Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Atatürk’ün Makedonyali Eleni ile yasadigi ilk aski anlatan Makedon filmi ‘Manastir’da Bir Ask’

11.09.2005
O çok romantik bir erkekti  

 
Atatürk’ün Makedonyali Eleni ile yasadigi ilk aski anlatan Makedon filmi ‘Manastir’da Bir Ask’ in senaristi Aneta Siyakova, Atatürk’ün güçlü bir asker olmasinin yani sira çok romantik bir erkek oldugunu söyledi.

Siyakova, Atatürk ve Eleni’nin asklarini söyle anlatti:

GERÇEK HIKAYE

Filim, gerçek bir hikayeyi anlatiyor. Atatürk, Manastir Askeri Idadisi’nde okudugu yillarda bir gün Manastir’in en popüler sokagi ’Sirok Sokak’ta yürürken hayatinda karsilastigi en güzel gözleri gördü. Eleni, o sirada penceredeydi. Bu kesinlikle ilk görüste askti. O andan sonra Mustafa Kemal sürekli Eleni’yi, Eleni de sürekli Mustafa Kemal’i düsünmeye basladi.

YILDIRIM ASK

O günden sonra Atatürk’ün aklinda tek sey vardi. Eleni’nin evine giderek Makedonyali güzeli yakindan görmek... Ne büyük sans ki Mustafa Kemal’in bir arkadasi Eleni’nin ailesini taniyordu. Iste Mustafa Kemal, ilk kez o arkadasiyla birlikte Eleni’nin evine misafir oldu ve Makedon güzeli yakindan gördü. O günden sonra ikili arasinda romantik günler basladi. Eleni, evini birakip Mustafa Kemal ile birlikte küçük bir çiftlik evine gitti. Atatürk bir kadin için en güzel hediyenin beyaz çiçekler oldugunu çok iyi biliyordu. Öylesine büyük bir savasçi sevdigi kadinin karsisinda nazik, yumusak ve romantik olmayi da çok iyi biliyordu. Ancak Eleni’nin babasi gizli ask yerlerini buldugunda aradaki romantizm de sona erdi.

MITHAT AMCA ANLATTI

Atatürk’ün ilk askinin filmini yapma düsüncesi çok uzun zamandir aklimizdaydi. Çocuklugumda, Türkiye’nin Manastir Fahri Konsolosu Mithat Cemal evimize gelir ve sürekli Atatürk ile Eleni’nin arasindaki aski anlatirdi. Ben de hep bunu kagida dökmek isterdim. Gerekli destegi ve ortami bulduktan sonra da bu romantik öyküyü filmlestirdik. Atatürk büyük savasçiydi ama insan haklari için de çok çalisiyordu.

BIZ DE GURURLUYUZ

Filmi Türkiye’de de göstermeyi çok istiyoruz. Atatürk’ün Makedonyalilar için de ne kadar güçlü biri ve tarihi bir figür oldugunu Türkler’e göstermeyi çok istiyoruz. O, insanlik tarihinde olumlu bir örnekten çok daha fazlasini temsil ediyor ve Türk ve Makedon halklari arasinda da güçlü bir bag kuruyor. Bizim tarihimizin de bir parçasi oldugu için Makedonyalilar da Atatürk’le gurur duyuyor. Özellikle biz Manastirlilar, çok daha fazla gururluyuz, çünkü Mustafa Kemal burada egitim gördü ve ilk defa burada asik oldu.’  

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net