Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Sırpları milliyetçilikle yüzleştiren BBG

Radikal
Aralık 31, 2007

[DIŞ] - Sırpları milliyetçilikle yüzleştiren BBG
BELGRAD - Sırbistan'da milliyetçilik ve köylülükle ilgili önyargıların tartışmaya açılması tam da Kosovalı Arnavutların tek taraflı bağımsızlık ilan etme planı yüzünden gerildiği sırada 'Biri Bizi Gözetliyor' (BBG) programıyla mümkün oldu. Aynı evde yaşayan bir Müslüman Boşnak, bir Hırvat ve bir Kosovalı Sırp etrafında dönen program en popüler yarışmacılarının önceki gün trafik kazasına kurban gitmesiyle bitse de programın bölünmüş Balkan coğrafyasına etkileri uzun vadeli olacak.
'Bir köylüyü getirmişler!'
Belgrad merkezli B92'de yayımlanıp izlenme rekorları kıran 'Veliki Brat'ın en tartışmalı ismi 'Börek' lakaplı Kosovalı Sırp yarışmacı Zivan Janicijeviç oldu. Kahvaltıda sosisli ve turşu yiyen, kadın yarışmacılara şiddet uygulamaya kalkışan üstelik banyo alışkanlıkları gelişmemiş köylü 'Börek' öyle tartışma yarattı ki 'ülkenin ahmağı' ilan edildi. İnternet sitesindeki izleyici yorumlarında, "Onunla ilgili her şey ilkellik kokuyor" denilirken, feryatlar içinde ükenin ahval-i şeraiti ona bağlandı: "Sırbistan'ın düştüğünü şimdi görebiliyorum. Bir köylüyü eve getirmişler!" Buna karşın ondaki 'doğallığı' seven destekçileri ise "Kosova'nın köyünden geldi diye utanılacak bir şey yok" diyordu. Yine de bu cephe 'Börek'in birkaç hafta sonra halkoyuyla BBG evinden atılmasını önleyemedi.
Börek ayrılmadan eve giren Boşnak Elmir Kuduzoviç ise maçoluğuyla öne çıksa da yakışıklılığı sayesinde kadınların gönlünü kazandı. İkilinin çekişmesine yasak olmasına karşın siyaset karıştı. Kosovalı Arnavutların bağımsızlık arzusuna atıf yapan Elmir bir keresinde Börek'in ilk ismi Zivan'ın 'Arnavutlar arasında yaygın olup olmadığını' sordu. Börek kendine hâkim olup, 'Kosova'nın her zaman Sırp kalacağı' yanıtını vermekle yetindi. Program Elmir ve iki ev arkadaşının önceki gün trafik kazasında ölümüyle trajik biçimde sona erdi.
İlk sezonda ise Saraybosna'dan Müslüman Edin ile Sırp kenti Niş'ten Maja'nın aşkına tanıklık edilse de çift nerede yaşayacaklarına karar veremeyince ayrılmıştı.
Psikolog Dragan Iliç, şovun, izleyiciyi rahatsız edici gerçeklerle yüzleşmeye zorladığını belirtirken, Sırpların milli ve dini kültürlerinin kökeni Kosova'ya dair çok şey öğrendiği yorumunu yapıyor. (L. A. Times)

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net