyle isbirligi yapmalarini bekliyor.



 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net