Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Osmanlı Devleti İdaresinde görev almış olan Rumelili devlet adamları projesi

Osmanlı Devleti İdaresinde görev almış olan Rumelili devlet adamları projesi

Saygıdeğer Yetkili ben Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi'nde uzman olarak görev yapmakta olan ve Kosovalı bir hemşehrinizim.
Çalışma hayatım boyunca özel merakım ve gayretlerimle Osmanlı Arşivi fonlarında bulunan ve II. Abdülhamid döneminde envanterleri tutulan Osmanlı Devleti'nde görev almış özellikle üst makamlarda görev almış devlet adamlarına ait binlerce envanterden Rumeli kökenli devlet adamlarının memleketlerine göre tasnifini yapmış bulunmaktayım. Sizlerden ister genele ait isterseniz yalnızca hedef kitlenize göre milletler bazında yapılabilecek bir tasnifle bu devlet adamlarının sicil dosyalarından oluşan ve uzun yıllar boyunca birlikte yaşadıkları ve birlikte bir medeniyet yarattıkları devlete olan katkılarını gösteren bir çalışma gerçekleştirilebilecek bu çalışmaya sponsorluk yapmanız ya da sponsor olabilecek hemşehrilerimize yönlendirmeniz konusunda desteklerinizi rica ediyorum.

Konu ile ilgili detaylı proje formatımı ve bilgileri ekte gönderiyorum.
2008 yılının şahsınızda tüm hemşehrilerimiz için güzellikler getirmesi dileğiyle...

Ayten ARDEL
Basbakanlik osmanli arsivi uzmani Ticarethane sok. No: 12 Sultanahmet istanbul ardelayten@hotmail.com Tel: +90212 440 30 00 (PBX) GSM: +90535 881 06 01


03/01/08



Proje Teklifçisi Olarak  Ayten ARDEL ve Balkanlar Konusundaki Uzmanlığı

1954 yılında Kosova- Mitroviça’da doğdum. Piriştina Üniversitesi Doğu Dilleri Bölümünü’ndeki eğitimimi 1981 yılında tamamladım. Fakültede eğitimini aldığımız eski yazı bilimi üzerindeki çalışmalarıma ağırlık vererek bu konuda kendimi geliştirdim. Eski yazı bilimi alanında Kosovalı tek kadın bilimadamıyım. Meslek hayatıma Sareyevo Felsefe Fakültesi’nin Türkoloji Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak başladım. Beş yıl boyunca bu fakültede Türkoloji dersleri verdim. Aynı zamanda Gazi Hüsrev Bey Medresesesi’nde ve kütüphanesinde de görev aldım. 1987 yılında Venedik Üniversitesi Türkoloji bölümünden aldığım davet üzerine İtalya’ya gittim ve bir yıl süre ile Kosova Türkçesi dersleri verdim. Bu dönemde uluslararası çeşitli kongrelere davet edildim. 1985 ve 1988 yıllarında Uluslararası Türkoloji Kongresi’ne, 1987 yılında I. Uluslararası Mevlana Kongresi’ne katıldım. Görev süremin bitiminde Kosova’ya döndüm. 1991’de Mitroviça’da kurulan Türk Demokratik Birliği’nin kurucu üyelerindenim. 1992 yılında İstanbul’a yerleşerek T. C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı’nda çalışmaya başladım. On beş yıl Osmanlı Arşivi’nde Osmanlı dönemi belge çevirileri ile ilgili çeşitli birimlerde görev aldım. Buradaki çalışmalarım sırasında da bilimsel çalışmalarıma devam ettim. Bu çerçevede;
2002 yılında Balkan Araştırma Merkezi (BAM)’nin Mostar’da düzenlemiş olduğu II. Uluslararası Balkanlar’da Türkoloji Kongresine “Tapu Defterlerine Göre XVI. Yüzyılda SEMENDİRE (Simederevo)”
2003 yılında Tiran’da IRCICA tarafından düzenlenen II. Uluslararası Kongresi’ne “Tapu Defterleri’ne Göre ELBASAN”,
2005 yılında Üsküdar Belediyesi'nin düzenlemiş olduğu Üsküdar ve Tarihi Uluslar arası Sempozyumu'nda "Osmanlı İdaresinde Üsküdarlı Devlet Adamları",
2006 Eylül ayında Piriştine'de düzenlenen "İslamın Arnavutlar Arasında Altı Yüz Yılı" isimli Uluslar arası sempozyum'a "II. Abdülhamid döneminde görev yapan Kosovalı devlet adamları" isimli tebliğ ile,
2006 yılı Kasım ayında IRCICA'nın organizasyonu ile Bükreş'te düzenlenen Uluslararası Romanya Sempozyumu'na Osmanlı Devleti'nde Romanyalı Devlet Adamları" isimli tebliğ ile,
2007 yılı Kasım ayında Selçuk Üniversitesi Selçuk Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen I. Uluslararası Türk El Sanatları Kongresi'nde "Osmanlı Arşiv Belgeleri'nde Türk Dokumacılığı" isimli tebliğ ile
2007 yılı içerisinde ise; Aralık ayında Bosna-Hersek'te 2006 yılında Kosova'da gerçekleşen sempozyumun devamı niteliğindeki Mevlana Celaleddin Rumi'nin doğumunun 800. yılı etkinlikleri ve sempozyumuna davet edilmiştir.
Osmanlı Arşivi’nde süregelen çalışmalarım sırasında detaylı bir şekilde inceleme fırsatını bulduğum gerek Balkanların tarihine yönelik pek çok belge ve özelde size sunmak istediğim projenin temelini oluşturan Sicill-i Ahvâl Defterleri’nin bölge tarihini anlama, yorumlama ve bize ait değerleri gelecek nesillerimize sağlıklı bir şekilde aktarma konusundaki önemini gördüm. Bu öneme binaen tüm Balkan coğrafyasını kapsayan ve Osmanlı bürokrasisinde görev alarak Sicill-i Ahvâl Defterleri’ne kaydedilmiş olan Balkanlı devlet adamlarını içeren bir proje geliştirdim. Gerekli ödenekleri temin ettiğim oranda çalışma alanımın genişletileceği inancı ile ilgili projeye ilginizi çekmek ister, göstereceğiniz ilgi için şimdiden teşekkürlerimi sunarım.


