Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Trakya Seçim Turu

15 Temmuz 2007  
Yalçin BAYER  ybayer@hurriyet.com.tr

Karamsarlik ve umutsuzluk

CNN Türk'te bu aksam 21.00'de yayinlanacak 'Ahmet Hakan'la Seçim Kahvesi' turunda Trakya'yi turladik. TEM'den Mahmutbey giselerinden çiktiktan sonra Küçükçekmece ve Büyükçekmece göllerinde sular iyice kurumus; sular çekilmis, torf topragi açiga çikmisti. Görüntüler moral bozucu. 22 Temmuz'dan sonra esas gündemi susuzluk olusturacak.

Ahmet Hakan, biraz Silivrili sayilir, yani hemseri sayiliriz. Dolayisiyla Trakya'nin sorunlarini biraz biliriz. Silivri'den dostlariyla bir araya geldik. Kinaliköprü'den 2-3 km. uzakliktaki 30 dönümlük çamlik bir koru içindeki 'Çamlik Restoran'da Trakya'ya özgü kuzu pirzolasi yedik.

Yerli karpuz daha çikmamis; domates de... Eskisi gibi sebze-meyve bollugu olmayacagi anlasiliyor.

Istanbul'un sayfiye beldesi ne olmus öyle? Köyleriyle 75 bin nüfusa ulasmis, bu kez 'beldesi' olmus Istanbul'un... Büyüksehir'e baglaninca, resmen 'patlamis', son dönemlerde büyük göç almis. Silivri'nin kendisine özgü yagli koyun yogurdunu bul ki yiyebilesin! Silivri, ünlü belediye plajinda kanalizasyon sorunu yasiyor; her ilçede gördügümüz gibi... (Çevresel anlamda Trakya'nin her yeri böyle; Istanbul'un arka kapisi olmaya basladigindan beri... Bu cografyada bu kadar nüfusu tesvik eden bütün siyasetçilerin günahi çok!) Üç dönem belediye baskanligi yapan Selami Degirmenci, "Büyüksehir'in olaganüstü katkilariyla Silivri'nin uçmasi gerektigini, ancak yerel yönetimdeki beceriksizlikler yüzünden bunun gerçeklesemedigini" söylüyor...

1974'lerde olusturulan sanayi bölgesi ile ihracatta önemli bir payi bulunan Çerkezköy'e geldigimiz AKP'li Belediye Baskani Ali Erdem ile karsilastik. 'Osmanli Camisi'nin (Daha önce Abdülhamid adi verilmek istenmis) bulundugu meydanda büyük bir Atatürk heykeli vardi. Isadami Halit Narin'in öncülügündeki sanayiciler yaptirmis. Çerkezköy'ün dini akimlarin etkisi altinda olduguna dair gözlemlerimizi kendisiyle paylasinca baskan "Hayir" dedi, "Çerkezköy, Atatürkçü, cumhuriyetçi bir ilçedir, bu gözlemlere katilamam"... Kapakli Köyü'nün nüfusu 65 bin olmus. Saray'in Büyükyoncali Köyü'ndeki sohbette Belediye Baskani Nurettin Yilmaz, "Hemserimiz Sabri Ülker bizi unuttu galiba" diye sitemini iletti. Mese agaçlari içinde Balkan köyleri Güngörmez ve Bahçeköy sorunlar yumagina dönüsmüs; yoksulluk giderek artmis. Bir pazarci gördük; sarmisak disinda bütün meyve ve sebzeler Istanbul halinden getirilmis. Yerel bir tek 'manda yogurdu' vardi köyde; sulak alanlar kalmayinca manda da bakilamaz olmus. 180 köyün bulundugu Istranca orman alaninda 'makta' yasaklamasi sonucu AKP'ye büyük öfke dikkati çekiyor. Trakya köylerinde özellikle CHP'nin agirligi gözleniyor; ardindan MHP ve GP'liler geliyor.

