Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Tarihi Kentler Birligi "Tekirdag Bulusmasi"

27 Kasim 2007  

Yalçin BAYER
ybayer@hurriyet.com.tr

’Mimar Sinan’in aptal torunlari’


TARIHI Kentler Birligi’nin hafta sonu yapilan toplantisina giderken, son selin birakmis oldugu tahribati gördük...

Mimar Sinan’i (Silivri ve Küçükçekmece’de) yaptigi köprülerle hatirladik; bir yandan da karayollarimiza yapilan ancak ’rant’a kurban giden köprüleri...

Kent kimliklerimize böyle mi sahip çikacagiz?

Mimar Sinan, uzun köprüler yapmis...

Bizimkiler ise açiklik ve uzunluklar hesaba katilmadan dar menfezlerle sele bogulmus. Feyazan debileri hiç düsünülmemis. Bunun sonucunda da siddetli yagis sonucunda olusan seller, dere yataklarina sürüklenen agaç kütükleri ve çamurla yolunu bulamamis, bunun sonucunda da bütün tarla ve yazlik konutlari basmis. Tarlalarda yol bulamayan su nedeniyle ekili bugdaylar mahvolmus.

Özelikle Istanbul-Tekirdag yolunda menfezlerde görülen manzara karsisinda bir mühendis dostumuzun ifade ettigi gibi su söze hak verilmez mi?

"Sinan’in aptal torunlarini sel basmis!"

Altyapi ve yol mühendisligimiz, köprü-su mühendisligimiz, kent planciligimiz ve de yerel yönetimciligimiz... Ranta dayali bir anlayisa karsi doganin isyanina karsi tus olmuslar.

Yerlesim yerleri ve tarim alanlarinda ’köseyi’ dönmek isteyen yagmaci zihniyet, sele gömülmüs.

Mimar Sinan’in lanetine ugramislar sanki...

Mühendislik ayiplarinin sonucunda meydana gelen zarari gördügünüzde kahroluyorsunuz.

Tekirdag sahili boyunca yapilan köprülerde feyazan debileri hiç göze alinmaz mi?

Marmara’ya akan o dere yataklarini kimler imara açmis; bu yagmadan kimler nemalanmis, hiç düsünülmüyor mu?

Yetkisi olup sorumlulugu olmayan ’gaspçilar’dan kimse hesap sorulmaz mi?

Eski-yeni mühendislerin dosyalarini açarsaniz, orada o isimleri bulacaksiniz.

Hemen yargiya gitmelisiniz... Bilirkisi raporlarina dayali iddianame üzerinde hákim, felaketin oldugu yerde (dere agzi, köprü veya viyadük önünde) kararini hemen vermelidir.

Halk ’rantçi hirsizlarin’ kim oldugunu biliyor.

Karadeniz’de golf olmaz çim ilaci dogayi kirletir

BEN yurtdisinda yasiyorum. Golf en sevdigim hobim ve uzun zamandir da oynarim. Sadece bir hatirlatma yapmak isterim. Golf sahalarindaki tek problem su degil. Ondan da önemlisi, buradaki çimlerin yesil kalabilmesi için sürekli olarak ilaçlama yapilmasi gerekmektedir. Yani isin bir de kimyasal boyutu var ki çevre açisindan bence daha önemli. Hele bizdeki gibi bu isler vurdumduymazlik ile yapilirsa bu sahalari nereye yaparsaniz yapin mutlaka uzun vadede bir zarari olacaktir.

Kaya ÖZDEMIR

GOLF sahalari Karadeniz’de yapilmali yazisini gönderen Dr. Salih Zeki Barutçu’nun (Almanya) Karadeniz’i pek tanimadigini düsünüyorum. Karadeniz’de agaç olmazsa sel olur. Bu da çok büyük doga katliamina sebep olacagi gibi insan tahribati da yaratir.

