Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Küçük Slovenya'nın büyük sınavı

Milliyet
Aralık 31, 2007

[DÜNYA] - Küçük Slovenya'nın büyük sınavı



GÜVEN ÖZALP Brüksel
Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı yarından itibaren altı aylığına Slovenya'ya geçiyor. Dönem Başkanlığı koltuğuna oturacak ilk "yeni üye" olan Slovenya'yı oldukça zorlu bir sınav bekliyor. 1991'de Yugoslavya'dan koparak bağımsızlığını ilan ederken belki de bir daha "Balkan krizleriyle" uğraşmamayı dileyen Slovenya'nın masasındaki en önemli dosyayı Kosova'nın statüsüyle ilgili tartışmalar oluşturuyor. Türkiye'nin AB üyeliğine tam destek veren Slovenya, müzakereler konusunda düşük profilli ancak süreci rayda tutma hedefli bir strateji izleyecek.


Türkiye'de kararlı
AB'nin en küçük ülkelerinden biri olan Slovenya, bir yandan Kosova'nın statüsü konusunda 27 üye ülkeyi ortak bir sesle konuşmaya ikna etmeye diğer yandan da Batı Balkan ülkelerinin AB perspektifini güçlendirici adımlar atılmasını sağlamaya çalışacak.
Slovenya, Türkiye konusuna altı aylık programının öncelikli konuları arasında yer vermese de müzakere sürecinin Ankara'ya verilen sözler paralelinde ilerlemesini sağlamak konusunda oldukça kararlı bir tutum sergilemeye hazırlanıyor.
Türkiye'nin üyeliğine en net şekilde destek veren sayılı AB lideri arasında yer alan Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Türk'ün, "Avrupa, global düzeyde nasıl bir rol oynamak istediğine karar vermeli. Türkiye'nin dahil olduğu bir Avrupa'nın global anlamda çok daha önemli olacağını düşünüyorum" sözleri de Ljubljana'nın stratejisini özetler nitelikte.
Ankara, Slovenya döneminde "Fikri Mülkiyet Hukuku", "Şirketler Hukuku" ve "Sermayenin Serbest Dolaşımı" başlıklarında ilerleme sağlamayı umuyor. Slovenya'nın da "gerçekçi" bulduğu bu beklentinin hayata geçirilmesinde en belirleyici rollerden birini ise yine Fransa oynayacak.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net