Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Trakyabirlik'in yag üretimi yeni rafineri ile ikiye katlanacak

Referans Gazetesi 06-09- 2005

Trakyabirlik'in 2 milyon 915 bin euroya mal olan ek rafinerisinin faaliyete geçmesiyle, halen 45 bin ton olan yag üretimi 84 bin tona çikacak.
Trakyabirlik’in Tekirdag Entegre Tesisleri’ne insa ettigi ek rafineri 1 Ekim’de üretime basliyor. 2 milyon 915 bin euroya mal olan yag rafinerisi, Trakyabirlik’in yag üretimini yaklasik iki kat artiracak. 45 bin ton olan yag üretimini 84 bin tona çikaracaklarini belirten Trakya Birlik Genel Müdürü Cemalettin Uslu, önümüzdeki günlerde deneme üretimi yapilacak yeni rafineri ile Türkiye’nin yag ithalatini azaltmayi amaçladiklarini söyledi. Uslu, Türkiye'nin ayçiçegi ve yag üretiminde hizla geriye düstügüne dikkat çekti. 10 yil önce ayçiçegi ekim alani 700 bin hektar olan Türkiye'de bugün 350-400 bin hektarla sinirli bir üretim yapildigina isaret eden Uslu, "Türkiye, sadece 10 yilda ekim alanlarinin yarisini kaybetti. Yeterli destegi alamayan üreticiler, farkli ürünlere yöneldi. Bu sürecin önüne geçebilmek, hiç degilse mevcut ayçiçegi üretimini koruyabilmek amaciyla üreticiye verdigimiz ekim destek kredilerinde ciddi bir artisa gittik. Bu sayede üretimde ortaya çikacak daha büyük bir gerilemeyi önledik" diye konustu. Geçen yil birlige üye yaklasik 55 bin çiftçiye 80 milyon YTL tutarinda kredi imkani tanindigini anlatan Uslu, "Bu sezon ise 110 milyon YTL kredi kullandirdik. Mazot, gübre gibi üretim girdileri disinda kisisel ihtiyaçlarini giderebilmeleri için market kredisi de sunduk" dedi. Uslu, bu kredilerin üretimde az da olsa artis yaratmasini beklediklerini söyledi.
Yagli tohum primi artmaliTürkiye’nin ekolojik avantajlarina karsin yagli tohum açigi verdigini vurgulayan Uslu, ayçiçegi ekimini özendirecek politikalara gidilmesi, yagli tohum primlerinin yükseltilmesi gerektigini belirtti. Ayçiçegi üreticilerinin primi yeterli bulmadigini anlatan Uslu, "Üreticiler geçen yil 13 Ykr prim aldi. Bu rakamin 20 Ykr'nin üstüne tasinmasi gerek. Aksi halde çiftçi ayçiçeginden vazgeçecek ve daha az riskli olan hububat ekimine yönelecek. Üretimin gerilemesiyle birlikte, Türkiye'nin yagda disa bagimliligi katlanarak artacak” uyarisinda bulunuyor. Ayçiçegi gibi yagli tohumlarda fiyati ithal ürünlerin olusturduguna dikkat çeken Uslu, üreticinin kendini güvende hissetmesi ve ayçiçegi ekimine devam etmesi açisindan primin büyük önemi oldugunu vurgulayor. Türkiye’nin yag ihtiyacini karsilamak için yilda 1 milyar dolar harcadigini belirten Uslu, “Yilda 650 bin ton ayçiçegi üretiyoruz. Ürettigimiz kadar yagi ithal ediyoruz. Oysa ihtiyacimiz olani kendimiz rahatlikla üretebiliriz. Yapilmasi gereken üretimin önündeki engelleri kaldirmak" dedi. Ithal ayçiçegine sadece yüzde 20 gümrük vergisi alindigina dikkat çeken Uslu, bu durumun yerli üretimin artmasina engel oldugunu söyledi.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net