Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Yunan düsman mi?!

20 Kasim 2007 Milliyet

[YAZARLAR] - Taha AKYOL   - Yunan düsman mi?!

Peki, Yunanistan'la aramizda siyasi bir gerilim çikarsa! Iyi ama dogalgazin vanasi bizde! Yunanistan, Türkiye'yi vanalari kapatmaya zorlayacak kadar bir gerilimi tirmandirmayi göze alabilir mi?!
Ayni sekilde Türkiye, siyasi bir sorundan dolayi vanalari kapatmayi göze alabilir mi?! Öyle bir durumda Türkiye siyasi ve iktisadi taahhütlerine güvenilmeyen bir ülke haline gelir!
Turizm, sermaye hareketleri ve simdi de dogalgaz... Bu iliskiler büyüdükçe, Türkiye ve Yunanistan öyle bir noktaya geliyor ki, ortak çikarlari, çatisan çikarlarindan daha büyük!
Ege'de ve Kibris'ta anlasamiyoruz... Ama siyasi ve ekonomik iliskilerimiz gelisiyor. Duygularda dostluk hissi de kendini gösteriyor artik.
Iste küresellesme bu: Ülkeler arasi ekonomik iliskiler o kadar gelisiyor ki, ülkeler birbirinden kopamiyor!
"Ulusalci"lar ne der bilmem! Ama Atatürk, Balkanlar'da sinirlarin kalkacagi günlerin gelebilecegini söylemisti! Hatta Ikinci Balkan Konferansi'nda yaptigi konusmada, Balkan halklariyla Türklerin uzak cetlerinin ayni irktan geldigini bile söylemisti! Tabii o zamanki Günes Dil teorisi gibi coskulu ama içi bos kurgularin etkisiyle...
Fakat irk birligi veya farki önemli degildir. Önemli olan, Türkiye'de ulus devleti kuran liderin uluslararasi iliskilere bu kadar açik olmasidir.

Disa açilmak
Tarihte de ülkelerin refahi ticaret yollarina bagliydi. Osmanli ekonomisi de Ceneviz ve Venedik ekonomileri de Akdeniz ticaretine dayaniyordu. Osmanli'da bu sebeple genis bir kredi ve para vakiflari agi olusmus, Seyhülislam Ebussuud Efendi sinirli bir faizi mesru sayan fetvalar vermisti!
Dünya ticareti okyanuslara kayinca hem 'muhtesem' Osmanli hem Rönesans'in besigi Italya geriledi... Okyanus ticareti yapan Bati Avrupa ülkeleri öne geçti, sanayi devrimi böyle olustu.
Çagimizda Türkiye'nin büyük geleceginin insasinda "piyasa ekonomisi", "disa açik büyüme" ve "enerji koridoru" siyasetleri büyük rol oynayacaktir.
Dünyayla yüz milyarlarca dolarlik ticaret, turizm, yatirim, sermaye ve enerji aglari...
Bunun hukuk tarafi, hukuk sistemimizi uluslararasi standartlara uyarlamayi gerektiriyor.
Rejim tarafi olgunlasmis bir demokrasiyi gerektiriyor.
En önemlisi, kafa tarafidir; dünyaya açik bir kafa gerektiriyor.

t.akyol@milliyet.com.tr

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net