Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

14. Balkanfila Pul Sergisi (BALKANFILA XIV 2007) 28 Ekim – 3 Kasim 2007 tarihleri arasinda Istanbul Beylikdüzü’nde, TÜYAP Sergi ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecektir.


BALKANFILA XIV 2007

FEPA Dergisinin Haziran 2007 sayisinda yer alan "TÜRKIYE" basligi altindaki (birinci) makale


14. Balkanfila Pul Sergisi (BALKANFILA XIV 2007) 28 Ekim – 3 Kasim 2007 tarihleri arasinda Istanbul Beylikdüzü’nde, TÜYAP Sergi ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecektir.

Balkanfila pul sergilerinin birincisi 1965 yilinda Bulgaristan’in Varna sehrinde ve sonuncusu 1991 yilinda Romanya’nin Bacau sehrinde düzenlenmisti. Balkanfila sergilerini bu yildan sonra ekonomik ve politik nedenlerden dolayi tekrar organize etmek mümkün olmamisti.

Bir dönemin geleneksel pul sergisinin (Balkanfila’nin) Türkiye Filateli Dernekleri Federasyonu’nun, TFDF, çabalari ile canlandirilmasi, hepimiz için bir onurdur.

Balkanfila XIV 2007’nin kökleri, Çek Cumhuriyeti’nin Brno sehrinde düzenlenen 2005 FEBA Sergisi’ne kadar gitmektedir. O zaman Türk Delegasyonu’unda yer alan TFDF Baskanimiz Mahmut Emirmahmutoglu, Balkan Ülkeleri federasyon temsilcileri ve delegelerini bir araya getirerek düzenledigi toplantida, Balkanfila Pul Sergisi’nin yasatilmasina yönelik düsüncelerini paylasti ve onun canlandirilmasi için neler yapilmasi gerektigini anlatti. Önerisi olumlu tepkiler aldi. Ayrica ilk serginin Türkiye’de yapilabilecegini ima etti.

Mahmut Emirmahmutoglu ve TFDF Yönetim Kurulu üyeleri, Haziran 2006’da Ulastirma Bakani Binali Yildirim ve PTT Genel Müdürü Osman Tural’in katildigi bir toplanti düzenlendi. Bu yasamsal önemi olan toplantida, Balkanfila Pul Sergisi’nin Istanbul’da yapilmasina iliskin kararlar alindi. Balkanfila XIV 2007’nin protokolü Aralik 2006’da PTT ve TFDF tarafindan imzalandi. Bu çalismalar sirasinda, Bulgar Filateli Federasyonu’nun ev sahipliginde, Balkan Ülkeleri Filateli Federasyonu Temsicileri Sofya’da bir toplanti düzenlediler. Bu toplantida imzalanan bir protokol ile Mahmut Emirmahmutoglu Balkan Çalisma Grubu’nun (BÇG) ilk baskani sifatiyla baskan seçildi ve BÇG Baskani'nin Balkanfila Pul Sergisi’ni organize edecek Balkan ülkesinin Filateli Federasyonu Baskani’nin olmasi prensibi kabul edildi. Böylece bundan sonra BÇB Baskanligi, Balkanfila XIV 2007’den sonraki Balkanfila sergisini organize edecek ülkeye geçecektir.

Protokolün imzasini takiben, sergi çalismalari hizlandi ; Balkan ülkeleri (resmen) sergiye davet edildi ve milli komisyon üyeleri seçildi. Bülten ve (sergi) basvuru formlari Nisan ayinin basinda delegelere postalandi. Katilimci formlarinin 31 Mayis 2007 tarihini geçmeyecek sekilde Organizasyon Komitesi’ne gönderilmesi talep edildi. Ayni süreçte Balkan Ülkelerine jüri üyesi adaylarini göndermeleri için davet yapildi.

Balkanfila XIV 2007 tüm yarisma siniflarini içermektedir ve Balkanlarla ilgili yabanci koleksiyonlar da sergiye davet edilmislerdir.

Koleksiyonlarin kabulü ve jüri üyelerinin atanmasi Haziran sonunda gerçeklesecektir. Yunanistan’dan Anthony Virvilis FEBA tarafindan Balkanfila XIV 2007 Sergi Koordinatörlügü’ne atandi ve biz böylece yavas yavas serginin basarisi için çalismaya koyulduk. (Sergi Koordinatörü’ne) sergi konusundaki gelismelerle ilgili bilgiler e-posta ve telefon yoluyla aktarildi. Haziran’da kendisini Türkiye’ye bekliyoruz.

Sergi merkezi olarak TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi seçildi. Serginin Milli Kitap Fuari ile ayni merkezde eszamanli olarak düzenlenecek olmasi oldukça dikkat çekecektir ve daha fazla ziyaretçinin gelmesi saglanacaktir. Sergi merkezi Taksim’den 35 kilometre mesafededir ve merkeze düzenli olarak servis olacaktir. Taksim çevresinde konaklayacak olan komisyon ve jüri üyeleri için de sergi merkezine servis olacaktir. Otel seçimi çalismasi son asamasindadir ve karara olustuktan sonra ilan edilecektir. Bizi Balkanfila XIV 2007 için destekleyen ve cesaretlendiren FEBA Baskani Sn. Pedro Vaz Pereira’ya tesekkür etmek isteriz.

Tüm filatelistler ve pulseverlerle Balkanfila XIV 2007’de, Avrupa’nin kültür baskentinde bulusmak için heyecanla bekliyoruz.