Emekli olduktan sonra köylerine çekilen insanlar, ilçelerine gidemez durumda. Bahçeköy'de, "Tiras olmaya degil Çerkezköy'e gitmek; köy kahvesine çikip çay parasi ödeyemeyecek arkadaslarimiz var" diye yakinmalar dinledik. AKP'nin Anadolu'daki 'yardimlari' ve 'yatirimlari' bu bölgede yok. Bir köylü, "Kömür ve erzak dagitiyorlarsa, bizim köye ugramiyor; demek ki cami cemaatine gece yapiliyor" diyor. Belki bu nedenlerle AKP bölgede bekledigi ilgiyi göremiyor. Bir de bölge insaninin, Balkan ve Rumeli kökenli olmalari nedeniyle Atatürk'ü çok sevmeleri ve 'ülke bütünlügüne' dönük kaygilari AKP'ye 'soguk' olunmasinda bir baska etken.

Asiri karamsarlik ve umutsuzlugun izleri yüzlerden okunuyor.

MILLETVEKILINE TEPKI

Kiyiköy'de bir çay bahçesinde, ikindi namazindan çikan AKP Kirklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sariçam'la karsilastik. Bir anda Kiyiköy sakinleri çevremizi doldurdu. Özellikle orman magduru köylüler ile balikçilar, milletvekiline tepki gösterdiler. Milletvekili sessizlikle dinledi; ama anlattiklari onlari hiç tatmin etmedi, karsi itirazlar yükseldi.

Böyle durumlarda bir milletvekilinin vatandasin elini sikmasi çok zordur. Baska bir bölgede dinledik. AKP'li bir milletvekili köy kahvesine girdiginde tokalasmak istemis. Ancak aralarindan bazilari "Elimi kirletemem" diyerek elini uzatmamis.

Bugday verimi kuraklik nedeniyle geçen yillara göre % 20 dolayinda düsük; ayçiçegi ürünü bir hafta içinde yagmur görmezse 'yandi' gitti.

Programin yapimcisi Defne Alphan'in seçtigi görüntüleri biz de merak ediyoruz.

Hangi sürpriz

Ne var ne yok?

Tayyip Bey, genel seçimi 'cumhurbaskani' seçimine dönüstürdü; adaylar meydanlara çikamiyor. AKP'li vekilin elini sikmak istedigi vatandas, "Ben elimi kirletemem" diyerek uzatmiyor. Onlari soru yagmuru ile bunaltiyor. Bakanlar ve adaylar meydanlarda görülmüyor; ancak devlet imkánlariyla gezebiliyorlar; vali ve kaymakamlari ziyaret ediyorlar. Ziraat Odalari ve sendikacilari ziyaret edemiyorlar. Bu nedenle, cumhurbaskanligi seçiminde oldugu kadar 23 Temmuz'da da 'sürprizler' ortaya çikabilir. Bu nedenle, 1994 yerel seçimlerinde Bedrettin Dalan'a % 60 oy tahmininde bulunulurken, Dalan (YTP, % 15.4) ancak dördüncü olmus, Ilhan Kesici (ANAP, 22.1), Zülfü Livaneli (SHP, 20.3) ve Ertugrul Günay (CHP, 1.4) safdisi kalmis. Baskanligi, aradan siyrilan Tayyip Erdogan (RP 25.1.) kazanmisti. Bu seçimde, kendisini devlet ve belediye imkánlariyla inanilmaz sekilde 'pompalatan' AKP'nin, bir sürprizle karsilasabilecegi de düsünülmelidir. Bu seçimin diger seçimlere benzemeyecegi besbelli.

Cumhurbaskanligi seçimi...

Hele son Istanbul'daki billboard isinden sonra Gül, her ne kadar 'magdur' oldugunu (basim dik dese de) anlatsa da sansini iyice yitirdi. Geriye iki aday kaldi; biri 'esas' aday Tayyip Erdogan ile bazi çevrelerde ismi telaffuz edilmeye baslanan 'sürpriz aday' Dr. Ekmeleddin Ihsanoglu...

Nereden çikti bu?

Islam Konferansi Genel Sekreterligi'ne Erdogan ve Gül'ün kulisleri sonucu seçildi. Görenler anlatir; Mekke'deki odasinda üç fotograf vardir; Erdogan'in, Gül'ün ve kendisinin... Ihsanoglu politik bir adam degildir; uzlasici bir yapiya sahiptir; karisinin basi açiktir. Bu ismi de bir kenara not edin...

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net