Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

AB Dönem Başkanlığını Slovenya devralıyor

ABHaber, Aralık 30, 2007

AB Dönem Başkanlığını Slovenya devralıyor


Yugoslavya’nın dağılması ile 1991 yılında bağımsızlığına kavuşan Slovenya, 2004 yılında girdiği AB’nin Dönem Başkanlığı’nı 1 Ocak itibariyle üstlenecek. Türkiye’nin AB üyeliğini destek veren Slovenya, Türkiye ile üyelik müzakerelerinde yeni başlıkların açılması için çabalayacak.

Dönem Başkanlığını Lizbon Antlaşmasını ve Schengen Alanı’nın genişlemesini gerçekleştiren Portekiz’den devralacak Slovenya, Başkanlığın sona ereceği 30 Haziran’a kadar Türkiye ile üyelik müzakerelerinde birkaç başlığın daha açılması için çaba gösterecek.
Ancak, 2 milyon nüfusu olan Slovenya’nın bu yöndeki çabasının zorluklar ile karşılanacağı belirtiliyor. Portekiz Dönem Başkanlığı sırasında yeni başlıkların açılmasını “Akil Adamlar” Komitesinin kurulmasına bağlayan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin engellemelerini sürdürmesi bekleniyor.

Slovenya’nın Türkiye’nin AB sürecine ilişkin olarak yapacağı çabalar, bu ülkenin Başbakanı Janez Jansa’nın Kasım ayında Ankara’ya yaptığı resmi ziyaret sırasında ele alınmıştı. Ankara’da düzenlenen basın toplantısında Türkiye’nin AB hedefine büyük destek veren Jansa, “Biz elimizden geleni yapacağız. Açılmayan fasılların açılması için çaba göstereceğiz” demişti.

Buna karşın Jansa, AB’de bu konuda yaşanacak zorluklara da dikkat çekmeye ihmal etmemişti. Jansa, “Ancak açılmayan fasılların müzakereye açılması için AB'de oybirliği gerekiyor. Bunun için zor bir süreç" ifadesini kullanmıştı.

-DİĞER KONULAR-

Dönem Başkanlığını Fransa’ya devredeceği 1 Temmuz’a kadar AB’yi yönetecek olan Slovenya, Balkan ülkelerinin AB’ye katılımı perspektifini güçlendiren çalışmalara ağırlık verecek.
Slovenya, ayrıca Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Malta’nın euro sistemine katılımını gerçekleştirecek. Kültürlerarası diyalog da üzerinde duracak Slovenya’nın Dönem Başkanlığı’nın en zorlu konularından birini Kosova’nın statüsü sorunu oluşturacak.

ANKA

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net