Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Tarihçiden Uyari

Tarihçiden uyari

2 Kasim 2007, Taha Akyol, Milliyet Gazetesi

Degerli hocam Prof. Halil Inalcik telefon etti, "Sabahlara kadar uyuyamiyorum" diyerek, etnik milliyetçilige iliskin endiselerini anlatti. Kamuoyuna iletmem için bir metin kaleme aldigini söyledi. Bugün sütunumu muhterem hocam Halil Inalcik'a birakiyorum:

TÜRKIYE'YE karsi 19. yüzyil Bati parçalama politikasi aynen devam etmektedir. 19. yüzyilda Osmanli devletini parçalama süreci söyle islemekte idi:

Yunan, Sirp, Bulgarlar kendi milli devletleri için içeride ve disarida ihtilal faaliyetlerinde Bati devletlerinden himaye, tesvik ve fiili müdahale saglarlardi. Rumeli'de halk kiskirtilir, komiteci baskinlariyla ayaklanmaya sürüklenirdi. Türk halki kendini savunma zorunda kalir, devlet müdahale eder, kanli kirginlar olurdu. Bu tam da Bati'nin istedigi bir seydi:
Hiristiyan milletler soykirimina ugruyor, dünya barisi tehlikeye giriyor, milletleri ezen Osmanli rejimi çagdisidir, gibi iddialarla davayi Büyük Devletler toplanip kendi ellerine alirlar. Çaresiz Osmanli hükümeti seyirci kalmak durumuna düser ve Bati nasil planlamissa ona karar verilir. Balkan milletlerine özerklik veya dogrudan bagimsizlik saglanir.
Bati, bugün ayni taktigi Türkiye'ye karsi uygulama yolundadir.
Bati'nin, büyük haksizligi, Osmanli'ya uygulanan politikanin, bugün modern Türkiye Cumhuriyeti'ne uygulanmaya kalkisilmasindadir. Bugün, NATO savunma sisteminin önemli bir parçasiyiz. Her vadide AB standartlarina yetismeye çalisiyoruz. Ama Bati'nin kisa görüslü parçala-hükmet politikasi, günümüzde de isler görünmektedir. ABD, Ortadogu'da simdi kendi planini uygulama yolundadir, kolay kolay bu plandan vazgeçmez. Ortadogu için kendi planlarinda Türkiye'yi engel gören ABD, NATO üyesini kaybederse, 19. yüzyildaki gibi gittikçe güçlenen bir Rusya karsisinda en önemli stratejik ortagini kaybetmis olur. ABD'ye bunu anlatmali.
* * *
Bati, Barzani için Türkiye'yi feda edemez. ABD, Irak'in egemenligi örtüsü altinda Kürt kartini oynuyor. Bu Kürdistan plani I. Dünya Savasi'ndan beri tezgâhtadir. Bugün Irak devletinin basina bir Kürt, Disisleri'ne bir Kürt koymustur. Kuzey Irak simdiden ABD himayesindedir ve onun planlarina hizmet etmektedir.
* * *
Bugün Türkiye için büyük tehlike sudur: Kürt liderler davayi Birlesmis Milletler'e götürmeye çalisiyor. Barzani simdiden BM ile temastadir.
PKK, iste bu planin uygulanmasina hizmet etmekte: PKK'nin asil hedefi sinirda kalmayip Türkiye içinde kanli bir çatisma çikarmaktir. Türkiye'de bir etnik çatisma çikmasi ve Bati kontrolünde Birlesmis Milletler'in, dünya barisi için bunu bir tehdit sayarak müdahalesi gerçek amaçlaridir. Böylece dava tamamiyla elimizden alinip ABD ve AB'nin istekleri dogrultusunda bir seyir alir, dava tamamiyla Türkiye'nin kontrolünden çikar.
Bugün Rusya dahil büyük devletler, Türkiye üzerinde sözde dünya barisi adina baski yapmakta, fakat Türkiye'nin sorunu çözmesi için gerçekten yardimda bulunmamaktadirlar.
Bir tarihçi sifatiyla benim gözlemim, Bati, Türkiye'ye karsi, 19. yüzyilda Osmanli'ya uyguladigi politikayi sürdürmektedir. Cumhuriyet Türkiye'sinin Osmanli olmadigini anlatmak bizim ödevimizdir.

t.akyol@milliyet.com.tr

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net