Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Balkanlar'dan Notlar: Türklük Zorda

’Türklük zorda’
Yalçin Bayer Hürriyet 18 Kasim 2007

MAKEDONYA’daki ’Türk Milli Birlik Hareketi’ (TMBH) Genel Baskan Erdogan Saraç, Balkanlar’daki Türk kültürünün yasatilmasi için siyaseten çaba gösterenlerden biri... Bulgaristan ve Kosova’daki Türk parti liderleriyle yakin temas halinde oldugunu, AB çerçevesinde demokratik haklari korumanin yaninda Türkçe egitimin öne çikartilmasi gerektigini söylüyor, "Yoksa biz de asimile oluruz, Türklük yerine Müslümanlik semsiyesi altinda kaliriz" diyor.

Makedonya’da ilk Türk partisini 1991’de kurmus, daha sonra çekilmis. Dört yil aradan sonra Türkler arasinda birlikteligi ve bütünlügü saglamak amaciyla genç bir kadro ile bu kez TMBH’yi kurmus. Türklerin, Makedonya’da iki partisi daha var. 120 kisilik parlamentoda ’Türk Demokrat Parti’den Kenan Hasibi ile Hadi Neziri bulunuyor. ’Türk Hareket Partisi’nden Adnan Kahil de hükümette Devlet Bakani olarak görev yapiyor.

Erdogan "Makedonya’yi; Makedonlar, Arnavutlar ve bizler kurtardik, devleti de birlikte kurduk" diyor. "Ama" diyerek PKK’ya da dokunduruyor:

"Biz ayaklanmadik, toprak talebinde bulunmadik, askere kursun sikmadik."

Devam ediyor:

"Biz bu ülkenin asli/kurucu sahibiyiz ama Türkiye’deki Kürtler gibi cumhurbaskani, basbakan olamiyoruz. Arnavut milliyetçileri gibi Islam çatisi altinda degil; Türk olarak siyaset yapmak istiyoruz. Zaten biz de, Türkiye, Hirvatistan ve Makedonya ile aday ülkeler arasindayiz. AB’ye girdigimizde bütün bu haklarimizi alacagiz."

Saraç, bazi çevrelerin Türklügü ’sattiklarini’ iddia ederek "Türklügün, dili, kültürü ve okulu zorda. Bu konuda Makedonlardan açik da olmasa engellerle karsilasiyoruz. Bu nedenle, Türkiye’nin bizlerle daha yakin olmasini bekliyoruz."

Balkanlar’dan notlar

Balkanlar’daki Türkler, Türk TV’lerindeki dizileri kaçirmiyor. Kadinlar en çok Sibel Can, Seda Sayan, Beyaz ve Okan Bayülken’e bayiliyorlar. Manastir ve Ohri’de çekimi süren ’Elveda Rumeli’yle ailelerinden duyduklari geçmislerini bir kez daha yasiyorlar. Ancak yöreye dönük bazi ’Balkan sivelerini’ abartili buluyorlar.

Prizren’de Diyanet’in restore ettirdigi Sultan Murat Türbesi’nin ’türbedari’ Saniye Türbedar, "Bizim kökümüz ta Horasan’a dayaniyor" diyor.

Türk gazeteci/radyocu ve kosovahaber.com’un sahibi Raif Kirkul, Kosova’yi söyle özetliyor:

"ABD ve bati, Kosova’daki iktidar ve muhalefet partilerini bir güzel ’ilimlastirdi’ ve bir araya getirdi. Aydin veya sosyal demokrat tarifine uygun, daha dogrusu ideolojik ve radikal sayilabilecek anlamda bir parti kalmadi. Hepsi klasik anlamda ’ulusalci’ gözüküyor ve ’bagimsizlik’ istiyorlar.

ABD, Üsküp’ün disinda ilk etapta 100 milyon dolara ihale edilen büyük bir elçilik binasi insa ediyor; Kosova’nin Gilan kenti yakinlarinda, Incirlik’ten büyük oldugu söylenen büyük bir de üs...

Kosova’nin, Prizren yolunda Suvareka kentinde Afyonlu isadami Yusuf Özer özellestirmeden aldigi ’Newbalkan’ fabrikasinda ’v’ kayis ve konveyör bant imal ediyor. 400 isçinin çalistigi fabrikada; 10 milyon dolarlik bir üretim kapasitesine ulasilmis.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net