Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Bilimsel açıdan araştırılan Balkan Türkleri kültürü kongereyle tanıtıldı

Bilimsel açıdan araştırılan Balkan Türkleri kültürü kongereyle tanıtıldı

Cihan Haber Ajansı
Tarih: Aralık 8, 2007  
TÜRKİYE / SAMSUN

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hemşehrileri olan ve göçle Balkanlardan Samsun'a yerleşen mübadil Türkler'in kültürü bilimsel açıdan ele alınıp araştırıldı.
Samsun Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Derneği'nin öncülüğünde 28 akademisyenin gerçekleştirdiği araştırma, Samsun'da düzenlenen kongereyle tanıtıldı. Devlet Su İşleri (DSİ) 7. Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu'nda yapılan kongreye az sayıda mübadil ile bürokratlar katıldı.
Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi, Aşık Veysel'in 'Ağlayalım Atatürk'e isimli türküsünden esinlenerek hazırlanan slayt gösterisiyle başladı. Gösterinin ardından açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Hamdi Kurubaş, araştırmanın Samsun'daki Rumeli ailesinin kültürel varlıklarını araştırmak, korumak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla yapıldığını söyledi.
Toplumda insanlar arasında etnik ayrımcılık tohumları atmaya çalışan şer odaklarının planlarına alet olmayacaklarını vurgulayan Kurubaş, "Rumeli göçmenleri, 500 yıl boyunca canımız ve kanımız pahasına koruduğumuz, yurt edindiğimiz topraklarımızdan çok büyük acılar çekerek koparılmış insanların evlatlarıyız. Bir zamanlar aynı ülkenin vatandaşı olduğumuz Bulgar, Sırp ve Rum komşularımızın ihanetini yaşadık. Türk bayrağına, Türk askerine ve Türk topraklarına göz diken hainlerin çirkin emellerine karşı hiçbir hoşgörümüz olamaz" dedi.
Samsun Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Derneği Başkanı Kurubaş, büyük önder Atatürk'ün "Ne Mutlu Türk'üm Diyene' prensibi dışında hiç bir etnik vatandaşlık tanımını kabul etmediklerini ve etmeyeceklerini de sözlerine ekledi. Kongerenin Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nedim İpek, konuşmasında, Türkiye'de ilk defa bir sivil toplum örgütünün mübadil kültürünü ele alıp incelediğine dikkat çekti. Türk topraklarında yaşayan insanların Türk toplumunun bir parçası olduklarını anlamaları için Türk tarihini bilmeleri gerektiğinin altını çizen İpek, "Mübadele, büyük bir travmaydı. Bunu hatırlatmak bizim için görevdi. Bu araştırmada olaylara bilimsel açıdan yaklaştık. Gelecek nesillere aktarılması gereken önemli bir araştırmaya imza attık" şeklinde konuştu.
Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise Samsun'daki mübadele kimliğinin araştırılmasının ve kongreyle tanıtılmasının anlamlı olduğuna değindi. Türk kültürünün özelliklerinin ve zenginliklerinin araştırılmasında yarar olduğuna inandığını bildiren Güzeloğlu, "Bugün halen kültürel zenginlikler dim dik ayaktadır. Türk kimliği her yerde karşımıza çıkmaktadır. Bunların araştırılıp vurgulanması ve gençlere hatırlatılması lazım. Bu bilimsel araştırma ile Türk kültürünü gençler daha iyi anlayacaklar. Bu zorunluluktur. Bilimsel çalışma, beklediğimiz amaca hizmet edecektir" ifadelerini kullandı.
MHP Samsun Milletvekili Prof.Dr. Osman Çakır'ın da katıldığı kongre, "Memlekette bıraktığımız evler" konulu slayt gösterisi ile devam etti.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net