FEPA Dergisinin Haziran 2007 sayisinda yer alan "GÜNEY DOGU AVRUPA’DA YENI BÖLGESEL ÇALISMA GRUBU" baslikli ikinci makale


Güney Dogu Avrupa bölgesinde Balkanfila filateli sergileri 20 yildan daha uzun süre ara vermeden devam etti. Bu süreklilik, Balkan adini verdigimiz bu bölgede yer alan ülkelerdeki geçtigimiz son 10 yil içinde sosyo-ekonomik degisiklikler nedeniyle duraksadi. Bu bölgedeki pul koleksiyonerlerini bir araya getirmek ve filatelik faaliyetleri yeniden tetiklemek için Bulgaristan Filatelistler Birligi Baskani Spas Pantchev harekete geçerek, 8 Aralik 2006’da bölgenin tüm milli federasyon baskanlarini Bulgaristan’in baskenti Sofya’da Baskanlar Toplantisi’nda bir araya getirdi. Bu bulusmada su ülkeler temsil edildi :

Bulgaristan – Spas Panchev,

Yunanistan – Michalis Tsironis,

Makedonya – Klime Popovski,,

Romanya – Leonard Pascanu,

Slovenya – Igpr Pirc,

Sirbistan – Djordje Radieeviç,

Türkiye – Mahmut Emirmahmutoglu,

Montenegro – Captain Tomo Katuriç

Toplantiya ayrica Bulgaristan’dan Boncho Bonev, Sirbistan’dan Jovan Veliekoviç ve Romanya’dan Alexandru Dan Bartoc da katildilar. Toplantiya misafir sifatiyla katilmasi beklenen FIB Baskani Jos Wolf ve FEBA Baskani Vaz Pereira, Sofya Havalimani’ndaki sis nedeniyle tekrar geldikleri havalimanlarina geri dönmek zorunda kaldilar.

Toplanti gündemi söyleydi :
1.Balkanfila sergilerinin yeniden hayata geçirilmesi önerisi,
2.Balkanfila sergilerinin organizasyonunun temel yönetmeligi, ve
3.Balkanfila 2007’nin organize edilmesine iliskin öneri

Burada her seyden önce en önemli sey, filatelik sergilerin saglam bir zemine oturmasinin herkes tarafindan paylasilmasiydi. Balkan ülkelerinin filatelik organizasyonlarinin temsilcileri, Balkanfila’nin bölgenin gelecekte de geleneksel deger kazanmis bir filatelik faaliyeti olmasi gerektigi fikrini desteklediler ve kendi ülkelerinin posta idarelerini, kültür ve egitim kurumlarini isbirligi yapilan organizasyonlar olarak davet etmeyi önerdiler. Ayrica, filatelinin üstlendigi rolün genç kusaklarin egitilmesinde önemli bir faktör oldugu önemle öne çikarilirken, karsilikli bilgi ve anlayisi tesvik edecegi konusu vurgulandi.

Toplantida “Balkanfila” sergilerin ana prensipleri tartisildi. Sergiye ev sahipligi yapan ülkeye daha genis olanaklar taniyarak kendine ait karakteristik özelliklerinin tanitimini yapmasi hedeflendi. Bu hedef bir taraftan toplumun kendi ülkesinde en iyi sekilde etkilesimi saglanacak, diger taraftan rekabete dayali bir filatelin gelismesine zemin yaratacakti.

Katilimcilar, Balkanfila sergilerinin FEPA’nin desteginde organize edilmesi hususunda hemfikir oldular. Alpler-Adriya Filateli Çalisma Grubu temsilcisi de olan Slovenya’dan Igor Pirc’in, tüm katilimci bölge ülkelerinin “Balkan Çalisma Grubu” adi altinda bütünlesmeleri önerisi oybirligi ile kabul edildi. Bir sonraki Balkanfila sergisi organizasyonunu yapacak olan ülkenin filateli birligi baskaninin, çalisma grubunun da baskani olmasi kabul edildi.

28 Ekim – 3 Kasim tarihleri arasinda Istanbul’da düzenlenecek olan yenilenmis Balkanfila’ya ev sahipligi yapacak Türkiye Filateli dernekleri Federasyonu’nun önerisi ile Mahmut Emirmahmutoglu Çalisma Grubu’nun ilk baskani oldu.

Toplantiya katilanlar genelgeyi (Bulgaristan) Enformasyon, Teknoloji ve Iletisim’den sorumlu Devlet Bakani Dr. Plamen Vatchkov’un huzurunda imzaladilar. Bakan, imzalanan genelgenin bir kopyasini ilgili ülkelerdeki meslektaslarina gönderecegini söyledi. Genelgenin temel unsurlari yukaridaki metinde yer almaktadir.

Katilimci ülkeleri temsilcileri ertesi gün düzenlenen Bulgar Filatelisleri Birligi Kongresi’ne katilma olanagi buldular ve tekrar baskanliga seçilen Mr. Spas Panchev’i ve diger delegeleri kutladilar.

Ev sahiplerinin misafirperverligi olaganüstüydü. Misafirler eski Serdica’nin ortaçaga ait bir çok tarihi yerlerini ziyaret etme ve modern Sofya’yi gezme olanagini buldular.

Bulgar Milli devleti’nde üç büyük alan bulunmaktaydi. Günümüzde hala geçerli olan sonuncu Türkler’in yenilgisinden sonra,1879’da Çar Osvoboditel (Kurtarici Imparator) tarafindan kurulan modern Bulgar Devleti’dir. Misafirler, Bojana’nin banliyösünde bulunan beyaz mermerli sarayin ziyareti sirasinda gördükleri mükemmel sergilerden etkilendiler. Tabii milli mutfagi temsil eden yerleri de unutmamak gerekir !


Igor Pirc

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net