Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

'Her sey biter Edirne bitmez'



6 Kasim 2007  
Yalçin BAYER  ybayer@hurriyet.com.tr

'Her sey biter Edirne bitmez'

EDIRNE Karagaç'taki Lozan Müzesi'nden dönerken Karaagaç'taki otobüs duragini gösterdi bizim Lütfü Karakas... Hükümetten ve partiden ayrildik, birkaç gün sonra Inönü, küçük Volkswagen'i ile tek basina Edirne'ye gelmis...


"Bir baktim Inönü, trafik isiklarinda duruyor. Çok sasirdim; hemen yanina sokuldum. Yaninda Trakya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Baskani ve ayni zamanda kurulusunda Inönü'nün öncülük ettigi üniversitenin Uluslararasi Fizik Uygulamalari ve Matematik Arastirmalari Merkezi Müdürü Prof. Askeri Baran vardi. 'Beni birak' dercesine eliyle isaret ederek yola devam etti. Takip ettim, II. Bayezid Külliyesi'nin Saglik Müzesi'ne gittiler. Ben 'siyasi' sorular sormaya baslayinca 'Sayin Karakas, beni haber yapmayiniz, biz buraya bilimsel bir çalisma için geldik' dedi. Prof. Baran'la o zaman yeni düzenlenmekte olan müzeyi gezdiler. Inönü, külliyenin Misir'dan getirilmis mermer sütunlarini uzun uzun inceledi. Meger, Prof. Baran ile bir formül üzerine üç saat çalismislar. Daha sonra tek basina Istanbul'a yola koyuldu."

Eskortsuz ve korumasiz halde tek basina Edirne'den geri dönüyor.

Iste bu özelliklerinden ötürü önceki günkü cenaze törenine binlerce kisi katilmisti Inönü'nün..

Inönü'nün gezdigi Saglik Müzesi, Türkiye'nin en ilgi çeken müzelerinden biri sayiliyor. Osmanli tarihi içinde II. Bayezid Külliyesi'nin öneminin yani sira Darüssifa'nin da tip tarihinde önemli bir yeri bulunuyor. Trakya Üniversitesi'ne verilmesinden sonra Saglik Müzesi'ne dönüstürülen yer de burada zaten. Balkan savaslarina kadar 'hastalara deva, dertlere sifa, divanelerin ruhuna gida ve defi seva' olmak üzere 10 hanende ve sazende, müzikle tedaviye katilirmis. Hastalar ve deliler bu müzikten hoslanir ve rahat ederlermis...

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Enver Duran'dan, 'Saglik Müzesi'nin restore edip ziyarete açilmasindan sonra yurtdisinda önemli ödüller almaya basladigini ögrendik. 48 ülkeden 60 aday müze arasinda Avrupa Konseyi tarafindan Avrupa Müze ödülünden baska son olarak Avrupa Kültürel Miras Birligi'nin Köln'de düzenledigi 12 ülkeden 17 müzenin sunumunda birinciligi almis Saglik Müzesi... Rektör Duran, Edirne Rotary Kulübü'nün toplantisinda, kulübün 2420 Bölge Guvernörü Tahsin Tugrul ve Edirne Baskani Oktay Alemdar'a, müzenin özgün ortami içinde yeniden canlandirilmasi için yaptiklari katkilardan dolayi tesekkür etti.

Bulgaristan ve Yunanistan'dan gelen Rotary üyelerinin de bulundugu yemekte Denizcilik Bankasi'nin 'Deniz Kültür AS'nin danismanligini yürüten Perihan Yücel ve bize 'meslek hizmet ödülleri' verildi... Perihan Yücel, Edirne Valisi olan esi Fahri Yücel'i üç yil önce kaybettiginden beri Edirne'ye gelmiyordu. Esi Edirne'nin tarihi kentsel dokusunun restorasyonu ve kaybolmaya yüz tutan el sanatlarinin yeniden canlandirilmasi için birçok proje üretmis sevilen bir valiydi. Perihan Yücel, "Biz Edirne ásigiydik; ben en kiymetlimi burada biraktim" dedi, çesitli projelere katki vermeye devam edecegini söyledi.

Bu arada Fahri Yücel, yikilmaya yüz tutan 'Ekmekçizade Ahmet Pasa Kervansarayi'nin 'Balkan Ticaret Merkezi'ne dönüstürülmesi için AB fonlarindan 2.5 milyon Euro temin etmisti.

Bu merkez 15 Kasim'da Cumhurbaskani Gül tarafindan açilacak.

Bu arada haber verelim, AB'nin 'sinir ötesi isbirligi' programi çerçevesinde isadamlari, birçok yatirim projesine hazirliyor Edirne'yi...

Edirne'de Lozan Müzesi, Balkan Müzesi ve Saglik Müzesi... Selimiye'den sonra en önemli inanç, tarih ve kültür turlarinda önemli bir yer tutan Edirne, ekonomik yönden de önümüzdeki yillarda patlamaya hazir bir sinir kenti haline geliyor.

Ord. Prof. Süheyl Ünver söyle dermis:

"Her sey biter; Edirne bitmez..."

(Trakya bu kadarla bitmez. Tarim, sanayi ve kentlesme plansizligi yüzünden Trakya bölgesinde akarsulari ve yeralti kaynaklari Istanbul'un 'imar ranti'na kurban ediliyor. Bekleyiniz.)




 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net