Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

Balkanlarla bulusma

Balkanlarla bulusma

Magnum’un usta fotografçisi Nikos Economopoulos’un 'In The Balkans / Balkanlarda’ adli çalismasi Türkiye’de


26 Haziran 2007 Sali
Yasemin Bay, Milliyet

Magnum Photos’un usta fotografçisi Nikos Economopoulos’un artik dünya fotograf tarihine geçen foto röportajlardan biri olarak kabul edilen “In The Balkans / Balkanlarda” adli çalismasi Türk fotografseverlerle bulusuyor. Hem sergi hem de bir fotograf albümü olarak...
1980’li yillardan bu yana Türkiye üzerine de çalismalar yapan, Türk fotograf severlerinin yakindan takip ettigi, 2001 Abdi Ipekçi Baris ve Dostluk Ödülü sahibi Yunanli fotografçi Nikos Economopoulos’un “Balkanlarda”si Istanbul Fotograf Merkezi içinde yer alan Leica  Galeri’de açilan sergide görülebilir. Sergide 28 fotografina yer veriyor Economopoulos.


'Yüregimle bakiyorum’
Fotografçinin Arnavutluk, Bulgaristan, Romanya, Eski Yugoslavya ve Türkiye’de uzun yillardir sürdürdügü çalismasi “Balkanlarda”, geçenlerde bir fotograf albümü olarak da yayimlandi. “Balkanlarda” kitabi ilk olarak 1995 yilinda ABD’de yayimlanmisti. Fakat, Türkçe ve Ingilizce olarak Fotografevi Yayinlari’ndan çikan bu baski, ilkinden oldukça farkli. Söyle ki, Economopoulos’un 1995’ten sonra çektigi fotograflara da yer verildi bu kez. Albümde 2006’da çekilmis fotograflari da görebiliyorsunuz. 75 fotografin yer aldigi kitabin boyutlari da öncekine göre büyütüldü ve piyasaya 164 sayfa olarak sunuldu.
Balkan halklarina yüregiyle baktigini söyleyen Nikos Economopoulos, Balkanlar’i “Ayni anda hem saf hem de tehlikeli olabilen, çatisan kimliklerin dokudugu alevli bir halidir” diyerek tanimliyor.


Hüzün ve sevinç bir arada
Economopoulos, hem hüznü hem mutlulugu ayni kareye sigdirabilen nadir fotografçilardan. “Balkanlarda”nin karelerinde hüznü, sevinci, mutlulugu, eglenceyi görüyorsunuz. Ama ille de hüzün kokusu yayiyor tüm fotograflar. Aslinda, Balkanlarda yasanan kaosu da ortaya koyuyor her biri. Renkli bir cografyanin gerilimini, çeliskilerini...
Economopoulos, tüm bu büyük cografyada bir yandan bölgesel, etnik ve dinsel gerilimleri öte yandan da geleneksel, toplumsal, dinsel törenleri gösteriyor izleyiciye. Savaslardan ise bilinçli olarak uzak duruyor. Çünkü çatismalari ya da cepheyi degil o insanlarin nasil yasadiklarini, neler yaptiklarini anlatmayi daha dogru buluyor. Ve Balkanlar’in 'kaos’unu su sözlerle anlatiyor:
“Balkanlar’da olaylar, çogunlukla duygularla veya geçmisin idealize edilmesiyle tanimlanir. Bu patlamali bölgede yasam, akil disiligina yakin alisilmadik bir ritim izler. Içtenlikten nefrete, baristan savasa, kutlamadan katliama geçis, apansiz gerçeklesebilir. Burada dönemin sembolleri, harap olmus evler ve yikilmis anitlarla dolu bir görünüm arz eder; yikilan umutlari ve inançsizligi anlatir.”
1990’da Magnum Photos’a giren, 1994’te ise tam üye olan Economopoulos, kendi gerçekliginin pesi sira giden bir fotografçi. Öznel bakisiyla insanlari anlatirken her türlü yapayliktan ve abartidan da uzak duran biri. Onun fotograflari sade ama anlatacak çok sözü var. “Balkan ülkelerinde fotograf çekmeye basladigimdan beri niyetim gerçegi anlatmak degildi” diyor Economopoulos ve ekliyor:  “Nesnel gerçekligin kendini begenmisligine hiçbir zaman inanmadim. Balkan insanini samimi fakat akli devre disi birakan bir sekilde gözlemlemek beni kendimden almisti.”


Sergi, 28 Temmuz’a kadar izlenebilir. (0212) 238 11 60

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net