Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Bosna Uluslararasi Üniversitesi nedir

Bosna Uluslararasi Üniversitesi nedir
Yalçin Bayer
20 Kasim 2007 Hürriyet

’BOSNA’ya akin akin’ (7.11.2007) yazisinda Bosna Üniversitesi’nin yeni ders yilina baslamasi dolayisiyla bu üniversitenin çevresindeki bazi isimlere deginmistik. Bu arada bu üniversite için müftülükler kanaliyla para toplandigini da gündeme getirmistik. Bosna kentindeki ’Uluslararasi Saraybosna Üniversitesi (IUS)’ Rektörü Prof. T. Erkan Türe’den bir açiklama aldik, "Bosna’yi gündeme getirdiginiz için sevindim" diyor ancak bazi yanlis seyler yapiliyormus izlenimi edindigi için de üzüldügünü söylüyor. 2004’te Ingilizce hazirlik okulu olarak egitim ögretime baslayan üniversitenin 2005 Ekim’inde rektörlügüne getirilen Prof. Türe, YÖK tarafindan da tanindiklarini söylüyor.

Prof. Türe söyle diyor:

"Avrupa’da hiçbir üniversitede basörtüsü yasagi yoktur. Ilk ve ortaögretimde bazi ülkelerde kisitlamalar vardir, ancak yüksekögretime yetiskinler gittigi için orada bir yasak söz konusu olmamistir. AB ülkelerinin (YÖK tarafindan taninan) üniversitelerinde okuyan Türk ögrenciler (giyim tarzlarina bakilmaksizin) diploma denkligi için basvurabilirler. Bosna henüz AB’ye aday bile olmadigi için YÖK’ün buradaki üniversiteleri tanimasi, kapsamli çalismalar ve yazismalar sonucunda olmaktadir. IUS için de böyle yapilmistir. Yani YÖK tarafindan Bosna’ya özel bir uygulama yapilmamistir."

CAMI, SAPELVE HAVRA

Üniversitenin 72 dönümlük bir arazide 50 milyon Euro’luk bir kampus olarak tasarlandigini, üç asamali insaatin 1. bölümünün sürdügünü belirten Türe söyle devam ediyor:

"Kampusumuzda bir Ortodoks, bir Katolik sapeli, bir havra ve bir küçük cami olmasi planlandi. Burada ibadethaneler ve din egitimi ilgili cemaatlerin elinde. 300 bin Euro tahmini bedeli olan kampus camisi Türkiye Diyanet Vakfi tarafindan yapilacak, toplanan para bu amaçla toplanmis olmali. Nasil yillar önce ODTÜ’deki camiyi Diyanet Vakfi yaptirmissa simdi de IUS camisini onlar yaptiracak. Bu çok dogal ve güzel bir yardim olarak algilanmali. Üniversitemiz Saraybosna Egitimi Gelistirme Vakfi tarafindan kuruldu, kampus da onlar tarafindan yapiliyor. Uluslararasi kuruluslardan ve çesitli Avrupa hükümetleri fonlarindan da üniversitemizin degisik birimlerine destek almaya çalisiyoruz.

Türkiye’de camilerde para toplayarak kampus yapilmasi söz konusu degil. Herkesin içi rahat olabilir, yanlis seyler yapmiyoruz, yapmayacagiz, ülkemizi ve insanimizi en iyi sekilde temsil etmeye önem veriyoruz. Çogu kapali toplumlardan gelen bu gençler, bu çokkültürlü ortamda anlamayi, hosgörmeyi ve birlikte yasamayi ögreniyorlar."


 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net