Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Ökten'in açamadan öldüğü heykeli öksüz kaldı

Ökten'in açamadan öldüğü heykeli öksüz kaldı

Cihan Haber Ajansı
Tarih: Aralık 6, 2007
TÜRKİYE / TEKİRDAĞ

Trafik kazasında hayatını kaybeden Heykeltraş Prof. Dr. Tankut Öktem tarafından Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde yapılan 'Balkan Anıtı' öksüz kaldı. Ökten'in kısa bir süre sonra açacağı heykel 1,5 yılda yapılmış.
Heykeltıraş Prof. Dr. Tankut Öktem Kırklareli Valiliği'nin talebi üzerine geçen yıl yapımına başladığı ancak daha sonra Tekirdağ'ın Çorlu Belediyesi'nin girişimiyle ilçede kurulmasına karar verilen 4 metre yüksekliğinde, 24 metre genişliğindeki dev anıtı yapmıştı. Çalışmalarını Bursa'nın Gemlik ilçesine bağlı Küçük Kumla beldesindeki atölyesinde sürdüren Prof. Dr. Öktem, daha önceki yaptığı açıklamada, geçen yıl Kırklareli Valiliği'nin talebi üzerine başladığı, ancak daha sonra o dönemki valinin başka bir ile tayin olmasıyla yarım kalan projeye, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi Belediyesi'nin sahip çıktığını söylemişti. Balkan Savaşları'na birçok milletin dahil olduğunu, zaferlere alışkın olan Osmanlı Devleti'nin bu savaşlarda en ağır yenilgilerinden birini aldığını ifade eden Öktem, 4 metre yüksekliğinde ve 24 metre genişliğindeki, 'Balkan Anıtı'nda da Türk milletinin o dönem ve sonrasında yaşadığı olayları sırayla aktardığını belirtmişti.
6'şar metre genişliğindeki 4 parçada, Balkan Savaşları öncesinden bugüne kadar geçen tarihi sürecin çeşitli figürlerle anlatıldığını ifade eden Öktem, şimdiye kadar Türkiye'de böyle bir anıtın yapılmadığını dile getirmişti. Ökten "Anıtta, 120 yıllık tarih şeridini 4 parçada veriyoruz. Anıtın ilk parçasında Balkanlar'dan kaçışı, ikincisinde o mağlubiyetten sonra tekrar dirilen toplumu, üçüncü parçada Kocatepe'de devleşmiş bir Atatürk, bir efe, Anadolu kadını ile atıyla birlikte elinde bayrak tutan bir asker var. Son parçada ise Cumhuriyet, işçi bir kadın, elinde kitap tutan çocuklar ve önünde de silahıyla sınırları bekleyen bir komando figürü bulunuyor. Parçaların her birinde 5- 6 figür bulunan anıt, neredeyse 20 anıt gibi. Her birinde farklı anlatımlar yer alıyor. Balkan Savaşları, bir mağlubiyettir, ancak ondan alınan derslerle zaferler sağlanmıştır. Bu savaşlar, özellikle Müslüman Türk halkının soykırımı ve göçe zorlanmasıyla sonuçlanmış ve bu yönüyle tarihe geçmiştir. Böylesine acıların bir daha yaşanmaması için bu anıtı yaptık." demişti.
Anıtın 1.5 yıllık bir çalışmanın ardından tamamlanarak Çorlu'ya yerleştirildiğini ifade eden Öktem, anıtın açılışının çok yakında yapılacağını söylemişti.
Ökten'in açacağı anıt öksüz kaldı. Balkan savaşlarının anlatan heykelin dört yerinde Ökten'in imzası bulunuyor. Ökten kaleminden heykelin arka bölümünde şunlar yazıyor: "Gerçekleştirdiğim bu anıtlar ile Balkan savaşından bu yana Atatürk'ümüzün önderliğinde milletimizin kahramanlığını özgürlük ve bağımsızlık azmini gelecek nesillere aktaracağım."

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net