Anasayfa   İletişim  
Reklam  
-->
   
 
 
   
Google
   
   
    
 
 
 

 
 
 
 
 

KEI 'üvey evlat' oldu

Bakan Gül'ün, Karadeniz Ekonomik Isbirligi Örgütü'ne ilgisizligi dikkat çekiyor
Cumhuriyet 18.06.2007

KEI 'üvey evlat' oldu
ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Türkiye, 25 Nisan'da Karadeniz Ekonomik Isbirligi Örgütü'nün (KEI) devlet ve hükümet baskanlari zirvesine hazirlanirken, AKP hükümetinin bugüne kadar, Türkiye'nin Karadeniz ve Kafkasya politikalarinda büyük önem tasiyan KEI'ye "üvey evlat muamelesi" yaptigi ortaya çikti.

Türkiye'nin gerek Kafkasya gerekse Karadeniz politikasi açisindan büyük önem tasiyan KEI'nin yeniden canlandirilmasi çabalarina karsin AKP hükümetinin, örgüte yönelik ilgisizligi soru isaretlerini de beraberinde getirdi. Sekretaryasi Türkiye'de bulunan tek uluslararasi örgüt olmasina ve bölgesel anlamda Türkiye için büyük önem tasimasina karsin, Disisleri Bakani Abdullah Gül , KEI'nin Istanbul Istinye'deki Müsir Fuat Pasa Yalisi'ndaki merkezini bugüne kadar hiç ziyaret etmedi.

Gül'ün görmezden geldigi KEI Sekretaryasi'na gerek Rusya, gerekse Yunanistan'in gösterdigi yogun ilgi ise dikkat çekici boyuta ulasti. Rusya Federasyonu Disisleri Bakani Sergey Lavrov geçen yil haziran ayinda, dönem baskani sifati ile KEI'nin karargâhini ziyaret etti ve hatta burada, örgüte üye 12 ülkenin Ankara büyükelçisi ile birlikte bir de basin toplantisi düzenledi.

Lavrov'dan önce de Yunanistan'in dönem baskanliginda, Disisleri Bakan Yardimcisi Evripidis Stilyanidis, KEI'yi ziyaret etti ve KEI'nin en önemli gündem maddelerinden biri olan ve 25 Haziran'daki devlet ve hükümet baskanlari zirvesinde tanitimi yapilacak 'Çevre Yolu Projesi' önerisini getirdi. Bu gelismenin ardindan 'Karadeniz Çevre Yolu Projesi', "Yunanistan önerisi" olarak anilmaya baslandi.

Sirbistan'in bir önceki Disisleri Bakani Vuk Draskoviç de ülkesinin Türkiye'den önce dönem baskanligini yürüttügü dönemde KEI'nin karargâhini ziyaret etti. Üye ülkelerin üst düzey yetkililerinin gösterdigi bu ilgiye karsin, Gül KEI'nin devlet ve hükümet baskanlari zirvesi öncesinde bile Istinye'deki genel sekreterligi ziyaret edip Türkiye'nin destegini göstermeyi tercih etmedi. Türkiye'de yapilan bütün uluslararasi zirvelerin en az iki gün olarak planlaniyor olmasina karsin, KEI zirvesinin sadece bir günde tamamlanacak olmasi da dikkat çekti.

KEI'nin daimi sekretaryasi, 15 Mart 1994'te Istanbul'da kurulmus, bunun ardindan KEI Sarti 5 Haziran 1998'de Yalta Zirvesi'nde imzalanarak parlamentolarin onayindan sonra, 1 Mayis 1999'da yürürlüge girmisti.

 

 
Nutuk (Sesli ve Görsel)
 
Etkinlik Takvimi
Mayıs , 2024
PzrPztSalÇrşPrşCumCts
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
 
 
 
Copyright Aralık 2002 © balkanpazar.org
tasarım ve uygulama Artgrafi.net