Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Lokomotiv Plovdiv’i alan Türk Bulgar milliyetçileri çildirtti

Lokomotiv Plovdiv’i alan Türk Bulgar milliyetçileri çildirtti 14 Ekim 2007 Hürriyet Gazetesi

Sermin TERZI

Lokomotiv Plovdiv, Bulgaristan 1. Ligi’ndeki önemli futbol takimlarindan biri. Filibe’nin bu takimini Türkiye gündemine sokan ise isadami Levent Nazifoglu’nun kulübü satin almaya çalisirken basina gelenler. Nazifoglu, Galatasaray’in eski kalecilerinden ve iki yildir Bulgaristan’da turizm ve insaat alaninda faaliyet gösteren bir sirketin de sahibi. Serde eski futbolculuk olup bunu bir de isadamligi ile birlestirince Lokomotiv Plovdiv takimini satin almak istemis.

Iki ay önce resmen satin aldigi kulübün taraftarlari ve rakip kulüpler "Bu takim Bulgaristan’in degeridir, bir Türk burayi satin alamaz" diye ayaklanmis. Nazifoglu tüm baskilara ragmen bu takimi almaktan vazgeçmedi. Lokomotiv taraftarlarina kendini simdilik sevdirdi ama ezeli rakip Botev, Lokomotiv’in taraftarlarini kizdirmak için önceki haftaki derbi maçta isi sahaya fes atmaya kadar götürdü.

Plovdiv, aslinda bildigimiz Filibe’nin Bulgarca’daki adi. Lokomotiv Plovdiv, Bulgaristan’in en büyük iki takimi Levski Sofya ve CSKA Sofya’dan sonra gelen üçüncü büyük takim. Nazifoglu’nun söyledigine göre, Türkiye’de Istanbul takimlarina kafa tutan Trabzonspor’a tekabül ediyor.

Levent Nazifoglu iki yildir Bulgaristan’da yasiyor. Bir futbol kulübü satin alip, Bulgar milliyetçilerinin tepkisini çekmesinin hikayesi, 1999’da Galatasaray ve Lokomotiv’in veteran futbolcularinin her yil maç yapmaya karar vermisiyle baslamis. Kurulan dostluklar, Levent Nazifoglu’nun Bulgaristan’a her gidisinde takimi iyice tanimasi ve nihayet iki yil önce Bulgaristan’a yerlesmesiyle tohumlar iyice atilmis. Iki ay önce kulübe talip olmasiyla baslayan olaylar sinsilesinin de miladi olmus.

Aralarinda Lokomotiv Plovdiv’in taraftarlarinin da bulundugu Bulgar milliyetçileri, Lokomotiv’in Bulgaristan’in bir degeri oldugunu öne sürüp bir Türk’e satilmasina çok tepki göstermis. Levent Nazifoglu, taraftarlari ikna edebilmek için, belki 100 kere toplanti yaptigini söylüyor: "Bu toplantilari yapmadan da kulübü satin alabilirdim ama o kaosu göze almak istemedim ve empati yapmaya çalistim. Türkiye’deki bir takimi bir yabanci satin alsa ben nasil hissederdim diye düsündüm. Taraftarin ve futbolla ilgili kurulan sivil toplum kuruluslarinin gönlünü almak gerekiyordu."

TAKIMI GALATASARAY’IN ELE GEÇIRDIGINI SANDILAR

Nazifoglu eski bir Galatasarayli futbolcu oldugundan, Lokomotiv taraftarlari aslinda Galatasaray’in takimi ele geçirmeye çalistigini düsünmüsler. Tepkilere ragmen, Nazifoglu’nun kulübü satin alirken ortaklik teklifinde bulundugu Etap Grup Adres’in sahibi Zeki Bayram da geri adim atmamis. "Zeki Bey, 18 yildir Bulgaristan’da turizm ve tasimacilik alaninda faaliyet gösteriyor. Ama bir kez bile futbol maçina gitmemisti. Her zaman, ’Bulgaristan bana çok sey verdi, buraya çok sey borçluyum’ derdi. Ben de bir gün karsisina geçip ’Artik borcunu ödemenin zamani geldi, bu takimi alip tekrar canlandirmaliyiz’ dedim. Ikna etmem sadece 10 dakika sürdü."

Nazifoglu, kendini taraftara sevdirdikten sonra ilk isi kulübün altyapisina el atmak olmus. Iki ayda sekiz futbolcu transfer etmis ve taraftara üçüncü sezonda sampiyonluga oynayacaklarina söz vermis. Fakat o ne kadar ugrasirsa ugrassin, Lokomotiv Plovdiv’in bir Türk’ün eline geçmesini firsat bilen rakip takimlarin milliyetçi taraftarlari, "Çingene Türkler" diyerek takimi asagilamaya devam ediyor.

OLAYLAR SECERESI

Geçen yil Botev, Lokomotiv Plovdiv’i kizdirmak için Türk bayragi yakti. Türkiye, Sofya’ya protesto notasi verdi.

Önceki hafta oynanan Botev-Lokomotiv maçindan önce Filibe baskonsolusu, Botev taraftarlarinin sahaya fes atacagi istihbaratini alinca, Bulgar makamlarini uyardi.

Yine ayni maç için güvenlik önlemleri 10 kat artirildi. Neredeyse üç taraftara bir polis düsüyordu.

Stat etrafinda içki satisi yasaklandi.

Iki kulüp taraftarlarinin karsilasmamasi için farkli caddelerden giris ve çikislar yapildi.

Bütün bunlara ragmen, statta olay çikti ve iki taraftar yaralandi.

ÇINGENE DOGDUNUZ, TÜRK ÖLECEKSINIZ

Isçi sinifinin kurdugu bir takim olan Lokomotiv Plovdiv’in su anki piyasa degeri 10 milyon Euro. Daha burjuva kökenli bir takim olan ezeli rakip Botev’in taraftarlari Lokomotiv’i sürekli kizdiriyor. Botev takimi adini, Osmanli ile girdigi savasta öldürülen Bulgaristan’in ünlü devrimci ve sairlerinden Hristo Botev’den aliyor. Lokomotiv’i bir Türk’ün satin almasini firsat bilen Botevliler, tarihten gelen husumet ve Türklerin Bulgaristan’daki isgalci imajini da kullanarak, Lokomotiv taraftarlarini "Çingene dogdunuz, Türk öleceksiniz" diye asagiliyor.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net