Ömer ERBAS

’Tarihi miras’ta belediyeler yarisa girdiler

TARIHI Kentler Birligi, 2000 yilinda dönemin Içisleri Bakani Sadettin Tantan’in destegi ile 60 belediye tarafindan kurulmus. Belediyelerin kentlerindeki tarihi mirasi sahiplenmesinden sorumlu olmasini amaçlayan birligin kurulusunda ÇEKÜL ve Mimarlar Odasi da yer almis. Tantan bu konuya o kadar önem vermis ki, valilerin ’liyakat’ kosullari arasina, illerindeki kültürel mirasi restore etme kosulunu da eklemis. Türkiye’nin bütün kimlik degerlerinin yasatilmasi için genis bir isbirligi olusmus. Bugün 228 belediye üye birlige... Her yil dört seminer, iki kongre düzenleyerek çalismalar gözden geçiriliyor. Bu bulusmalara her seferinde 500’den fazla STK, bürokrat, teknisyen ve akademisyen katiliyor. Birligin baskanligini, Kayseri Belediye Baskani Mehmet Özhaseki yürütüyor; 6 belediye baskani Encümen’i olusturuyor. Prof. Metin Sözen’in baskanligindaki Danisma Kurulu’nda Prof. Haluk Abbasoglu, Oktay Ekinci, Prof. Cevat Geray, Prof. Rusen Keles, Mithat Kirayoglu, Fikret Toksöz gibi imar ve kentsel kültürde uzman kisiler bulunuyor.

Tarihi eserlerin korunma ve onarim çalismalarina ÇEKÜL, danismanlik hizmeti veriyor. Birlige üye belediyelerin baslattiklari 100’e yakin restorasyon projesi bulunuyor.

Özhaseki, "Eger kültürümüzü bilmezsek geçmisimizi de bilmeyiz" diyor. Prof. Sözen "Birligi üye olmanin belediyelerimiz için artik bir prestij konusu sayildigini" söylüyor. Avrupa Tarihi Kentler Birligi’nin 2 numarali kurucusu olan birlik, üye belediyelerin aidatlari ile kaynak sagliyor. Birligin hafta sonundaki ’Tekirdag Bulusmasi’nda, dünya kentleri ile kültürel isbirligi konusu ele alindi. Bulusmaya ev sahibi yapan Tekirdag Belediye Baskani Ahmet Aydin, Yunanistan ve Türkiye’deki Trakya kültürünü barindiran belediyeler arasindaki isbirligi örneklerini anlatti. Tekirdag’da onarim bekleyen 200’den fazla sivil mimari örnegi bulunuyor. Bunlarin yok olmamasi için olusturulacak yöntemleri Aydin açikladi. Kastamonu’da 60 konagin onarildigi düsünülürse, Tekirdag’da bu konuda genis bir çalismanin yapilmasi gerekiyor. Kastamonu’da geçmiste 60 konak onarilarak ayaga kaldirilmis ve valilik birlik tarafindan ödüle layik görülmüstü. Tekirdag’da, tarihi eserleri onarma ve koruma çalismalarinda Selçuk Dulkadiroglu (Dulkadirli-Kirsehir), Mehmet Osmanbasoglu (Agirnasli-Kayseri) ile Midyat Belediye Baskani Seyhmuz Nasiroglu’nun çalismalari övgüyle anlatildi.

Birlik üyeleri Marmara Eregli’yi ziyaretlerinde, bir tarafta imar yagmasina üzülürlerken, bir taraftan da ’Perinthos’ antik kentinde bulunan mozaikleri de merakla izlediler. Zeugma’dan sonra büyük yanki yaratacagini söyleyebiliriz.

TÜRKIYE Çevre Platformu’nun (TÜRÇEP) madenlere, ormana, suya, çevreye, dogaya, yasam hakkina sahip çikmak için 23 Kasim’da Türkiye genelinde 7 noktadan (Artvin, Akçakoca, Çanakkale, Edirne, Samandag, Tasucu, Konya) baslattiklari yürüyüs bugün Ankara’da son buluyor. TÜRÇEP bilesenleri, Çevre ve Orman Bakanligi’nda yapilacak bir toplantiyla talepleri ve yasa önerilerini içeren dosyayi ilgili bakanliklara sunacak.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net