Ayten Ardel
Osmanlı Arşivi Uzmanı  


0216 5533779
ardelayten@hotmail.com

PROJENİN
ADI OSMANLI DEVLETİ’NDE
Kosovalı, Makedon, Boşnak, Bulgar, Arnavut, Yunan, Giritli ve Kıbrıslı Sancak, Karadağlı, Romanyalı ve Sırp
DEVLET ADAMLARI
(Sultan II. Abdülhamit Devri)

Projenin Mahiyeti
Osmanlı İmparatorluğu’nda bürokratik kadrolarda ve devlet yönetiminde görev alan; Kosovalı, Makedon, Boşnak, Bulgar, Arnavut, Yunan, Giritli ve Kıbrıslı devlet adamlarının Osmanlı sicil kayıtlarında yer alan hayat hikayeleri ayrı ayrı olmak üzere bir araya getirilecektir.
II. Abdülhamit döneminde uygulaması yapılan ve devletin bürokratik teşkilatı içinde istihdam edilen Paşa, Bey, Efendi, Müdür, Katip, Mütesellim, Hakim, Savcı vb. unvanlı üst düzey ve entelektüel bütün bürokratların sicil kayıtları vardır. Bu kayıtlarda bir bürokratın bütün özgeçmişini bulabilmek mümkündür. Şöyle ki; Baba adı, lakabı, unvanı, aldığı eğitim, bildiği diller, yazdığı eserler, hangi kurumda hangi tarihler arasında hangi rütbe ile ve hangi maaşla çalıştığı hizmetleri veya disiplin soruşturmasına konu olan suçları, hizmetlerine karşılık aldığı ödüller, görevde yükselmeler gibi detaylar dahi düzenli bir şekilde kayıt altına alınmıştır.

Projenin Amacı
Kosovalı, Makedon, Boşnak, Bulgar, Arnavut, Yunan, Giritli ve Kıbrıslı devlet büyüklerinin biyografilerini bir araya toplamak ve bu biyografilerden hareketle önemli aileleri, tarihi şahsiyetleri dolayısıyla Kosova, Makedonya, Bosna, Bulgaristan, Arnavutluk, Yunanistan, Girit ve Kıbrıs tarihinin önemli bir kısmı aydınlatılmaktadır.
Gelecekte çocuklarımıza mensubiyet bilincini aşılamak, yönetim tarihimizi aydınlatmak için mutlaka yapılması gereken bir işlemdir.  

Projenin Hazırlanışı
İlk olarak, Başbakanlık Devlet Arşivleri Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı’nda bulunan Sicil Defterleri’ndeki 65 bin memur kaydının teker teker taranarak bunlardan Kosovalı, Makedon, Boşnak, Bulgar, Arnavut, Yunan, Giritli ve Kıbrıslı olanlar tespit edilmektedir. Bundan sonra ise, bu belgelerin fotokopileri alınacaktır. Fotokopileri alınan belgelerin latinize (transkripsiyonu) yapılacaktır. Orijinalinden ve transkribe edilmiş seklinden karşılıklı olarak tashihleri yapılacaktır.
Projenin bu aşamalarının yürütülmesi tarafımızdan yürütülecek, iş kapsamının geniş olması sebebiyle oluşturulacak iş grubuna transkribe yaptırılacaktır.  





Projenin İşlemleri
Detaylandırılması sonradan yapılmak şartıyla;
√ Katalogların taranması, 65 bin kayıt arsından Kosova, Makedonya Bosna Bulgaristan, Arnavutluk, Yunanistan, Girit ve Kıbrıs şahısların tespiti. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda Kosovalı 485, Makedon 1368, Boşnak 550, Bulgar 1600, Arnavut 1085, Yunan 4300, Giritli 750 ve Kıbrıslı 440 devlet adamı tespit ettik. Sırbistan-Karadağ üzerinde ise çalışmalarımız devam etmektedir.  
√ Fotokopilerin alınması,
√ Transkripsiyonlarının yapılması,
√ Bilgisayar girişlerinin yapılması,
√ Tashih ve kontrollerinin yapılması,
√ Editöryal hizmetler ve organizasyonun yönetilerek hizmetin sunulması,


Adres:                                                                                  Proje Sahibi: Uzm. Ayten ARDEL
Ahmed Çelebi Mahallesi
Abdi Efendi Sokak 13/3
Üsküdar / İstanbul
Tlf: 0216 553 37 79
Gsm: 0535 881 06 01



 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net